Na een lange, natte en ijzige winterstop was het weer zo ver: er mocht zo waar gevoetbald worden! Na de laatste competitiewedstrijd op 10 december hebben de mannen uit Epse vooral bij de kachel gezeten. Behalve wat creatieve oplossingen van trainer Dassen, bootcamp en badminton, werd er nauwelijks getraind. Ondanks deze onaangenaam lange tussenpose was de vreugde groot om de strakke Epse-mat weer te betreden. Het spel wat volgde was begrijpelijk wat onwennig, met een 2-2 gelijkspel als eindstand.

Trainer Dassen had de beschikking over een nagenoeg fitte selectie en moest dus enkele noten kraken. Clubtopscorer Fizovic en terriër Hesselink begonnen verrassend op de bank. Zij werden vergezeld door de licht geblesseerde aanvoerder Muiderman, de net op zichzelf wonende Otten en nestor van het stel De Haan. De boodschap van Dassen was ook duidelijk: als er niet gepresteerd wordt, komt er direct extra kwaliteit het veld in.

De wedstrijd begon rommelig. Beide teams hadden er zichtbaar moeite mee om weer op het gras te staan. Het spel was erg gehaast en de bal belandde vaker dan gewoonlijk bij de verkeerde kleur. Dit probeerden beide teams met strijd te compenseren, wat weer leidde tot enkele harde overtredingen en reacties daarop over en weer.

In de 30ste minuut sprong een bal van de voet van een speler van NVC. In zijn compensatiedrang vloog hij met gestrekt been in op vleugelverdediger Kaspers, die (waarschijnlijk gelukkig voor hem) doorhaalde. Met de schijn van een rode kaart kwam de NVC-er goed weg met geel. In het opstootje kreeg ook Kaspers vanwege een onnodige reactie geel. Om onbegrijpelijke reden volgde ook een prent voor verdediger en aanvoerder Van Brussel.

Toen was de tussenstand al 0-1. De lange ballen-strategie van NVC betaalde zich uit. Spits Tempels van NVC nam aan en ging daarbij op de voet van verdediger Mentink staan. Met deze ongelukkige, maar volgende de leidsman acceptabele, actie verschafte hij zich een open weg naar de goal. Epse mocht dankbaar zijn dat het voor rust niet met een grotere achterstand ging rusten. Een op het oog zuivere kopgoal van NVC-verdediger Römer werd afgekeurd wegens vermeend duwen.

Na de rust kwam spits Fizovic in het elftal. Het spelbeeld draaide in het voordeel van Epse. NVC kwam er eigenlijk nauwelijks meer uit en de druk werd door Epse opgevoerd. Toch leidde dit niet tot veel grote kansen. In de 55ste minuut maakte een verdediger van NVC hands in het strafschopgebied en kon de scheidsrechter niet anders dan een penalty toekennen aan Epse. De grensrechter van NVC reageerde daar snel op en stak zijn vlag in de lucht voor buitenspel. Dit advies werd verrassend opgevolgd: geen penalty. Een vijfdeklasse-waardige beslissing.

Ondertussen waren (o.a.) ook Otten en Muiderman in het elftal gekomen. In de 84ste minuut, na een mooie aanval via de twee frisse jongelingen en Fizovic, scoorde Ammi de verdiende gelijkmaker. Epse drukte door en 5 minuten later schoot Fizovic de 2-1 tegen de touwen uit een vrije trap van Muiderman. Helaas mocht dit niet de eindstand zijn. Na een onnodige overtreding volgde in de 90ste minuut een vrije trap die door de opgekomen Römer tegen de touwen werd gekopt: 2-2.

Epse toonde veerkracht maar betaalde zich niet uit in deze eerste wedstrijd van 2024. We zijn blij dat het weer begonnen is, maar voetballend zal het beter moeten. Te beginnen volgende week zondag 4 februari uit tegen Halle.