Zon, korte broek & teenslippers. Lullen, loeren, loeren, lullen. Terwolde 2022 is on! Inmiddels werken de mannen van Hake zich ruim een week in het zweet en de SV Terwolde weet er weer van, 1-15! Tijd voor een eerste roodgele balans. En dus stuurde Deventer Voetbal Toon Schuiling naar Terwolde. Adelaarsoog over ‘geen stress’, een gestileerde theedoek en een gepolijste Smeekes.

Adelaarsoog – Terwolde Days 1

De tijd vliegt. Zo sta je met een biertje op de Brink, zo hang je over de reling in Terwolde. En ook in de tussentijd gebeurde er van alles. Een dag na het juichfeest vertelde roerganger Alex Kroes dat hij zijn aandelen had verkocht aan hoofdsponsor Kees Vierhouten. Dit vanwege een mislukte vrijage met Ajax, zo legde Marco Timmer (VI) ons achteraf haarfijn uit. En dat was best een tik. Alex Kroes had maling aan de waan van de dag en runde Go Ahead als een bedrijf. Dat deed hij goed. Ik hoop dat zijn lijfspreuk ‘Geen Stress’ op een tegeltje aan de muur van Larenstein hangt. En dat van Dop, Bosvelt en Vierhouten er af en toe even een blik op werpen..

Dik, vet, lauw, ruk – En wij hebben nieuwe shirts. Het thuisshirt is een parel. Het uitshirt niet. Ik hield mijn hart al wat vast toen ik het designer duo Snelle en Bas Deventrade zag binnen struinen. Die Snelle liep er mij toch bij. Als ik ‘m in de stad was tegen gekomen had ik ‘m tientje voor de Wibra gegeven. Maar à la, het uitshirt is er. Een gestileerde theedoek in paars en zwart. Met Kowet op de voorkant. Vet, dik en lauw, aldus Snelle en Bas. Ruk.

Over tot de orde van de dag. Want veel belangrijker. Wie trekken die shirts aan? Het was een beste uittocht de afgelopen maanden. Maar eerlijk is eerlijk, Paul Bosvelt en Alex Kroes, die zich nog tot 1 juli inzet voor de club, zijn al mooi op streek. De teller staat inmiddels op 18 selectiespelers. Tijd voor een eerste balans.

Aardig op de rit – Laat ik met de keeper beginnen. Een belangrijke positie voor een club die voor lijfsbehoud gaat. Beoogd eerste keeper is Jeffrey de Lange. Jongen heeft een Ajax verleden en was de tweede keeper bij Twente achter de fenomenale Lars Understall. Daar zou ik ook moedeloos van worden. De Lange krijgt de komende weken de kans om zich als nieuwe eerste keeper te bewijzen. Lukt ‘m dat dan komt er een tweede keeper. Zijn er twijfels dan komt er een concurrent, zo maak ik uit de berichtgeving op. Dat de Lange qua uiterlijk als het jongere broertje van Bram van Polen oogt, mag daarbij niet in zijn nadeel werken, zo vind ik. Verder zou de jonge Sven Jansen zo maar eens de derde keeper kunnen worden. Nog jong, maar lang en stevig. En talentvol.

Achterin hebben wij de zaak, zes weken voor de start van de competitie, aardig op de rit. Met dien verstande dat het uitblijven van een handtekening van Cuco Martina een domper is. Gelukkig blijft Gerrit Nauber wel en mag er het een en ander worden verwacht van José Fontan. De huurling van Celta de Vigo heeft dik 20 wedstrijden in La Liga gespeeld. Dan kun je wat. Desalniettemin had ik Joris Kramer er graag bijgehouden. Zeker in de wedstrijden waar wij in de verdediging worden gedrukt. Maar anderzijds snap ik ook wel dat je geen afkoopsom neertelt voor een speler die je waarschijnlijk niet weer verkoopt.

Linksback blijft Bas Kuipers. Maar niet te vroeg juichen. Linksbacks schaars en Twente en Groningen zijn op zoek. Beoogde eerste rechtsback is Mats Deijl. Met Idzes, Bakker en Adventisian als stand ins lijkt de verdediging daarmee al aardig te staan. Een extra rechtsback lijkt echter geen overbodige luxe.

Wij maken stappen – Meest opvallende aanwinst tot nu toe vind ik Enric Llansana. En dat voor vier jaar! LLansana was klaar bij Jong Ajax en kon net niet aanpikken bij de eerste selectie. Ik verwacht veel van die jongen. Slimme speler, technisch goed, niet lang maar wel kopsterk. Spelers van Jong Ajax doen het sowieso vaak goed bij andere clubs. Denk aan Flemming, Kasanwirjo, Eiting en Cerny. Hoewel er geen mededelingen over zijn gedaan lijken wij een transfersom te hebben afgetikt. En Ajax zal ook vast een doorverkoop percentage hebben bedongen. Maar het aantrekken van Llansana is, wat mij betreft, het meest tastbare bewijs van het feit dat wij stappen maken.

Met Enric Llansana lijkt de vacature Brouwers behoorlijk ingevuld. En dat vooral in voetballend opzicht. Feit is echter ook dat Brouwers goed was voor een flink wat goals. Wat dat betreft heeft Llansana mindere statistieken. Maar goed, die had Luuk Brouwers eerder ook niet. Naast Llansana lijkt Philippe Rommens een zekerheid op het middenveld. Ook de Belg heeft zich echter in de kijker gespeeld bij andere clubs. Even afwachten dus. Of Evert Linthorst een zekerheid wordt valt nog te bezien. Hij oogt fitter dan vorig seizoen maar het woestijnzand moet nu wel echt weg tussen zijn tenen. Club Brugge jongeling Xander Blomme lijkt, net als reserve linksback Aventisian en vleugelspits Markelo, vooral een investering in de toekomst. Ook dit soort termijn aankopen bevestigen de groei die wij doormaken.

En dan dé 10. Eerder was dat een klassieke spelverdeler, een technische jongen, steekpass., tikje lui, ook dat. Die 10 bestaat niet meer. Het spel wordt vandaag de dag net voor de verdediging gemaakt. In ons geval dus door mannen als Llansana en Rommens. En verder is het systeem ook erg bepalend voor de 10. Een ding is echter sowieso belangrijk als het gaat om de invulling van deze positie. En dat is scorend vermogen. Wij hebben goals nodig.

Meer naam dan voetballer – Met Stokkers en Lidberg staan wij er op 9 positie beter op dan het vorig jaar. Tegen Terwolde vormden ze een duo en ik sluit niet uit dat dit vaker gebeurt. Lidberg is dan de targetman terwijl Stokkers de gaten in duikt. Twee man voorop vraagt om vleugelspelers die niet beroerd zijn om te werken. Rashaan Fernandez heeft bij Telstar bewezen de hele rechterflank te kunnen bestrijken. Markelo en ook Berden zijn meer klassieke buitenspelers.

En dan Adekwanije, zeg maar Bobby. Tot op heden meer naam dan voetballer, maar Bobby kan wel wat, zo zagen wij zaterdag. Een soort van gepolijste Smeekes. Snel, technisch maar ook grillig. De komende weken wordt de selectie aangevuld en spelen wij vele wedstrijden. En dan komt er vanzelf een tweede editie van Terwolde Days. Tot dan!

Toon Schuiling

Vorig artikelConcept indelingen bekend
Volgend artikel[UPDATE] Trainer van het Jaar 2022: Harold Dengerink van SV Twello
Toon Schuiling
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.