In de eerste helft overvleugelde Go Ahead Eagles tegenstander FC Volendam en stond voor met 3-0 toen Adekanye te stevig een duel aanging. Bestraft met rood moet het tiental de tweede helft overleven totdat invaller Llansana de 4-1 binnen schoot.

Volendam werd overklast met goed voetbal, lange aanvallen, goede loopacties en inzet om de bal weer terug te veroveren. Met als resultaat drie goed uitgespeelde goals. De eerste viel al na 13 minuten wedstrijd. Edvardsen kreeg weliswaar een tik maar kon de bal uitstekend verlengen zodat Adekanye dreigend richting de 16 stak.

DEVENTER, NETHERLANDS – AUGUST 19: Bas Kuipers of Go Ahead Eagles celebrates after scoring the team’s first goal with Willum Willumsson of Go Ahead Eagles during the Eredivisie match between Go Ahead Eagles and FC Volendam at De Adelaarshorst on August 19, 2023 in Deventer, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Binnenkantje voet
De achter hem langs gekruiste Deijl parkeerde de bal in een overvol strafschopgebied waar de Volendam goalie het speeltuig zodanig toucheerde dat het voor de voeten van Kuipers kwam. Die scoorde weer tegen het ‘andere oranje’, binnenkantje voet en de 1-0 stond op het bord.

Adekanye zorgde voor veel dreiging in de openingsfase, zo bediende hij Olivier Edvardsen nog, maar de Noor miste de echte kracht om goed uit te halen. Die kracht had hij wel in de 35ste minuut toen hij eerst van de bal werd gezet maar zich sterk terugvocht en Willumsson de opbouw liet verzorgen. Die verstuurde een hoge voorzet vanaf links, Mats Deijl kopte intelligent terug en daar was de kleine Edvardsen met een heerlijke volley voor de 2-0.

DEVENTER, NETHERLANDS – AUGUST 19: Oliver Edvardsen of Go Ahead Eagles celebrates after scoring the team’s second goal with Willum Willumsson of Go Ahead Eagles during the Eredivisie match between Go Ahead Eagles and FC Volendam at De Adelaarshorst on August 19, 2023 in Deventer, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Declassering
Architect Rommens speelt dan Willumsson hard in binnen de 16. De beresterke en balvaste IJslander dreigt één kant uit maar sleept de bal onder zijn lichaam de andere kant op, schud daarbij zijn tegenstander van zich af als een vervelende vlieg en pegelt de bal met links steenhard in de uiterste hoek voor de 3-0. Daarmee was de declassering van FC Volendam een feit, totdat ene moment in de 43ste minuut.

Toen kleunden Twigt en Adekanye er hard in waarna de VAR de gele kaart beslissing herriep en Kowet verder moest moet 10 man. Dat deden ze niet slim; paniekerig en chaotisch vervolgt GA Eagles de tweede helft waardoor Volendam zowaar het gevoel kreeg dat er iets te halen viel. Onrustig verdedigde de ploeg van Hake, wat zelfs de aansluitingstreffer van Van Mieghem moest incasseren in minuut 62.

DEVENTER, NETHERLANDS – AUGUST 19: Referee Edwin van de Graaf shows a red card to Bobby Adekanye of Go Ahead Eagles during the Eredivisie match between Go Ahead Eagles and FC Volendam at De Adelaarshorst on August 19, 2023 in Deventer, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Opluchting
René Hake reageerde door een centraal blok van drie man te posteren voor De Lange waardoor de aanvallen via de zijkanten onschadelijk werden gemaakt. Die doelman moest nog wel enkele malen handelend optreden om de 3-2 te voorkomen totdat invaller Llansana besloot zelf af te drukken, in plaats van Willumsson de bal te gunnen, na een geweldige vooractie van Sow.

Llansana nam de bal mee vanaf de punt van de 16: “Ik zag Willumsson wel staan maar dacht dit doe ik mooi zelf”, de middenvelder schoot krachtig op het doel: “ik raakte ‘m goed en toen ik schoot zag ik de bal iets van de keeper afdraaien…” Dat de doelman de bal nog toucheerde is Enric ontgaan: “Ik was de treffer al aan het vieren en proefde de opluchting in het stadion, mooi om zo’n feestje in dit stadion te vieren”, aldus de dolgelukkige Llansana die de wedstrijd uiteindelijk in het slot gooide.

DEVENTER, NETHERLANDS – AUGUST 19: Enric Llansana of Go Ahead Eagles celebrates after scoring the team’s fourth goal during the Eredivisie match between Go Ahead Eagles and FC Volendam at De Adelaarshorst on August 19, 2023 in Deventer, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Trainer Hake was superblij met de eerste helft waarbij zijn team overtuigingskracht toonde maar baalde dat een agressieve botsing tot rood leidde. Zelf vertelde hij dat het driemans-blok achterin de beste oplossing bleek om de driepunter over de streep te trekken. Zijn aanvoerder was iets kritischer en had zijn ploeg liever slimmer gezien: “We hadden beter kunnen blijven voetballen”, aldus Bas Kuipers.

Samenvatting

Onderstaand een korte samenvatting van het duels van zaterdagavond tussen Go Ahead Eagles en FC Volendam. Dit is ontleend uit het sportprogramma Salland Sport van de Streekzender Salland1.

Interviews
Aansluitend de interviews die verslaggever Erik van Luttikhuizen had direct na afloop van het gewonnen duel. Zo kunt u luisteren naar Aanvoerder Bas Kuipers, middenvelder Enric Llansana en trainer René Hake…

Vorig artikelDeventer Voetbal Zomer Column – Week 33
Volgend artikelHelios verslaat Colmschate in oefenpot
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!