Op deze zonovergoten zaterdagmiddag staat voor RDC een oude bekende uit de vierde klasse zaterdag klaar, namelijk SV Harfsen. De heenwedstrijd werd door RDC met 4-1 verloren en de Deventenaren zijn uit op sportieve revanche.

Triest nieuws vanuit FC RDC. Op 8 maart jl. is erelid Wim Deunk op 88-jarige leeftijd te komen overlijden. Om deze treurige reden speelt RDC vandaag met rouwbanden en is voor aanvang van de wedstrijd een minuut stilte gehouden.

Door de schorsing van trainer Roskam neemt Kick Maatman de honneurs waar. Na de gewonnen oefenwedstrijd van afgelopen dinsdag tegen SV Epse en het getoonde spel in voorgaande competitiewedstrijden moeten er toch echt een keer punten worden gepakt. Na een uitstekende wedstrijd dinsdag mag vandaag de zeventienjarige Victor Evenblij zijn officiële debuut maken in het vlaggenschip van RDC. Spits Luuk Helms keert terug van zijn schorsing waardoor Maatman over bijna alle manschappen kan beschikken.

RDC krijgt het eerste kwartier lastig grip op de veelbewegende middenvelders maar Harfsen weet hier geen gevaar uit te stichten. In balbezit weet RDC elkaar makkelijk te vinden, maar echt grote kansen creëert het niet. Luuk Helms probeert het met een stift van grote afstand, maar ziet de bal ruim over het doel heen gaan. Yde Klopman en Kai van den Beld krijgen ook wat kansjes, maar maken het de Harfsense goalie niet al te lastig. Harfsen is onzorgvuldig in balbezit en creëert de eerste vijftien minuten weinig tot niks.

Na een kwartier is daar een foute inspeelbal door keeper Jeroen Gerrits. De spits van Harfsen denkt makkelijk in het lege doel te kunnen afronden, maar hij schiet ruim naast. Het is de 20ste minuut als bij een vrije trap RDC niet attent genoeg is en een makkelijk weg te werken bal toch voor de voeten van een speler van Harfsen belandt. Deze mag zonder enige hinder vrij in de vijf meter aannemen, draaien en in de korte hoek afronden, 0-1. RDC is het hierna helemaal kwijt. Balbezit kan niet worden behouden, eigen ingooien en vrije trappen worden op kinderlijke wijze aan Harfsen gegeven. Het is zo’n eigen ingooi die de 0-2 inluidt. Een Harfsense middenvelder mag de bal zo oppikken rond de middencirkel en steekt de bal achter de laatste linie van FC RDC. Positioneel ziet het er niet goed uit en door twijfel bij keeper Gerrits weet de spits van Harfsen met een niet al te hoge lob de bal in de verre hoek te krijgen, 0-2. Dit is tevens de ruststand.

In de rust worden er twee wissels doorgevoerd. Daniël Savelkoel maakt plaats voor Björn Veltkamp en Matthias Annindjola wordt vervangen door Rick van den Brink. Hierdoor schuift Ronel Antonia door naar het middenveld waarmee Maatman hoopt wat meer druk op Harfsen te kunnen uitoefenen. Dit blijkt succesvol. RDC tapt uit een compleet ander vaatje en weet meer strijdlust op de grasmat te leggen. Duels worden vaker gewonnen en tweede ballen zijn voor de Deventenaren. Harfsen komt niet meer aan voetballen toe en hanteert enkel nog de lange bal.

Het is rond de 60ste minuut als wederom een aanval over rechtsbuiten Kai van den Beld gevaarlijk wordt. Ditmaal heeft Yde Klopman zich goed vrij gelopen en weet de lage voorzet in de verre hoek te verwerken tot goal, 1-2. RDC ruikt bloed en voert de druk op. Dit resulteert in meerdere kansen. Echter mist net de finesse in de eindpass of de afronding. Na een prachtige steekpass van Ronel Antonia komt Kai ven den Beld opnieuw oog in oog met de Harfsense goalie. Koeltjes wordt de bal in de korte hoek geschoven, 2-2.

Het is in de daarop volgende fase waarin Harfsen toch weer wat kansen krijgt. RDC oogt wat te gretig en wordt wat lakoniek. Harfsen verzuimt, na een cadeautje van een RDC middenvelder, de 1-op-1 kans af te ronden. Het kansenspel schommelt tegen het einde op en neer. In de 90ste minuut mag een van beide Harfsense spitsen de lange bal vogelvrij verlengen waarna de andere Harfsen spits aan het centrale duo ontsnapt. In een ultieme poging om de spits van Harfsen van scoren te onthouden, wordt deze binnen de zestien gevloerd: penalty. De gevloerde spits gaat zelf achter de bal staan, maar keeper Gerrits gaat richting de juiste hoek en houdt RDC in leven.

Het verdiende punt moet zo laat in de wedstrijd gekoesterd worden, maar zoals zo vaak is de gifbeker nog altijd niet helemaal leeg voor FC RDC. Diep in blessuretijd krijgt RDC nog een corner tegen en na slap wegwerken, wordt de bal opnieuw ingebracht. Een slappe inzet maakt dat keeper Gerrits toch aan het grabbelen raakt en de doorgelopen Harfsense speler toch nog de kans biedt om in te koppen, 2-3. Er blijkt geen tijd meer om deze domper nog boven te komen.

FC RDC verliest vandaag wederom van zichzelf. Het zijn persoonlijke fouten die RDC duur komen te staan en als je de eigen kansen niet maakt, geldt een eeuwen oude voetbalwet dat de tegenstander ze wel maakt. Volgende week uit naar EGVV, waar in de heenwedstrijd de enige drie punten van het seizoen zijn gepakt.