Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Afgelopen zaterdag tijdens mijn controleronde in de trein kwam ik twee jongens in Eagles kledij tegen. En natuurlijk moest ik deze jongens ff duidelijk maken dat de hoofdconducteur van de sprinter tussen Almelo-Deventer-Apeldoorn een ‘die-hard’ Kowet supporter is.

Ik vroeg waar die jongens heengingen en het antwoord was naar Twello, waar enkele oefenpotjes van onze jeugdopleiding op het programma stonden. De ene knul voetbalde in de onder 18 team en de andere jongen in het onder 21 team. Beide jongens kamen uit de regio Twente en waren ontzettend blij voor Kowet te mogen voetballen.

Op een gegeven ogenblik vroeg ik de boys of ze de dag ervoor naar Café 1902 tv hadden gekeken, daar ook een gedeelte over de jeugdopleiding ging en hunnie ‘eindbaas’ Eric Whittie aan het woord kwam. In koor zeiden ze ‘Nee, waar was dat dan en wat is dat voor een programma, nooit van gehoord meneer?’. Flabbergasted keek ik ff hunnie aan. ‘Jullie weten niet wat Café 1902 tv is?’ Je speelt voor Kowet en je weet niet dat er bepaalde Kowet gerelateerde items bestaan! Enerzijds is dat de verantwoording van deze jongens in de leeftijd van pak ‘m beet 17 tot en met 20 jaar, anderzijds is dat ook de begeleiding vanuit de club. Maak deze jongens AUB attent op zulke pro-Kowet initiatieven, zodat ze nog meer binding krijgen met de club.

Luisteren en kijken wat er speelt bij de club, de clubgeschiedenis een beetje leren kennen, echte Kowet mensen horen praten, zien wat de supporters allemaal bezighoudt enz. enz. Daar valt dus nog wat winst uit te halen vanuit de opleiding van de club, dus niet alleen het spelletje op het veld is belangrijk, maar ook de binding die je maakt met de gehele club is belangrijk. Vorm een hechte éénheid door alle facetten van en over Kowet te gebruiken.

Mustafa, mijn kameraad, zei het al laatst in de xxl uitzending in café 1902 tv: ‘ga alsjeblieft ook scouten bij de ietwat kleinere clubs in Deventer en omgeving. ‘ Er zijn her en der ruwe diamantjes, maar omdat zij niet bij de zgn. hooggeklasseerde clubs spelen, volgens de hoofd opleidingen, wordt het lastig om deze jongens op tijd op een goed niveau naar de jeugdopleiding te halen. Volgens mij speelde bijv. een Joey Suk en een Elmo Lieftink voor Davo, een echte Deventer volksclub dat, met alle respect nooit op hoog niveau gespeeld heeft. Het kan dus wel.

Het maakt het juist extra mooi als in de toekomst het eerste elftal merendeels bestaat uit spelers die ook op de tribunes de club hebben aangemoedigd, weet wel dat juist zulke jongens net dat extra stapje maken voor de roodgele Trots uit Deventer met zijn stoere adelaar op de borst. Ik moet Eric Whittie wel nageven dat het niveau elk jaar steeds beter wordt door bijv. de uitslagen die zij her en der neerzetten, hetzij op toernooien hetzij in oefenwedstrijden of met competitievoetbal, onze jeugdopleiding is dus op de goede weg. Maar maak AUB meer gebruik van de Deventer clubs.

Verder las ik een mooi en reëel interview met Alex Kroes de grootaandeelhouder van ons Kowet in de VI. Enige minpunt vond ik, als supporter zijnde, de insteek van Alex. Hij zegt namelijk ‘als het goed gaat met mijn aandelen dan gaat het ook goed met Kowet.’ Ik had liever gezien dat Alex z’n insteek was ‘gaat het goed met Kowet dan gaat het goed met mijn aandelen.’ Aan de andere kant is het nou eenmaal de regel ‘wie betaalt die bepaalt’: simpel als wat. Hoop wel van ganser harte dat de plannen van Kroes uitkomen en ons Kowet binnenkort een stabiele eredivisionist wordt.

Na 5 oefenpotjes is het duidelijk geworden dat de selectie een goede spits mist, maar ook een spelverdeler. Doelpuntloos gelijkspelen tegen Telstar, 1-1 tegen FC Utrecht, twee x 2-0 verliezen in Tukkerland van zowel Heracles als van FC Twente en daarna nog een 4-0 nederlaag tegen Vitesse (merendeels reserve en jong Kowet spelers). Ondanks dat het oefenwedstrijden zijn, is het nou niet echt goed voor het vertrouwen zowel voor ons de supporters als voor de spelers zelf. De organisatie staat op zich wel, de verdediging staat redelijk goed, het middenveld kan iets beter maar voorin missen we echt scorend vermogen, daadkracht en snelheid. Vooral nu Berden ook paar maanden buitenspel staat door een knieblessure.

Maandag werd een nieuwe ‘nummer 10’ gepresenteerd, de talentvolle Turks-Duitse Erkan Eyibil die gehuurd wordt van 1. FSV Mainz 05.. Ben eigenlijk niet zo van de ‘toeval’ maar laat ik nu net een retro voetbalshirt voor mijn verjaardag, van mijn lieve vrouw hebben gekregen van Mainz 05. Omdat ‘toevallig’ de hoofdsponsor het bedrijf Erdal (een beroemde schoensmeer merk, maar wel de beste hè!) op het shirt staat.

Het shirt is dus van 1. FSV Mainz 05. Mooi, dan kan ik hem straks gelijk aandoen als we weer in de Adelaarshorst welkom zijn zonder beperkingen. Extra interactie met Erkan om hem nog meer thuis te laten voelen, als Mesut Ozil het kan, dan kunnen wij het in Deventer ook. De beoogde spelverdeler is dus nu binnen. Volgens mijn bronnen is het een talentje en ik heb mij laten vertellen dat hij is gezegend met een raketachtig linkerbeen.

Nu nog een fysiek sterke aanspeelbare en makkelijk scorende spits halen en de top 5 is in het vizier voor aankomend seizoen. Ook kwam maandag het droevige nieuws binnen dat “Mister Spelershome” Henk van Leeuwen is overleden; een markante, aardige en bovenal een trouwe supporter van ons Kowet. Een echte Kowet man in hart en nier. Dries, Henkie en Femia mijn condoleances en heel veel sterkte de aankomende tijd, helaas hoort de dood ook eenmaal bij het leven, met z’n allen weten we er alles van. Rust zacht meneer van Leeuwen.

Verder wens ik de selectie, de staf, het bestuur en alle Kowet supporters een goed voetbaljaargang, met hopelijk op het einde een mooie prijs. Eerst maar eens winnen in Dordrecht en de competitie goed beginnen, succes allen aanstaande zondag.

Vorig artikelHoe staat GA Eagles er nu op?
Volgend artikelSimpele overwinning SV Helios bij SV Wijthmen
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 49 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.