Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom regelmatig een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbal gerelateerde vragen voor. In deze editie laten we Marc Mölder van SV Terwolde praten…

Naam: Marc Mölder

Leeftijd: 47 jaar

Woonplaats: Terwolde

Relatie: Gelukkig getrouwd met Mariska en trotse vader van Marit (17jr) en Marijn (13jr)

Werk: Hoofd verkoop binnendienst bij Landskroon in Apeldoorn

Hobby: training geven, voetbal kijken (seizoenkaarthouder bij GAE met mijn zoon) in binnen- en buitenland, autocross en leuke dingen doen met mijn gezin

Huidige club: SV Terwolde

Historie als voetballer: SV Terwolde (F, E en D jeugd), PEC Zwolle (D en C jeugd voetbalschool op woensdagmiddag) Daventria (C, B, A jeugd), De Graafschap (A jeugd), Colmschate (1e en 2e), Voorwaarts (1e en 2e) en Terwolde (1e – 2e – veteranen).

Historie als trainer: Terwolde (jeugd 5 jaar), Voorwaarts (jeugd 10 jaar), Hattem (3 jaar), KCVO (3 jaar), Markelo (2 jaar), VenL (3 jaar), Loenermark (1 jaar) en Terwolde (4 jaar)

Favoriete formatie: Bij de meeste clubs in 1-4-3-3 gespeeld, maar soms ook in 1-4-4-2. Is mede ook afhankelijk van het spelersmateriaal. Belangrijkste aan een formatie is dat het bij het team en de individu past om zo het maximale eruit te kunnen halen.
Beste prestatie als trainer: Belangrijkste vind ik altijd om het maximale met het team te presteren, dit kan naast promotie of kampioenschap ook handhaving zijn. Qua echte prijzen promotie via de nacompetitie met Hattem, kampioen met KCVO, periodekampioen met VenL en Terwolde.

Waarom heb je gekozen voor het trainersschap: Als voetballer was ik een technisch en tactisch vaardige speler en in de coaching nadrukkelijk aanwezig. De stap naar trainer was dan ook snel gemaakt. Op 16 jarige leeftijd al begonnen met training geven en hierin een hele mooie hobby gevonden. Vrij vlot daarna begonnen met het volgen van allerlei trainerscursussen (jeugd – TC3 – TC2 en op mijn 28e TC1) bij de KNVB om zo mijn kennis te verbreden. Ik haal er enorm veel plezier uit om met een spelersgroep aan de gang te gaan en om gezamenlijk en individueel beter te worden. Daarnaast is ook het sociale contact buiten het voetbal iets wat ik leuk vind aan het trainer zijn.
Ambities: Het belangrijkste vind ik om te werken met een ambitieuze en enthousiaste groep spelers die beter wil worden en er het maximale uit wil halen. Een goede trainingsopkomst en teamspirit is daarvoor een voorwaarde. Daarnaast vind ik het als trainer prettig als het op de club waar je trainer bent goed georganiseerd is en er bij de wedstrijden voldoende belangstelling is. In het begin van mijn loopbaan bij de senioren elke keer een mooie stap omhoog kunnen maken. Toen de kinderen geboren werden bewust gekozen voor een goede balans tussen een jong gezin, werk en voetbal en hierop mijn ambities afgestemd. Nu de kinderen groter zijn is er weer de mogelijkheid om nieuwe uitdagingen in het voetbal aan te gaan. Dit kan als (assistent)trainer maar ook als hoofd jeugdopleiding zijn. Daarnaast spreekt iets in de scouting/analyse (voor een BVO) mij ook wel aan. Ik mag graag voetbalwedstrijden van amateurs en betaald voetbal in binnen- en buitenland bezoeken en kijk dan vaak als trainer naar formatie/tactiek en individuele spelers.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Wisselvallig, na 6 wedstrijden hebben we 10 punten. We zijn nog volop in ontwikkeling en dit gaat met vallen en opstaan. De wisselwerking tussen mij en de groep is ook in het 4de seizoen weer uitstekend en we hebben voldoende uitdagingen om dit jaar samen verder aan te werken.

Sterkste punten: We zijn een echt team met een goede teamspirit en we proberen vanuit een goede organisatie aanvallend voetbal te spelen met druk naar voren op de helft van de tegenstander. De trainingsopkomst is geweldig waardoor we optimaal kunnen trainen met een grote groep spelers en ons hierdoor kunnen blijven ontwikkelen.

Verbeterpunten: Verdedigend stabieler worden zodat we minder makkelijk kansen/goals weggeven. In balbezit makkelijker de bal in het team houden door met name betere onderlinge communicatie.

Doelstelling met huidige club: We willen ons verder blijven ontwikkelen als team en individu en met goed voetbal bij de bovenste 4 plaatsen eindigen en zodoende minimaal nacompetitie spelen.

Kampioen in de competitie: Lastig te zeggen, meerdere ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Voorst – Epse – CCW, Go Ahead en Terwolde zijn kanshebbers. Met Zwolle – Davo en Emst hebben we drie onbekende degradanten uit de 4de klasse die ook gelijk weer zullen strijden om promotie. Het zal tot het eind spannend blijven met zoveel kanshebbers, waarbij stabiliteit de doorslag zal geven.

Beste trainer: Als speler heel veel trainers gehad met ieder zijn eigen kwaliteiten en mindere punten. Van elke trainer steek je uit de goede en slechte eigenschappen iets op. De goede maak je jezelf op jouw manier eigen en de mindere kwaliteiten probeer je bij jezelf te vermijden. Ook van collega trainers die je spreekt tijdens wedstrijden, privé of op de cursussen steek je dingen op over situaties op en buiten het veld. Bij Daventria 5 jaar training gehad van de legendarische Bart Kolkman. Een trainer waar je echt tegenop keek als speler en waar discipline en 100% inzet elke training en wedstrijd werd verwacht. Het maximale werd uit het team gehaald. Onder zijn leiding speelden we in de A jeugd ook op het één na hoogste niveau (1e divisie) van Nederland. Het was dan ook heel apart om later zelf als trainer van Voorwaarts A1 tegen zijn Rohda Raalte A1 te spelen.

Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 44
Volgend artikelNederlaag De Gazelle tegen stadgenoot Sallandia