Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Wat brengt ons 2020

In de periode tussen de kalkoen en de oliebollen zijn er genoeg momenten om terug te blikken op 2019 en vooruit te kijken naar 2020. Nu even het voetbaljaar in het kort. Tijdens de vorige winterstop stonden de rood/gelen op een schitterende 2e plaats in de Keuken Kampioen Divisie (KKD). De nieuwe door De Vroome, Bosvelt en Stegeman gevormde ploeg deed het boven verwachting. Promotie naar de eredivisie zat er in. In mijn column van vorig jaar in dezelfde periode schreef ik dat beide heren rustig konden werken aan de toekomst van de club onder leiding van De Vroome. Maar zoals bijna alles in het voetbal, veel jaren vooruit kijken is er niet bij. Enkele maanden later werden 80% van de aandelen verkocht aan Alex Kroes en kreeg de club een nieuwe eigenaar. Go Ahead Eagles mag zich alsnog gelukkig prijzen met een Nederlandse investeerder. Met een buitenlandse eigenaar was Go Ahead Eagles slechter af.  Kijk naar Vitesse, ADO Den Haag en Roda JC. Via de nacompetitie kregen de supporters op 28 mei uitzicht op de eredivisie. Op 10 seconden na was de club die dag weer terug in de Eredivisie. Voetbal International noemde de wedstrijd tegen RKC in de Adelaarshorst de mooiste wedstrijd van het jaar in het Nederlandse betaalde voetbal. Voor de supporters in Deventer was het een ware nachtmerrie. Coach Stegeman vertrok een dag later spoorslags naar de concurrent in Zwolle. 

Nieuwe heren, nieuwe wetten. Dit gezegde gold ook bij Go-Ahead. Nagenoeg de gehele selectie verdween. Er kwamen nieuwe spelers uit alle windstreken. Jack de Gier werd de verantwoordelijke technische man. Het begin van dit seizoen was niet geweldig maar een aantal weken voor de winterstop ging de ploeg draaien en schurkt het nu tegen de subtop aan. Jammer, dat de winterstop aanbrak want het team zat in een goede flow. De maand januari is altijd een onrustige periode in het betaalde voetbal. Tussentijdse transfers van spelers zijn aan de orde van de dag.  Ploegen, die onderaan staan proberen zich koste wat kost te versterken. Maar helaas blijken de aangetrokken spelers vaak geen versterkingen te zijn. De rood/gelen hebben voor de tweede helft alleen doelpunten nodig. Misschien kan Kroes, die zijn voetbalkennis heeft opgedaan als jeugdspeler van Ajax en voetbalmakelaar, nog iets verzinnen met de verkoop van Bosz. Gezien de ontwikkeling van Beukema, die exact weet wat hij niet en wel kan en ook zo handelt, is hij op dit moment overbodig.  

Dit is ook de periode van de rijtjes en de do ’s en don ’t. Wat dacht u van een rij van ontslagen trainers: Stam, Maaskant, Molenaar en Van Bommel.  De trainer coach is en blijft afhankelijk van de spelers en het geduld van de leiding. Garcia, Garcia van FC Twente was na 5 wedstrijden als trainer de openbaring van het seizoen. Maar als hij de komende wedstrijden geen punten pakt, dan is hij de volgende in het rijtje. Als Jack de Gier na het stroeve begin 5 van de 10 gelijke spelen had gewonnen, dan stond de club nu op een promotieplaats en was er geen betere trainer. Maar als hij de helft van de gelijke spelen had verloren, dan stond zijn positie nu waarschijnlijk ook ter discussie. Hopelijk krijgt hij in Deventer de tijd om hier iets moois neer te zetten. Er breekt vanaf 12 januari voor de liefhebbers van het spelletje en supporters van de club een interessante en hopelijk mooie 2e helft van de competitie aan. Ik zal de club waarmee ik een haat/liefde relatie heb ook nu weer kritisch blijven volgen, zoals u van mij gewend bent.

Ik wens u allen een gelukkig maar bovenal een gezond 2020 en voor straks KWW in de KKD.