Het gaat snel nu. Nog twee weken en het seizoen 2021/2022 is voltooid verleden tijd. Wij kunnen nog achtste worden. Maar ook nog dertiende. Hoe dan ook een prachtseizoen. In die twee weken spelen wij achtereenvolgens thuis tegen Vitesse, uit tegen NEC, thuis tegen Feyenoord en uit tegen Heerenveen. Gaan wij, na de zeperd van zondag, echt nog spelen voor een ticket in de Conference League? Zeg het maar! Toon Schuiling blikt vooruit op Vitesse thuis. Adelaarsoog over de 1000-uren kaars, scouten op ingewikkelde namen, Frank Ross en de Dag van de Arbeid.

Adelaarsoog: 1 mei 2022, Vitesse thuis

Ik kijk graag naar de Oosttribune van de RTV Oost. De buik van Bert Losser, de open deuren van Jan van Staa, van Staa, het fanatisme van meningenkanon Tijmen. Vandaag Inside op zijn Overijssels, maar dan zonder 1000 uren kaars. In de uitzending van vrijdag blikten de mannen vooruit op Go Ahead – Vitesse. Kraak nog smaak, volgens Tijmen. Beide clubs zijn uitgespeeld. Jan van Staa, van Staa, mompelde iets over ‘toch een grote wedstrijd’. Van Losser sprak over de het goede doel van zondag: Beat Batten, het afscheid van Sam en over de nooit eindigende zoektocht van Vetkamppraat – de enige echte podcast over Go Ahead Eagles – naar een blonde schone uit de jaren zeventig. Conclusie: Go Ahead tegen Vitesse is een mooi affiche, maar geen wedstrijd om reikhalzend naar uit te kijken. Des Keizers Baard.

Is dat zo? Wellicht, Vitesse heeft zich immers zo goed als geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. Dus doelstelling gehaald. Wij zijn, eerder dan gedacht, veilig voor degradatie. Dus doelstelling gehaald. Meestrijden om een Europees ticket is misschien net iets te veel Rupsje Nooit Genoeg. Maar tegelijkertijd: het blijft voetballen! Een wedstrijd kan uit het niets vlamvatten. Mei 2013, Volendam thuis. Linksback Nick Coster geeft na een blessure een ingooi niet terug. Go Ahead geïrriteerd, de Adelaarshorst op de banken, 0-1 wordt 3-1. Weg Volendams kampioenschap. Dat kan zondag ook. Als Isac Lidberg, over twee jaar een topspits volgens Jacob Mulenga, per ongeluk expres op de gevoelige teentjes van Riechedly Bazoer gaan staan, heb je de poppen aan het dansen. Als je er weinig van verwacht, kunnen de mooiste dingen gebeuren.

Afwezigen – Kortom ik kijk, anders dan de mannen van de Oosttribune, wel uit naar zondag. Maar goed, ik ben natuurlijk volstrekt niet objectief. Iedere thuiswedstrijd in de eredivisie is er voor mij één en dus een feest.

Vitesse kent zondag nogal wat afwezigen. Baden, Houwen, Wittek, Gboho en mogelijk Thomas Buitink zijn niet fit. Trondstad, Rasmussen en Bero zijn geschorst. Maar wat zegt dat? In de voorbereiding op dit seizoen werden wij in Terwolde redelijk aan gort getikt door de tweede keus van de Arnhemmers. Een paar maanden later wonnen wij de uitwedstrijd met 1-2 van de eerste keus. Zeg het maar!

Hoe het ook zij, het loopt het altijd een tijdje niet lekker bij Vitesse. Althans in de competitie. Want Europa deden ze het goed. Maar de wedstrijden tegen Rennes en Roma waren wel de kersen op een taart waarvan de houdbaarheidsdatum aan het verstrijken is. Vitesse staat te koop, de toekomst onzeker. En dat straalt op de club af. Doorgaans matig bezette tribunes en een elftal dat er niet altijd even veel zin in lijkt te hebben. En dat heeft niets met kwaliteit te maken. De eerdergenoemde Bazoer moet zich doodschamen dat hij bij Vitesse speelt. Die is daar veel te goed voor. En dat geldt ook voor Lois Openda. Net als bij Bazoer is ook bij Openda de gebruiksaanwijzing geregeld zoek. Dat geldt niet voor de centrale verdediger Danilho Doekhi. Die speelt niet alleen goed, maar doet wat een goede voetballer hoort te doen, namelijk de kop erbij houden. Volgens de Dennis Arentsen van De Gelderlander trappen de volgende elf zondag om 14.30 uur af voor Vitesse: Schubert, Doekhi, Cornelisse, Hajek; Dasa, Domgjoni, Bazoer, Vroegh, Manhoef, Grbic en Openda. Vitesse scout vooral op ingewikkelde namen.

Frank Ross – Over naar Kowet. “Wij waren gewoon niet goed. En wij winnen alleen als wij goed zijn”, aldus Kees van wie de voornaam volstaat, over de wanprestatie in Limburg. Kraakhelder. Dan zondag. Kees moet het doen zonder de basisback Cuco Martina. De opgeleefde routinier is ziek. Kan gebeuren. Ook de 12e en 13e mannen Idzes en Botos ontbreken. Beiden hebben een enkelblessure. Vaste bankzitter Frank Ross is terug naar Schotland. Dit vanwege trieste familieomstandigheden, zo wist de Stentor te melden. Mogelijk zien wij hem niet terug. Zijn aflopende contract lijkt niet te worden verlengd. Dat snap ik, maar op de ene of andere manier vond ik die Ross wel wat hebben. Lang gedacht dat het met deze jongen wel goed zou komen. Schotland, uit het juiste hout gesneden, technisch goed, fijne trap, roodgeel DNA. Maar ook een horrorblessure. Het voert te ver om een parallel trekken met Sinan Bytiqi te trekken, maar ook Ross lijkt niet voor het voetbalgeluk geboren. Dat vind ik jammer.

Onomstreden – Geen Martina, Idzes, Botos en Ross dus. Wie wel? Andries Noppert staat op goal. De transfervrije doelman mag zich na een tiental prima wedstrijden op het hoogste niveau verheugen in de belangstelling van veel clubs. Het zou weleens in ons voordeel kunnen zijn dat hij bij ons de onomstreden eerste doelman kan worden. Bij Heerenveen begint hij op nul en moet hij concurreren met Xavier Mous. Bij Cambuur met Pieter Bos, die daar Sonny Stevens heel aardig vervangt. Ik bedoel maar, in Friesland kan hij zo maar op de bank belanden. Dat is niet nieuw voor Andries en daarom niet aanlokkelijk.

Volgens Dennis Arentsen van de Stentor wordt Cuco Martina vervangen door Boyd Lucassen. Dat verdient deze jongen. Bijt die Openda zondag maar eens even lekker in kuiten Boyd! Heeft hij een hekel aan. En bovendien Boyd, is het zondag 1 mei, de Dag van de Arbeid. Dat moet jou toch als geen ander aanspreken.

Het centrum van de verdediging wordt gevormd door de firma Nauber & Kramer, voor al uw sloopwerk. Linksback staat de Kuipers. Op het middenveld heeft, de als rechtsback aangetrokken, Mats Deijl een vaste plek naast Rommens en Brouwers veroverd. Ik erger mij niet snel, maar deed dat tegen Fortuna wel aan Luuk Brouwers. Die speelde met de air van Frenkie de Jong. Maar Frenkie speelde bij Ajax en nu bij Barcelona. Luuk Brouwers knokt volgend jaar voor een basisplaats bij Utrecht. Daarvan was hij zich zondag net even te weinig bewust. Dat mag best, maar wel voor één keer. Voorin staan zonder twijfel Oratmangoen, Lidberg en Cordoba. Laatstgenoemde bakte er ook helemaal niets van in Limburg maar bleef wel werken.

Nog vier wedstrijden. Voetballen wij het seizoen uit of wordt het opnieuw spannend? Wij gaan zondag zien én horen. In de Adelaarshorst, voor de ESPN buis of met het oor gekluisterd aan Salland1.

Met roodgele groet
Toon Schuiling

Vorig artikelSallandia wint meer dan terecht van matig Epse
Volgend artikelEclatante overwinning Helios bij UD
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.