Go Ahead Eagles behaalde zondagmiddag een belangrijke zege op de rode lantaarndrager Vitesse. In de Gelredome won de formatie van Hake met 0-2, maar verloor het sterkhouder Willumsson. Bij een 0-1 voorsprong wilde de IJslander een omschakeling voorkomen, maar deed dat zo onhandig waardoor hij rood kreeg. Daarmee mist hij de IJsselderby volgende week.

Na een aftastend begin leek Go Ahead Eagles de wedstrijd onder controle te hebben, maar door veel slordigheden achterin kreeg Vitesse zowaar twee kansen.

Slimme assist
In de betere fase van de Deventerformatie hadden Adekanye en Victor Edvardsen wel mogelijkheden, maar de nieuweling aan Arnhemse zijde, Mexx Meerdink, kon bijna profiteren van defensief gepruts; De Lange reageerde knap. Juist in die slordige fase scoorde de uitploeg na een slimme assist van Linthorst. Hij punterde de bal achter de defensie waar de Zweed Edvardsen er nét niet bij kon, zijn Noorse naamgenoot juist wel…

ARNHEM, NETHERLANDS – FEBRUARY 4: Oliver Edvardsen of Go Ahead Eagles attempts to score during the Dutch Eredivisie match between Vitesse and Go Ahead Eagles at Gelredome on February 4, 2024 in Arnhem, Netherlands. (Photo by Henny Meijerink/BSR Agency)

Duveltje uit een doosje
Want Olivier Edvardsen geloofde in de pass en dook, als een duveltje uit een doosje, plots op voor Eloy Room, omzeilde de doelman en schoof beheerst de 0-1 binnen. In de daaropvolgende fase ‘weigerde’ Kowet om afstand te nemen van Vitesse. Willumsson maaide over de panklare bal van ‘Ollie’ Edvardsen en ook Linthorst kon het de bal niet binnenwerken.

ARNHEM, NETHERLANDS – FEBRUARY 4: Jakob Breum of Go Ahead Eagles celebrates the second goal during the Dutch Eredivisie match between Vitesse and Go Ahead Eagles at Gelredome on February 4, 2024 in Arnhem, Netherlands. (Photo by Henny Meijerink/BSR Agency)

Derde hoofdwond
Olivier Edvardsen kreeg de kans op zijn tweede, maar kon de bal net niet over de uitstormende Room tikken. Uiteindelijk kwam Vitesse er genadig af. Na de thee verscheen plots Nauber op het veld, nadat Kramer in het duel, reeds getooid met tulband, tegen De Regt was opgeknald. Een derde hoofdwond in kort tijdsbestek, nadat hij en Llansana eerder deze week al op elkaar botsten in de training.

ARNHEM, NETHERLANDS – FEBRUARY 4: Joris Kramer of Go Ahead Eagles looking back during the Dutch Eredivisie match between Vitesse and Go Ahead Eagles at Gelredome on February 4, 2024 in Arnhem, Netherlands. (Photo by Henny Meijerink/BSR Agency)

Slordig
Victor Edvardsen bleef ongelukkig in de afwerking, want hij volleerde naast voor de slordig spelende Deventer formatie. Door dat rommelige spel kreeg GA Eagles geen druk op de thuisploeg die zowaar tot mogelijkheid kwam op de slechte grasmat in Arnhem. Met kunst en vliegwerk bleven de Eagles overeind, echter kwam men niet tot een fatsoenlijke omschakeling omdat ze te gehaast en onnauwkeurig waren.

ARNHEM, NETHERLANDS – FEBRUARY 4: Jakob Breum of Go Ahead Eagles scores the second goal during the Dutch Eredivisie match between Vitesse and Go Ahead Eagles at Gelredome on February 4, 2024 in Arnhem, Netherlands. (Photo by Henny Meijerink/BSR Agency)

Rode prent
Zeker toen Vitesse in de slotfase meer risico nam met verdediger Isimat-Mirin in de voorste gelederen, was het niet aan Breum en Baeten besteed om de wedstrijd in het slot te gooien. Die spanning kon Willumsson niet aan nadat hij zelf balverlies leed nabij de cornervlag. Om een gevaarlijk tegenstoot tegen te gaan, reageerde hij te wild wat hem een rode prent opleverde. Daarmee bleef het niet alleen spannend, maar mist de sterkhouder ook de derby tegen Zwolle volgende week.

ARNHEM, NETHERLANDS – FEBRUARY 4: Jakob Breum of Go Ahead Eagles celebrates the second goal during the Dutch Eredivisie match between Vitesse and Go Ahead Eagles at Gelredome on February 4, 2024 in Arnhem, Netherlands. (Photo by Henny Meijerink/BSR Agency)

Aangehaakt blijft
Gelukkig kon coach Hake opgelucht adem halen toen Breum de pass van Adekanye op waarde inschatte en oog in oog met Room koel bleef en de 0-2 op het bord ‘parkeerde’. Daarmee behaalt Go Ahead Eagles een belangrijke zege waarmee het in de subtop blijft staan en afstand neemt van de onderste plekken. Over bijstellen van de ambitie wilde Hake niets weten…

Interviews
Direct na afloop van de 0-2 overwinning sprak Salland Sport verslaggever Erik van Luttikhuizen met trainer René Hake en aanvoerder Mats Deijl. Onderstaand kun je niet alleen deze gesprekken terugluisteren, maar ook de samenvatting vanuit Salland Sport.

Fotogalerij

Vorig artikelNa heroïsch gevecht wordt Voorwaarts winst ontnomen!
Volgend artikelHistorische driepunter voor FC RDC bij SV Harfsen
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!