Speciaal voor Deventer Voetbal blikt één van onze correspondenten onder de naam ‘Adelaarsoog’ vooruit op de eerstvolgende wedstrijd van Go Ahead Eagles. Ook dit seizoen wisselen Jan Willem Spaans, Carlo Giugie, Arend Koldenhof en Gert-Jan van den Berg elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zondagavond 18:00 uur.

Adelaarsoog op FC  Utrecht uit

Wat een seizoen, wat een euforie. We schrijven op een mooie zomerse donderdagavond even na half negen als scheidsrechter Nijhuis voor het laatst heeft gefloten die avond. Hetgeen bijna niemand voor mogelijk had gehouden is toch gebeurd….Kowet  wint in Nijmegen van de nummer zes van de ranglijst en mag door naar de finale. Nog 1 wedstrijd knallen en Europa ligt aan onze voeten.  We hebben dit seizoen al vaak geschreven dat we mooie tijden meemaken en dat we dit moeten koesteren.

Afgelopen donderdag was het toetje. We hadden ons geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal! Als nummer negen van de ranglijst (voor het eerst sinds 45 jaar weer in het linker rijtje) ben je aangewezen om als laagst geplaatste ploeg aan te treden in het hol van de leeuw. We moeten eerlijk zijn, we gingen niet als grote favoriet deze uitwedstrijd in Nijmegen in. Daartegenover weten we ook allemaal dat wedstrijden in de play-offs op zichzelf staan. Je ziet het elk jaar weer dat er vreemde dingen gebeuren. Het maakt iets los bij de deelnemende teams. Vorige week schreef ik al dat Kowet in mijn optiek druk nodig heeft om tot grote hoogte te stijgen. Aldus geschiedde, wat een wedstrijd legden onze helden op de mat. Er was maar 1 ploeg die recht had op de finale en dat was deze avond Kowet! Even leek de oude voetbalwet roet in het eten te gooien, want wie niet scoort krijgt hem immers tegen.

VOLENDAM, NETHERLANDS – MAY 19: Enric Llansana of Go Ahead Eagles celebrates the late winning goal during the Dutch Eredivisie match between FC Volendam and Go Ahead Eagles at Kras Stadion on May 19, 2024 in Volendam, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Kowet bleef stoïcijns en ging ondanks de tegenslag door met waarmee men bezig was en dat was goed voetballen. Dat uitgerekend Stokkers en Rommens Kowet de overwinning brachten heeft zo moeten zijn. Beide hebben een zware periode achter de rug waarin men niet kon doen wat men zo graag doet en dat is voetballen. Voor Rommens was het de ultieme sportieve revanche en elk rechtgeaarde supporter weet wel waarom. Stokkers zal ongetwijfeld het gevoel van euforie weer gevoeld hebben. Wat is deze speler door een diep dal gegaan. Ik sprak hem eens in een sportschool ergens in Deventer waar hij net weer was begonnen met zijn revalidatie. Toen ik hem vroeg hoe het was met zijn oogblessure, had hij eerst nog zelfspot door te zeggen dat ik wel moest weten dat hij last had van zijn ogen. Hij doelde toen op de kansen die hij miste uit bij Excelsior vorig seizoen, om daarna serieus te zeggen dat hij zich geen voetballer meer voelde. Je speelt niet, traint niet met je collega’s en ga zo maar door. Ik moest tijdens zijn doelpunt of beter gezegd tijdens zijn juichen aan dit gesprek denken. Ik was oprecht megablij voor hem. Eindelijk weer belangrijk voor zijn ploeg.

En nu? Ja, nu wacht er nog 1 wedstrijd. Een heuse finale en zoals al eerder beschreven is deze wederom uit. Ditmaal dus naar Utrecht waar de plaatselijke FC op ons wacht. FC Utrecht zette in de Galgenwaard dezelfde donderdagavond Sparta met 3-1 opzij zodat zij nu in deze finale mogen aantreden. Na een desastreuze start van het seizoen kan het dus ook in Utrecht nog op een prestatie van jewelste uitdraaien. Het moge duidelijk zijn dat Utrecht in deze finale de grote favoriet is. Simpele reden is denk ik het thuisvoordeel en het feit dat ze op vele posities een betere speler hebben staan. Vreemd is dit natuurlijk niet als je kijkt naar de begroting van beide clubs en tel daar ook nog eens bij op dat ze wel een heel gulle suikeroom hebben (Van Seumeren) en het verschil is verklaard. Want niet iedereen kan maar zo even in de winterstop een topscorer ophalen, een spits die het verschil voor je maakt.

NIJMEGEN, NETHERLANDS – MAY 23: Philippe Rommens of Go Ahead Eagles celebrates after scoring his teams second goal, Thibo Baeten of Go Ahead Eagles, Mats Deijl of Go Ahead Eagles during the European League Play Offs Semifinal match between NEC and Go Ahead Eagles at Goffertstadion on May 23, 2024 in Nijmegen, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Maar goed, het gaat niet alleen om individuele spelers. Ook het team is belangrijk en daarin zit wat mij betreft de grote kracht van onze club. Wij stralen uit dat we een (h)echt team zijn, zowel binnen als buiten de lijnen en we hebben allemaal kunnen zien wat dat ons gebracht heeft. Nu wil ik geen doemdenker zijn, maar elke keer als een team niet als favoriet de finale in gaat moet ik denken aan het volgende. Ik presenteerde jaren geleden regelmatig zgn sportcafés. Concept was simpel, er kwamen veel plaatselijke toppers aan het woord en ook altijd was er een prominente gast. Op 1 van die avonden sprak ik met zo’n topper die alles had bereikt en gewonnen op korfbal gebied zowel als speler en als trainer. Het ging toen ook specifiek over finales. Deze speel je natuurlijk om te winnen. Hij zei me toen dat ik er maar eens op moest letten dat in 90% van de gevallen altijd de favoriet wint. De uitleg was dat het andere finale team, de underdog, eigenlijk al de finale gespeeld had voor hun doen door het spelen van de halve finale. Ze waren nu immers in de finale gekomen terwijl niemand dat verwacht had en ze doen dat vaak met prima spel in de halve finale.

De echte druk is er dan voor het gevoel wat vanaf want ze hebben immers bereikt wat niemand gedacht had (de finale) en het hele seizoen/toernooi is toch al goed wat er ook gebeurd in die finale.  Dan zie je dat het vaak mis gaat of anders gezegd ze winnen niet. Dit klinkt allemaal als voer voor sportpsychologen en gelukkig heb ik ook een ander denkbeeldig poppetje op mijn schouder die in dit geval zegt, we zijn al zover gekomen dus nu gaan we winnen ook. En reken maar dat dat kan, want er zijn voorbeelden zat te bedenken van underdogs die wel winnen. Je zag het afgelopen woensdag nog, want ik weet zeker dat de meeste voetballiefhebbers hun geld op Bayer Leverkusen hadden gezet in de finale tegen Atalanta. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Het is dus nu aan de staf en het team van Hake om dit ook te bewerkstelligen. Hij zei zelf al dat het begint met er in te geloven.

Finn Stokkers viert de winst in de halve finale van de play-offs voor Europees voetbal met de meegreisde fans. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Nog 1 keer alles geven 90 (of misschien meer)minuten lang. Wat er in de rest van het seizoen gebeurd is telt niet meer, deze wedstrijd staat op zich. Jezelf trots maken en de supporters nog trotser maken dan dat ze al zijn moet het doel wezen komende zondag. Makkelijk? Nee zeker niet! Onmogelijk? Ook zeker niet! Laten we hopen op een kolkend vol uitvak (1200 supporters!) en een volle Adelaarshorst met (gedwongen) thuisblijvers. Ik zeg in ieder geval: HUP KOWET !!!

Roodgele groet,

Gert-Jan van den Berg

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers 
Wil je FC Utrecht vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport van streekzender Salland1. Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in de Domstad start om 18:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3 te ontvangen is. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneInRadioFMNederlandseradioradioviainternet , OmroepserverAirplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

Vorig artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 25 en 26 mei
Volgend artikelHelios deelt de punten in de laatste wedstrijd met Enter Vooruit
Gert-jan van den Berg
Gert-Jan van den Berg (1973) werd geboren in de tapijtstad Genemuiden. Sinds een half jaar woonachtig in Deventer. Gelukkig getrouwd met Patricia en vader van 5 kinderen. Werkzaam in , hoe kan het ook anders, de tapijtindustrie van Genemuiden. Sinds 2016 betrokken bij Go Ahead Eagles als verslaggever voor Salland Sport. Seizoenkaart op vak 12. Naast Go Ahead Eagles zijn mijn hobby’s hardlopen en fitness en volg ik alles op het gebied van sport met voetbal als hoofdmoot.