Alex Kroes gaat Go Ahead Eagles verlaten, hij heeft al zijn aandelen verkocht.

Kees Vierhouten, eigenaar van onder meer hoofdsponsor Jumper, koopt de aandelen van Alex over. Vierhouten had al reeds 30% in hand en is nu de nieuwe groot-aandeelhouder met een totaal van bijna 90%. Hans de Vroome heeft 10% in handen en dan is er nog dat ‘gouden aandeel’ wat waakt over de stadionnaam, speelstad, clubkleuren en andere typische traditionele zaken.

Vriend en vijand werd maandag verrast door de mededeling van Alex Kroes. Hij en Kees Vierhouten hadden de overgang van aandelen recent beklonken, maar verder waren weinig mensen echt op de hoogte van deze deal. Ook de nieuwe trainer René Hake en de beoogde assistent trainer niet.

Alex Kroes laat op de clubsite optekenen geen directe reden te hebben voor het verrassende vertrek. Hij schrijft wel op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging, maar deze nog niet te hebben gevonden. In de wandelgangen gonst echter wel rond dat er een overeenkomst was met Ajax. Echter heeft Edwin van der Sar die overgang naar Amsterdam tegengehouden.

Bij zijn start in Deventer gaf Alex Kroes te kennen de club naar de veertiende plek te willen tillen en financieel volledig gezond te krijgen. Beide doelstellingen zijn wel gehaald ondertussen, verteld hij in het interview op de clubsite. Echter van stabiliteit is natuurlijk nog geen enkele sprake. Ook dat geeft wel aan dat het vertrek plots is.

Een bottleneck voor Kroes is altijd de uitbouw van De Adelaarshorst geweest, echter is dat proces dramatisch traag. De Gemeente lijkt de Deventer club maar niet serieus te nemen door allerlei miljoenen te verkwisten in futiliteiten, terwijl het uithangbord van de stad wil doorgroeien. Ook Kroes kreeg de maar geen beweging is dat proces.

Intern vanuit de club heeft Hans de Vroome aangegeven gelukkig te zijn dat Alex Kroes zijn aandelen verkocht heeft aan Kees Vierhouten en niet op zoek is gegaan naar de hoogste bieder. Duidelijk is dat er ergens iets is voorgevallen waardoor Alex besloten heeft een punt te zetten achter zijn plan in Deventer.

Zonder enkel netwerk en voetbalvisie is de nieuwe sterke man Kees Vierhouten, welke zelf heeft de intentie aangaf, de ingeslagen weg van Alex Kroes verder te vervolgen. De komende weken zal duidelijk worden of de huidige organisatie, zonder Alex Kroes, nog versterking gaat krijgen.

Voor Paul Bosvelt geeft dit vertrek ruimte voor de ambities welke de oud-international al eens uitsprak. Hij kan meer verantwoordelijkheden op zijn pad gaan ervaren de komende tijden. Feit is wel dat na het beste seizoen sinds tijden, momenteel de grootste leegloop sinds tijden gaande is.

Ook de achterban reageert gemengd. Een deel ziet het als zorgwekkend dat de man achter de visie vroegtijdig de club achterlaat, zonder dat plan echt volledig uitgevoerd te hebben. Anderen maken zich zorgen om de reden en oorzaak achter deze plotse wending aan de Vetkampstraat. Er is ook een deel die volledig vertrouwen heeft in Bosvelt en Van Dop.

Dat het nieuws pril is blijkt ook wel uit het feit dat de KNVB dient nog wel toestemming dient te geven voor de aandelentransitie. De club zelf verwacht geen problemen omdat Kees Vierhouten reeds voor 30% aandeelhouder is.

Vorig artikelSallandia nodigt uit voor kampioenduel
Volgend artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 20