Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze vijfde editie vroegen we Martin Dollenkamp, hoofdtrainer van VV Diepenveen het hemd van het lijf.

Naam: Martin Dollenkamp

Leeftijd: 40

Woonplaats: Olst

Relatie: Getrouwd  met Wendy nu 9 jaar. We hebben samen 2 dochters Anne van 6 en Esmee van 9

Huidige club: vv Diepenveen

Historie als voetballer:  Ik ben als 6 jarige begonnen met voetballen bij SC. Overwetering.  Alle selectie elftallen doorlopen. Uiteindelijk 16 jaar in het 1e elftal gespeeld, 250 wedstrijden gehaald. Op meerdere posities gespeeld zoals zo velen begonnen in de voorhoede en geëindigd in de achterhoede. Na nog een jaar in het 2e elftal te hebben gespeeld, ben ik in een lager elftal gaan spelen, waar ik nu nog steeds de thuiswedstrijden speel.

Historie als trainer: ook hier begonnen bij Overwetering bij de jeugd van de F  tot aan de D. Via het CIOS in Arnhem mijn Uefa B gehaald. Hiervoor stage gelopen bij toen FC Zwolle bij de Jeugd. In totaal 4 jaar hier trainer geweest. Ivm werk en school was dit niet meer te combineren, waarna ik na mijn spelerscarrière weer ben in gestapt bij het 2e van ABS, daarna het 1e van ABS en inmiddels 3 jaar bij Diepenveen.

Favoriete formatie: Ik denk dat we tegenwoordig veel creatiever zijn om met verschillende aanpassingen ook verschillende formaties te spelen. Het is niet meer zo voorspelbaar zoals het eerder altijd was, maar voor mij gaat het altijd om herkenbaarheid, maar vanuit meerdere mogelijkheden gedacht.  Belangrijkste hierin is dat er duidelijke afspraken zijn waar een ieder zich in kan vinden en goed uit te voeren is.

Beste prestatie als trainer:  Wat Dirk hiervoor ook al zei, is dat je snel geneigd bent om naar resultaten te kijken. Natuurlijk is een kampioenschap zoals vorig jaar een bekroning op een fantastisch seizoen. Iets waar je met elkaar in geïnvesteerd hebt en dat het er dan uitkomt is ook top. Ook het klassebehoud bij ABS in mijn eerste (half) jaar bij ABS was een topprestatie, omdat we van heel ver moesten komen.  Uiteindelijk gaat het allemaal om ontwikkelen van spelers, van jezelf en als de uitvoering ook zo is, zoals iedereen voor ogen heeft dan is dat ook een hele prestatie.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Voetbal is iets waar mijn passie ligt. Op het moment dat ik ervoor heb gekozen  om lager te gaan spelen, begon het  weer te kriebelen om het trainersvak op te pakken. Dit lukt uiteraard niet wanneer het thuisfront er niet achter staat. Gelukkig is dat bij mij wel het geval  en kan ik dit doen. Met een groep bezig zijn, beter worden met elkaar zowel individueel en als team geeft voldoening. Daar krijg ik energie van!

Ambities: Mijn ambitie is om alles uit mijn carrière te halen wat er in zit.. ik besef dat dit een vrij ruim begrip is. Hiermee bedoel ik dat het niet alleen gaat om zo “ hoog”  mogelijk te trainen. Natuurlijk wil ik dat ook wel, maar wanneer ik alles uit een groep kan halen of bij een vereniging kan werken die dezelfde ambitie heeft als ik, dan kan ik mij daar ook enorm in vinden en proberen we zo onze gezamenlijke ambitie na te streven.

Hoe verloopt het huidige seizoen:  Ik denk dat wij met Diepenveen over het algemeen best tevreden mogen zijn hoe het gaat. Dat neemt niet weg dat we wel graag omhoog willen kijken. Ook deze kansen hebben we wel gehad. We hebben wat punten laten liggen, maar  we hebben ook  2 keer een wedstrijd dik verloren en hebben  dat te makkelijk laten gebeuren. Gaandeweg de competitie zitten we wat meer in ons eigen spel en kunnen we ons goed meten in deze klasse. Dat is knap wanneer je in een competitie zit waar de meerderheid al langer in deze competitie zich handhaaft of zelfs al langer hoger heeft gespeeld.  Neemt niet weg dat wij nooit klaar zijn en de gretigheid in de groep enorm leeft.

Sterkste punten: Ik denk dat ik mij altijd goed voorbereid. Ik word niet snel verrast door iets. Daarnaast probeer ik te zorgen voor veel herkenbaarheid, veel plezier en afwisseling in de trainingen. Verder denk ik dat ik goed kan inschatten en invoelen wat er nodig is in de groep.

Verbeterpunten:  Ik vind dat je altijd kunt verbeteren, dat ik telkens mij de vraag stel, wat mijn aandeel is geweest, hoe het uitgepakt heeft, wat ik hierin beter kan doen, of misschien wat wel heel goed is.. een van mijn verbeterpunten is dat ik minder kritisch op mezelf mag zijn, omdat het niet altijd kan lopen zoals je vooraf had verwacht en dat kan ook goed zijn!

Doelstelling met huidige club: Wij willen graag proberen om aan te haken met de bovenkant van de subtop. Dan betekent dat ook dat we vrijuit kunnen spelen en voor niemand onder hoeven te doen. Heel misschien kunnen we  aanspraak maken op een “toetje”, die we dan ook niet laten liggen, maar wel mee willen pakken. Op lange termijn is het voor nu een “stabiele”  derde klasser zijn en dat goed vast kunnen houden.

Kampioen in de competitie: Ik denk dat Epe het meest constant  gaat zijn. Ze hebben een goede balans in het team en we hebben vorig jaar gezien hoe belangrijk dat is. Wanneer de resultaten dan ook zo goed blijven, dan zullen ze niet in de problemen komen.  De uitdagers zijn te wisselvallig in de resultaten.

Beste trainer:  Van elke trainer kun je dingen leren. Meestal gaat het erom wat je wel meeneemt als persoon, maar soms ook wat je niet meeneemt. Belangrijkste is dat je jezelf kunt zijn en dat vormt je. Zo heb ik in de tijd veel geleerd van Dwight Lodeweges en Claus Boekweg in de tijd bij Zwolle, maar ook zelf in de tijd met Willem Balster en Geke Boneschansker. Ik kan ook enorm genieten van mijn assistent bij Diepenveen: Jan van Dijk. Hij kan heel goed aanvoelen wat iemand nodig heeft, wat ik nodig ben en een ideale sparringpartner voor mij.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Resit Schuurman van Activia

Martin Dollenkamp met zijn twee dochters. (Bron: Eigen foto)