De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Carlo Giugie, Gert-Jan van den Berg en Arend Koldenhof. Deze keer kijkt Jan Willem Spaans voor de eerste keer met zijn Adelaarsogen vooruit!

Allereerst wil ik deze website bedanken voor het eervolle verzoek om toe te treden tot het poeltje columnisten dat de belachelijk grote schoenen van Toon Schuiling mag gaan proberen te vullen. Ik hoop u niet teleur te stellen.

Cees en coke
Waar doop je je pen in, zo’n eerste keer? In azijn? Dan is Volendam de club met kunstgras en werkelijk spuuglelijke shirts. En dan is Volendam het dorp met een werkelijk angstaanjagende verzameling kutmuziek en de trotse koploper van Europa als het gaat om cocaïnegebruik per neus van de bevolking, blijkens een onderzoek uit 2012. Of kiezen we voor honing? Dan is Volendam een club waar je altijd vriendelijk wordt ontvangen, een bolwerkje dat met veelal mensen uit het eigen dorp al jaren de broek ophoudt in een gebied waar buurman Ajax alle sponsors en supporters met orkaansterkte naar zich toezuigt. En dan is Volendam het dorp waar het goed toeven is. De cafeetjes op De Dijk zijn cliché, maar er zitten echt een paar leuke tenten bij. En ja, Eredivisie spelen met spitsenkoppel Henk Veerman – Robert Mühren? Cult.

Go Ahead kent de route naar Volendam goed. Beide clubs spelen in de huidige eeuw voornamelijk in de Eerste Divisie. Veel rood-geel succes is er niet geweest in het KRAS Stadion, al zal het Kowet-hart een sprongetje maken bij de nederlaag die de club er in mei 2013 leed. Op papier staat enkel nog FC Volendam – Go Ahead Eagles 1-0, maar dat resultaat was, u weet het, voldoende voor promotie naar de Eredivisie. Zoals Go Ahead ook in 2016 promoveerde, en in 2021. Omdat Kees van Wonderen de ploeg erin heeft gehouden, en omdat Volendam een jaar later ook naar de Eredivisie opklom, staat het treffen nu voor het eerst sinds 1995/96 op het programma. En dat is een goed bouwseizoen. Volendam won toen met 2-1, ook al kregen de Wijdbroeken in de eerste helft een rode kaart. Ab Fafié was coach van Eagles, Cees Marbus maakte het Deventer doelpunt, Roelof Luinge was de arbiter en het was op die vrijdagavond 5 april 1996 vrij koud. De wonderen van het internet!

FC Volendam
Hoe is FC Volendam aan het seizoen begonnen? Redelijk, zou je kunnen zeggen. Een knap punt in Groningen en een stuntzege op FC Twente geeft de ploeg van Wim Jonk hoop. Tegen NEC en PSV heb ik ze zien spelen en zag ik een ploeg die verdedigend echt stond te schutteren. Van hun ontmoeting op het Kasteel van vorige week heb ik enkel de doelpunten zien voorbijflitsen, maar vier tegengoals krijgen van Sparta is niet best. Misschien waren ze bedwelmd door de kermis die vorig weekend in het dorp plaatsvond. Vooral achterin heeft Volendam dan ook amper Eredivisie-ervaring. Vlak voor de deadline haalde Volendam nog Xavier Mbuyamba, een jonge Nederlandse centrumverdediger van Chelsea, en vermoedelijk de enige speler ooit die van MVV rechtstreeks naar FC Barcelona is vertrokken.

Nieuwe blessures hebben ze niet, en schorsingen al zeker niet. Volendam speelde tegen Sparta negentig minuten lang en maakte geen enkele overtreding, opmerkelijk genoeg. Het lijkt op dezelfde opstelling als op Spangen, met misschien een plek voor Mbuyamba, die zaterdag nog niet bij de wedstrijdselectie zat. Het spitsenkoppel Veerman – Mühren kende tot dusver een magere oogst van samen één doelpuntje, dus die zijn getergd. Oppassen is het ook voor Daryl van Mieghem op de flank. Het volgende doelpunt van FC Volendam is het duizendste van de club in de Eredivisiegeschiedenis. Maar daar hebben ze nu al bijna zestig jaar over gedaan, dus een week langer zal het eind van de wereld wel niet zijn.

Go Ahead Eagles
Hoe is Go Ahead Eagles aan het seizoen begonnen? Teleurstellend, moeten we zeggen. Daar is geen ander woord voor na vijf keer verliezen. Natuurlijk is er ook vijf keer een excuus. AZ, PSV en Feyenoord zijn gewoon een stuk sterker, daar moeten we niet moeilijk om doen. In Groningen was de tegengoal wel erg lullig en tegen Sparta werd de lastige klus een onmogelijke door de domme actie van Fernandes. Voeg een blik geblesseerden toe en het is ook gewoon lastig. ‘De belangrijkste wedstrijd van het jaar’, noemt Evert Linthorst deze pot. De Limburger heeft een punt: in Volendam zijn geen excuses. Vrijdagavond móét die nul van het bord en dat kan ook best.

Dinsdag heb ik de training gezien en er is positief nieuws voor wat betreft wie er allemaal aanwezig waren. Nauber trainde weer volledig mee, al vraag ik me af of je hem voor het eerst weer moet laten starten op die vreselijke plastic sprieten daar. Amofa is er weer bij. Onze nieuwe Italiaan oogt fit, maar heeft sinds april niet gevoetbald en zal, neem ik aan, niet starten. Willumsson (fijne speler is dat!) en Adekanye, die zijn hamstring leek te blesseren, stonden volledig op het veld. Stokkers en Linthorst konden het grootste deel meedoen, al moet je zien of ze vrijdag halen. Berden, die in de voorbereiding zo goed was, deed weer mee. Alleen Fontán was nergens te bekennen. Het gaat, kortom, de goede kant op met de fitheid van deze ploeg.

Vorig artikelFC Zutphen maatje te sterk voor UD
Volgend artikelHulle passt ‘m door – met Kevin Stremmelaar van SV Colmschate ’33