Dubbel wennen, dat was het afgelopen zondag. Na weken van euforie deed Groningen ons beseffen dat het halen van punten geen vanzelfsprekendheid is. En, veel erger, het stadion bleef dicht. Dit met Jan Willem van Dop als poortwachter. En morgen spelen wij weer zonder publiek. Uit tegen de Tricolores in Tilburg. Toon Schuiling blikt vooruit.

Adelaarsoog 27 november 2021 – Willem II uit

Ik was het even ontwend. Knetterchagrijnig zijn na een nederlaag. Het overkwam mij zondag. De nederlaag tegen Groningen, na een serie mooie wedstrijden, deed gewoon even pijn. Dat mag u best weten. En misschien is dat chagrijn ook wel goed, zo bedenk ik mij een paar dagen later. Want stel je voor dat je, op een derde van de competitie, al berust in een nederlaag. Je schouders ophaalt na weer een ketser. Dat is veel erger. En die tijden hebben wij ook gekend. Nog niet eens zo lang geleden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus. Om te beginnen morgenavond om 21.00 uur in het Koning Willem II stadion aan Goirleseweg 34 in Tilburg.

Koning Willem II – De vaste lezers weten het inmiddels. Zo af en toe is het druk in mijn hoofd. Dan schiet er echt van alles door mij heen. Zo ook nu. Want, in godsnaam, waarom vernoem je een voetbalclub naar een lid van het Koningshuis? Heel even dacht ik ook dat Willem II daar uniek in was. Maar nee dus. Even rondspeuren leerde mij dat ons land meerdere vv Wilhelmina’s, Juliana’s en Beatrixen telt. En dat de P van PEC voor Prins Hendrik staat. En dat is dan weer de man van Wilhelmina, vader van Juliana, opa van Beatrix én notoir schuinsmarcheerder. En daarmee is de cirkel rond want ook Koning Willem II lustte er wel pap van. Met dien verstande dat hij niet, zoals Hendrik, op vrouwen maar op mannen viel. Dit alles geheel terzijde. Ik blijf het raar vinden. Je club vernoemen naar een lid van het Koningshuis. De Koning Willem Alexander Boys, jeetje. Maar goed, tot zover de mening van een supporter van een club waarvan de naam, in het Engelstalige deel van de wereld, lachstuipen oproept.

Marc Overmars – Denkend aan Willem II denk ik toch ook altijd even aan ‘onze’ Marc Overmars. Wij verkochten Marc in 1991 voor omgerekend € 3 ton aan Willem II. Een toptransfer, zo vonden wij. Amper een jaar later tikte Ajax € 1,8 miljoen af, vijf jaar later Arsenal € 7,5 miljoen en weer drie later Barcelona net geen € 30 miljoen. Opleidingsvergoedingen bestonden in die tijd niet maar als pleister op de wonde sloot Marc zijn carrière in Deventer. Dit in ruil voor een gevulde koek.

Stillem II – Genoeg geouwehoerd, ter zake. Daar waar wij de laatste jaren jojoën tussen de Eerste en de Eredivisie, kunnen ze er in Tilburg ook wat van. Van Champions League onder Co Adriaanse tot degradatie naar de Eerste Divisie. En dat allemaal in tien jaar tijd. De afgelopen jaren hebben de Tilburgers zich echter ontwikkeld tot een stabiele middenmoter op het hoogste niveau. Niet alleen sportief maar ook qua beleving. Van Stillem II, zoals de club in het concurrerende Breda wordt genoemd, is allang geen sprake meer. Net als bij ons zijn de thuiswedstrijden in Tilburg een feest. Maar nu even niet dus.

Willem II bezet op dit moment de negende plaats met 18 punten. Eén punt meer dan wij hebben. De club schoot dit seizoen uit de startblokken maar daarna haperde de machine behoorlijk. Vanaf eind september werd er niet meer gewonnen. Beste speler is de Spanjaard Pol Llonch. De middenvelder was de afgelopen weken geblesseerd, maar de Catalaanse mannetjesputter schijnt zaterdag weer aan te sluiten. Verder is rechtsbuiten Che Nunnely echt een snelle rakker en is Timon Wellenreuther een goede keeper.

De Zweedse middenvelder Max Svensson is een talent. Dat geldt ook voor Ringo Meerveld die wij nog kennen van FC Den Bosch. Beiden worden volgens het Brabants Dagblad echter niet in de basis verwacht. In diezelfde krant zet trainer Fred Grim zijn spelers op scherp: “Want”, zo geeft hij aan: “Er moet zo langzamerhand wel geleverd worden”.

Spoeling dun – Morgen geen Kuipers, geen Cardona, geen Kramer, geen Cordoba, geen Botos en ook geen Heil bij ons. Blessures en schorsingen heb je altijd, maar de spoeling is nu wel erg dun. Van paniek is echter geen sprake bij Kees van Wonderen. “Dit biedt andere spelers ook kansen”, zo liet hij ons via de Stentor weten.  Bijvoorbeeld aan Justin Bakker. De linker centrale verdediger raakte, na de zeperd tegen Cambuur, zijn basisplaats kwijt aan Joris Kramer en mag het morgen weer eens laten zien. Bakker mag dan verdedigend minder zijn dan Kramer; hij brengt wel meer voetbal van achteruit. Een ander type dus, niet perse een verzwakking.

Rechtsbuiten Martijn Berden vertoefde enige tijd in de schaduw van het Spaanse furies Cardona en Cordoba, maar viel tegen Groningen prima in. Eens kijken of hij die lijn in Tilburg kan voortzetten. En verder gaan wij in competitieverband kennismaken met onze international van de Comoren, Yacine Bourhane. Deze jongen is van de zomer gehaald als een potentiële sterkhouder. Dat heeft hij nog niet kunnen bewijzen.

Kortom er staat best een representatief elftal aan de aftrap. Maar daarna houdt het wel op. Daar waar wij ons eerder konden versterken door te wisselen, zal dat morgenavond lastiger zijn. De bank wordt namelijk voornamelijk door jeugdspelers bezet. Voornamelijk want de kans bestaat dat ook routinier Cuco Martina op de bank zit. De international van Curaçao en ex speler van onder andere Everton en Southampton, is inmiddels vastgelegd voor het rest van het seizoen. En dat lijkt, gelet op alle fysieke malheur, een verstandig besluit.

Wij gaan het zien en horen mensen. Via de TV of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet,

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Willem II vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zaterdagavond in een uitzending die om 20:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 21:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.


Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren de interviews met Kees van Wonderen en Boyd Lucassen na afloop van Go Ahead Eagles vs. FC Groningen van vorige week? Via onderstaande link kunt u de interviews selecteren vanuit de uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

Vorig artikelMarcel Geestman verlengt contract bij SV Schalkhaar
Volgend artikelSallandia met twee vingers in de neus langs SHE
Toon Schuiling
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.