Bram de Haas is een ervaren middenvelder welke zich kenmerkt door zijn creativiteit en slimheid. Bram was afgelopen zondag weer belangrijk voor ‘zijn’ Overwetering dat de titeldroom van Robur et Velocitas flink verstoorde door ze met 3-1 te verslaan. Daarmee staat de oude Apeldoornse club nu op zeven punten van koploper AZC. Overwetering zelf doet ook nog mee ‘om het toetje’…

Bram de Haas heeft een tijdje bij Schalkhaar gevoetbald waar hij voorafgaand aan een wedstrijd in de gang stond en zichzelf afvroeg: “Heb ik hier wel zin in?” Ondertussen heeft Bram het plezier weer teruggevonden en is hij belangrijk op het middenveld van het Overwetering van Sander Poll.

Bram komt uit een sportief gezin waar moeders handbalde en vader in het eerste van V&K speelde. Kleine Bram was vier toen hij in de zaal al meetrainde bij de ‘pamperboys’ onder de bezielende leiding van ‘Meneer Cor’. Op die manier stroomde de rossige Bram eenvoudige in bij de F-jes van Terwolde.

De nu 30-jarige Bram speelde tot zijn 17e bij Terwolde en sloot toen aan bij Kon. UD waar aansluitend 6 jaar Overwetering volgde: “Dat was op 2e klasse niveau waar ik prima meekon, als ik fitter en wat fysieker was geweest had de 1e klasse er ook wel ingezeten.” Schalkhaar zag het wel zitten in de slimme creatieve middenvelder, maar juist in dat seizoen kwamen de bedenkingen bij Bram.

“Ik had het er best naar mijn zin in een leuke groep, maar begon aan mijzelf te twijfelen.” Voorafgaand aan een wedstrijd besefte Bram dat hij er niet zoveel zin meer in had: “Als dat plezier voor aanvang van een wedstrijd al weg is, moet je wat anders gaan doen”, Bram vervolgd: “Ik ben iemand die veel van zichzelf eist, dat was toen best wel moeilijk.”

Eigenlijk nam Bram dat al mee vanuit Olst: “Ik vond dat ik belangrijk moest zijn, moest leveren.” Daarmee legde Bram eigenlijk de lat voor zichzelf te hoog, waardoor het plezier er uit sijpelde. Maar toen Corona toesloeg kwam wel het gemis: “Met name de groepsdynamiek en fitheid miste ik toch wel, waarna Overwetering kwam.”

Voor zichzelf maakte Bram wel een serieuze afspraak: “Als ik weer begon moet ik juist dat los kunnen laten, wat mij het spelplezier ontnam.” Die druk die hij zichzelf oplegde kon Bram naar de achtergrond verwijzen waarna de middenvelder het plezier weer terug vond: “Dat is inderdaad goed gelukt, ik ben erg fanatiek, maar maak mij niet meer zo druk voor een wedstrijd, ben nu veel ontspannender als voorheen.”

Trainer Sander Poll onderstreept dat bij de slimme middenvelder: “Het plezier is duidelijk terug bij Bram, daarnaast is hij ook belangrijk voor de jonge jongens.” Bram herkent de opmerkingen van zijn trainer wel: “Nu ik wat ouder word kan ik lekker met die jonge jongens bezig zijn, wij hebben een groep die echt leergierig is en vooruit willen en daar haal ik veel plezier uit.”

Zijn teamgenoot Michael van Breukelen doet dat met veel woord en gebaar, maar Bram is meer een prater: “Ik geef voorbeeld met mijn eigen spel en praat inderdaad meer met de jongens.” Het plezier bij Overwetering zit ‘m voor Bram misschien ook wel in zijn vernieuwde rol in het veld: “Tegenwoordig spelen wij het hippe 1-5-3-2 systeem waardoor ik meer vrijheid heb op het middenveld, tussen de linies kan lopen.”

Met zijn ervaring kan Bram nu de momenten kiezen: “Ik voel goed aan wanneer ik belangrijk kan zijn, herken die situaties sneller, kan daardoor eenvoudiger mensen voor de goal zetten.” Het gogme is de nijvere middenvelder in de wedstrijden ook niet vreemd, want als het spel er om vraagt blijft hij ook wel even langer liggen nadat hij licht is aangetikt.

Momenteel zit Bram op zo’n 200 officiële duels voor Overwetering: ”Zolang ik plezier heb en fit blijf, twee keer in de week kan blijven trainen, dan ga ik door.” Volgens trainer Poll doet zijn selectie nog mee voor het toetje: “Ik wil gewoon iedere wedstrijd winnen, zo hoog mogelijk eindigen maar niet ten koste van het plezier.”  

Zondag wacht Albatross, echter moet Bram verstek laten gaan: “Mijn Pa woont in Spanje en wordt dit weekend 60, dus ga ik daar natuurlijk naar toe.” Bram is niet zo van de clichés als ik hem vraag een boodschap mee te geven voor zijn team: “We hebben nu een paar keer succes gekend van een soort van ‘overrompelingstactiek’, ik denk aan AZC, KCVO en natuurlijk tegen de nummer twee Robur afgelopen zondag.”

Zijn team gaat er dan de eerste 10 /15 minuten volle bak tegenaan: “Ons systeem oogt afwachtend, maar Robur wist zondag niet waar ze het zoeken moesten en dat heeft ons geen windeieren gelegd.” Daar dus mee door gaan wil Bram ‘zijn’ Overwetering meegeven, terwijl hij zelf van de familie en de zon geniet in Spanje…

Vorig artikelScheidsrechters aanstellingen finales #HanzeCup
Volgend artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 17
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!