In de laatste weken waren de doelmannen van Go Ahead Eagles nogal eens in het nieuws. Daar komen nu twee nieuwsfeitjes bij: Jay Gorter beste doelman van de 2e periode en Andries Noppert op proef aan de Vetkampstraat.

Eigenlijk blinkt de huidige sluitpost, Jay Gorter, het gehele seizoen al uit. In de eerste periode werd hij daarom ook al genomineerd als beste doelman, maar om onduidelijke redenen werd die prijs vergeven aan Nick Olij, de doelman van het hoger geklasseerde NAC. In de tweede periode kon niemand meer om de sluitpost uit Purmerend heen. Want niet alleen had Jay de meeste clean-sheets (wedstrijden zonder tegentreffers), ook incasseerde hij de minste tegendoelpunten (slechts vijf).

Jay Gorter plukt in het thuisduel tegen NAC Breda (Foto Henny Meyerink)

Het zijn de aanvoerders en trainers van alle clubs uit de eerste divisie die de genomineerden voordroegen waarop de supporters uiteindelijk konden stemmen. De ‘Kowet’ doelman bleef oud-Eagle Sonny Stevens van Cambuur voor, evenals Michael Woud (Almere City FC) en Bo Geens (TOP Oss).

Jay reageerde trots, maar verwees direct ook naar zijn teamgenoten: “Hoewel het een individuele prijs is, zie ik het ook echt als een teamprestatie. Het feit dat wij de meeste clean sheets en de minste tegendoelpunten van de competitie hebben, is natuurlijk ook absoluut de verdienste van mijn teamgenoten en de staf.”

Bizar feit is dat de doelman nog geen enkele keer voor een gevulde Adelaarshorst heeft gespeeld. Zijn debuut was in het bekerduel in Enschede vorig seizoen, gevolgd door het bekeroptreden in Almere. Zelf gaf hij al meermaals aan niet te kunnen wachten tot hij voor het eerst voor een volle Adelaarshorst mag spelen. En die kans mag best aannemelijk worden genoemd, want Jay tekende recent bij tot aan de zomer van 2024.

Katachtige redding van Jay Gorter in Helmond; foto Henny Meyerink

De Volendamse sluitpost Michaelis liep een behoorlijke blessure op gedurende zijn debuut voor GA Eagles. In Eindhoven viel de lange doelman uit en derhalve ging GA Eagles op zoek naar een vervanger. Daarbij zijn ze uitgekomen bij de 26-jarige Andries Noppert. De in Heerenveen geboren sluitpost hield zijn conditie op peil bij de lokale SC en mag de komende weken meetrainen om een contract af te dwingen.

Noppert kent een verleden bij SC Heerenveen, maar ook stond hij enkele malen onder de lat bij NAC Breda en het Italiaanse Foggia. Het laatst was de 2 meter 03 lange doelman onder contract bij Dordrecht en sinds afgelopen zomer dis transfervrij.

Vorig artikelTwee scenario’s voor herstart competities
Volgend artikelDe rood gele column van Erdal Ascipinar – week 2