Een overzicht van vertrokken spelers bij Go Ahead Eagles aangevuld met nieuwe namen. Deventer Voetbal geeft je inzicht in de mogelijkheden die Go Ahead Eagles heeft op het veld in de week voorafgaand aan de competitiestart.

De lijst van vertrokken spelers is enorm deze zomer. Jenthe Mertens vertrok naar Waasland-Beveren in de hoogste Belgische Klasse en Hobie Verhulst werd tweede keeper bij AZ Alkmaar. Soufyan Ahannach wilde zich in de kijker spelen bij een grote club, maar staat nog nergens onder contract momenteel. Jaroslav Návratil bezet de rechtervleugel van Kisvárda komend seizoen in Hongarije en Elso Brito is nog zoekende naar een club na een jaartje Deventer.

Jenthe Mertens scorend tegen Dordrecht afgelopen seizoen, foto Henny Meyerink

Maecky Ngombo en Donny van Iperen zoeken nog naar een club, evenals ex-reserve doelman Mark Spenkelink. Die andere doelman, Lars Jansen, gaat 3e divisie spelen bij VVSB waar hij Joran Swart zal tegenkomen, die gaat spelen voor Harkemase Boys. Ook Alexander Bannink gaat op dat niveau uitkomen en wel in Haaksbergen bij HSC’21.

Maarten Pouwels was misschien welk de grootste verrassing, GA Eagles weifelde zo lang dat hij een beter aanbod aanvaarde in Leeuwarden bij Cambuur. Henri Anier is fit geworden in Deventer en gaat dat bewijzen bij Paide in de Estse eredivisie. In de regio blijft voetballen Samuel Wakana, hij gaat het oranje dragen van Voorwaarts uit Twello.

Alexander Bannink in actie tegen FC Den Bosch afgelopen seizoen, foto Henny Meyerink

Verrassend was de overstap van Jarno van den Bos, hij speelt komend seizoen op het laagste zaterdagniveau bij de Deventerclub Helios. Elmo Lieftink dacht te tekenen op het allerhoogste niveau totdat de KNVB anders besliste. De ijverige middenvelder zal van waarde zijn in Doetinchem waar men jacht gaat maken op promotie dit seizoen met De Graafschap.

Als er zoveel vertrekken, moet er ook veel bijkomen. Dat is een bekend beeld geworden in de afgelopen seizoenen aan De Vetkampstraat. 31 Spelers vertrokken de afgelopen twee seizoenen, waarvan 16 met een contract van één jaar of minder. Aan die kapitaalvernietiging lijkt nu verandering in te komen, dit seizoen zien we meer tweejarige verbintenissen met aanvullende opties voor een derde seizoen. Paul Bosvelt is duidelijk op zoek naar toekomst samen met groot aandeelhouder Alex Kroes.

Elmo Lieftink op het kunstgras van FC Eindhoven, foto: Henny Meyerink

Als we de huidige selectie ontleden lijkt Jay Gorter de eerste doelman te gaan worden. Vorig seizoen nog disciplinair geschorst en teruggezet naar de jeugdafdeling, nu mag het talent het laten zien, met de hete adem van Mitchel Michaelis in zijn nek. De lange sluitpost kwam over van de reserves van FC Volendam.

Voor hem duikt het vertrouwde centrale duo Jeroen Veldmate en Sam Beukema weer op. Gino Bosz vertrekt zeer binnenkort, zodat er een salarispost vrijkomt voor nog een speler, waarschijnlijk weer een centrale verdedigers positie. Op de rechterflank rekent men op de volledige terugkeer van Wout Droste na zijn zware knieblessure van afgelopen seizoen.

Martijn Berden mist nipt in het oefenduel bij FC Twente, foto Henny Meyerink

Boyd Lucassen is de tweede optie voor die zijde, zoals Nicolas Abdat dat is voor de linksback positie. Daar zal, de van NEC overgekomen, Bas Kuipers de voorkeur gaan krijgen. Jay Idzes kan ook centraal achterin spelen in nood bewees hij in de voorbereiding. De van FC Eindhoven overgekomen middenvelder zal normaal gesproken naast Brouwers op het middenveld gaan acteren. Luuk is overgekomen van FC Den Bosch en beiden verdringen ogenschijnlijk Maël Corboz, de absolute vaste waarde onder Jack de Gier.

De Schot Frank Ross en het eigen talent Zakaria Eddahchouri gaan de strijd aan met Erkan Eyibil. Laatstgenoemde is een jaar gehuurd van Mainz en staat bekend als groot Duits talent. Het middenveld lijkt dan wel behoorlijk bezet, waar voorin nog word gezocht naar versterkingen. Martijn Berden is twee maanden uitgeschakeld, terwijl op de linkerflank de Sparta huurling Bradly van Hoeven de voorkeur kreeg in de voorbereiding. Er vanuit gaan dat trainer Van Wonderen logisch wisselt in zijn wedstrijden, lijkt Kevin van Kippersluis de tijdelijk vacante positie van Berden in te gaan vullen.

Uitzinnige Antoine Rabillard in het thuisduel tegen Roda JC afgelopen seizoen, foto Henny Meyerink

Natuurlijk kunnen sommige spelers op meerdere posities uit de voeten, maar behalve weinig mensen in de frontlinie, blijkt ook kwalitatief het nog niet afdoende te zijn. Een buitenspeler lijkt nog de wens en een centrumspits. De Fransman Antoinne Rabillard moet concurrentie krijgen van een mogelijk iets ander type spits zodat Van Wonderen keuzes kan maken ook in speelstijl. Feyenoorder Dylan Vente lijkt die vacante positie in te gaan vullen, Paul Bosvelt heeft al eens eerder pogingen ondernomen om de Rotterdammer te huren.

In de voorbereiding sloten al diverse jeugdspelers aan, mogelijk zien we die gaandeweg het seizoen nog eens terug op de bank van De Adelaarshorst. Middenvelder Quiermo Dumay, centrumspits Sam Crowther, doelman Alessio Budel en rechtsback Julliani Eerstelig zijn daar goede voorbeelden van.

Bomvol uitvak in De Goffert waar GA Eagles fans hun ploeg steunden tegen NEC, foto Henny Meyerink

Het nieuwe seizoen start aanstaande vrijdag met Jong FC Utrecht vs. FC Eindhoven en aansluitend alle duels op verschillende tijdstippen en speeldagen om de betaalzender FOX de gelegenheid te bieden alles uit te kunnen zenden. Met minimaal publiek en geen uit-supporters, het zal wennen worden in het stadion. Op TV konden we het al een beetje meekrijgen waar wedstrijden met een kleine bezetting op de stoeltjes een heel ander effect geven. Het thuisvoordeel is verdwenen, spelers moeten het gaan doen zonder de magische krachten van hun achterban…

Aanstaande zondagavond trapt Go Ahead Eagles af voor hun eerste duel in de eerste divisie. In Dordrecht zal waarschijnlijk de volgend elf namen op het wedstrijdformulier prijken.
Gorter, Kuipers, Veldmate, Beukema en Lucassen achterop. Idzes, Brouwers en Eddahchouri op het middenveld. Van Hoeven, Rabillard en Van Kippersluis dan voorin. Die laatste en Eddahchouri is een gok zo vroeg nog in deze week, Eyibil zou ook zomaar fit genoeg kunnen blijken deze week om te starten.

Shirtpresentatie 2020-21, foto Go Ahead Eagles

De eerste periode is vooralsnog chaotisch met de verschillende speeldagen en aanvangstijden. Vanaf de tweede periode is de vrijdagavond weer standaard ingepland. Echter is het aannemelijk dat de KNVB dat nog weer aanpast gezien de ontwikkelingen met het CIVID19 virus. De competitie zal zeker doorgang gaan vinden, al is het zonder publiek als de maatregelen strenger gaan worden.

Go Ahead Eagles gaat strijden voor een plek in de play-offs. De eerste twee van de ranglijst promoveren rechtstreeks, de nummers 17 en 18 van de eredivisie degraderen rechtstreeks. De nummer 16 sluit aan bij een groep van vier periodekampioenen en de aansluitend twee hoogst geplaatsten. Daarbij zijn de Jong teams uitgesloten van deelname aan dat eindtoernooi en van rechtstreekse promotie.

Aanvoerder Veldmate kopte in Den Bosch, twee seizoenen terug, zijn ploeg naar de finale. Foto Henny Meyerink

Het zal een verkort toernooi worden, waarbij het oneven aantal teams om één eredivisie-ticket zal gaan strijden. Hoe de KNVB die indeling gaat maken is nog onduidelijk, ook vorig seizoen deed de bond daar lang bijzonder schimmig over. Wel besloten is dat het geen dubbele wedstrijden gaan worden, maar een verkort programma van één duel per ronde. Daarbij zal de eindrangschikking wel de basis gaan worden voor wie er thuis speelt.

Een tijdelijke nieuwtje is de mogelijkheid om vijf maal te wisselen. Daarvoor krijgt de trainer, buiten de theepauze om, drie momenten in de wedstrijd. Daardoor probeert men onnodig spelbederf tegen te gaan. 172 Dagen zonder voetbal, GA Eagles maakte twee trainingsfases mee, maar speelde uiteindelijk slechts vier echte oefenduels om zich klaar te stomen voor de nieuwe competitie.

Teamtalk bij de ploeg die in Enschede vorige week oefenden tegen FC Twente, foto Henny Meyerink

Hoe de kansen daarin zijn voor de ploeg van Van Wonderen valt nog weinig over te zeggen. Play-offs halen is de doelstelling en gezien de zes ploegen die mogen deelnamen (vanaf de derde plek in de eindrangschikking) zal dat eenvoudig moeten zijn. De begroting heeft vaak grote invloed op het resultaat, maar in Deventer moet men wel heel erg hun best doen om niet deel te nemen aan dat slottoernooi.

De grootste favorieten voor de titel zijn SC Cambuur en De Graafschap. Maar als je de kenners mag geloven maakt FC Volendam ook wel een kans. De subtop zal naar alle waarschijnlijkheid aangevuld gaan worden met Almere City FC, Excelsior, NAC en NEC, mogelijk Roda JC. Go Ahead Eagles moet zich daar dus tussen gaan nestelen. Met een verlaagd budget, uitgedunde selectie en verlaagde loonkosten kijkt men in Deventer uit naar de versterkingen die nog gaan komen.

Vrijwel lege tribunes, hoe lang nog? Foto Henny Meyerink