Alles klopte zondag. Dat dacht ik en Stentor columniste Renske Kruitbosch gaf, eerder deze week, mooi woorden aan die gedachte. Die ga ik dus niet herhalen. En bovendien is daar de tijd niet voor. Want na de 160 miljoen van Ajax wacht woensdagavond de 85 miljoen van PSV. Er moet getypt worden! Toon Schuiling laat zijn roodgele licht schijnen over – jaja – de halve finale van de KNVB beker. Adelaarsoog over roesten aan de reet, Stimorol als sponsor en een Weltmeister.

Adelaarsoog – woensdag 2 maart 2022 – PSV thuis voor de beker

Almere uit (0-2), Roda thuis (2-0), Heerenveen uit (0-1) en NEC uit (0-2). Zeg maar eens dat wij niet verdiend in de halve finale staan. Vier gespeeld, 7 goals voor, 0 tegen. Vier keer in 90 minuten gefikst en vier clean sheets. Drie keer voor onze reservekeeper Noppert. Een keer voor onze eerste keeper Noppert. Onze vrienden uit Eindhoven hoefden maar drie keer aan de bak en wonnen achtereenvolgens, steeds in eigen huis, van Fortuna (2-0), Telstar (2-1) en NAC (4-0). Wat deze cijfers zeggen? Helemaal niets. In de KNVB beker staat iedere wedstrijd op zich. Maar het vult. Want drie keer 700 woorden in één week is best veel, zo kan ik u vertellen.

Waar ik mij het hoofd wél over breek, is het effect van zondag op de wedstrijd van woensdagavond. PSV-trainer Roger Schmidt vond ons al heel goed. Hij werd daar zeer om uitgelachen, maar zag zijn gelijk zondag bevestigd. Ajax dacht toen op halve kracht van ons te kunnen winnen. Die fout maakt PSV niet. Die nemen ons nu hélemaal serieus. De laatste dagen ging het in Eindhoven en contreien wel heel vaak over het al dan niet meedoen van Cody Gakpo. Dat zegt wat. Als je objectief naar de selecties van beide clubs kijkt, zou het Schmidt en consorten aan de reet moeten roesten met welke 11 ze tegen ons aantreden. Immers, hun nummers 11 tot en met 22 verdienen tenminste vijf keer zoveel als onze nummers 1 tot en met 11. Maar dat doet het niet. De absentie van Gakpo voelt in Eindhoven als een gemis. Dat zegt wat.

Focus – En wat doet die glorieuze zondag met ons? Clubjes als de onze zijn op het best als er helemaal niets van ze wordt verwacht. Als ze de volstrekte underdog zijn en onbevangenheid het trefwoord is. Zoals zondag. Dat is nu niet het geval. Voetbalminnend kijkt net zo uit naar Go Ahead – PSV als naar AZ – Ajax. Er wordt wat van ons verwacht. Winst op PSV is van een enorme stunt verworden tot een stuntje. Wij doen er toe!

Hoe gaan wij met onze nieuw verworven status oppakken om? Is het mogelijk om tegen PSV mentaal en zeker fysiek dezelfde focus als tegen Ajax aan de dag te leggen. Ik ben echt benieuwd hoe Kees, gesponsord door Stimorol, dit proces weer gaat managen.

Figurant – En met wie hij dat gaat doen? Ik neem aan dat Noppert en niet zoals in beker soms gebruikelijk, de tweede goalie keept. Maar kan Cuco Martina die Dusan Tadic zondag tot een figurant degradeerde, twee wedstrijden binnen een kort tijdsbestek aan? En wie staat er linksback? Mats Deijl ontwikkelt zich prima. Speelde tegen Twente goed hangend op rechts terwijl hij er zondag, als linksback, voor zorgde dat Antony vroegtijdig naar de kant werd gehaald door Erik ten Hag. Maar Bas Kuipers, tegen Ajax geschorst en nu terug, is onze aanvoerder en die passeer je niet. Althans dat denk ik. Maar misschien staan zowel Martina, Deijl als Kuipers aan start. Want ook dat kan. Bijvoorbeeld in een 5-3-2.

Centraal achterin zijn Kramer en Nauber zekerheden. Dat geldt ook voor Brouwers en voor Philippe Rommens op het middenveld. Zijn doelpunt maakte dat de ingetogen Belg zondag van camera naar camera werd gesleept. Dat bleek duidelijk niet zijn ding en dat was daardoor mooi om te zien. Gelukzalig lachen en aan zijn hoofd krabben, vooral dat deed hij. Philippe spreekt met zijn voeten. Niks mis mee.

Daar waar je de namen van Rommens en Luuk Brouwers blind op het wedstrijdformulier kunt invullen, is het even gissen naar de derde middenvelder. Zondag was dat, in het 5-3-2 systeem, Ragnar Oratmangoen. Maar in een wat meer offensievere variant zou ook Botos kunnen spelen. Oratmangoen wordt dan wat meer een echte linksbuiten. Lidberg en Cordoba, die echt zo bij Ajax mee kan, lijken mij zeker te spelen. Dit temeer omdat Marc Cardona het wat verbruid lijkt te hebben bij Kees. Niet hij, maar Botos verving Lidberg zondag. Het blijft giswerk, maar het zou zo maar eens kunnen dat Cardona net iets te weinig energie in de trainingen stopt. En als er iets is waar Kees de schurft aan heeft…..

Weltmeister – Over naar PSV. Geen Gakpo dus en ook geen Mwene op de rechtsbackpositie. Of Marco van Ginkel weer boven jan is na corona, is onduidelijk. Maar zoals geschreven, aan goede spelers geen gebrek in Eindhoven. Drommel zal keepen, Mauro Junior is rechtsback, Max op links en Teze en Boscali staan het centrum. Niet dat Roger Schmidt mij dat heeft doorgebeld, maar dat denk ik zo. Sangaré en Veerman staan op het middenveld. Weltmeister Gotze en Madueke in de aanval. Maar wie Schmidt ook opstelt, er staat altijd een knap Eindhovens team. Een meer dan gewaarschuwd team.

Alles klopte zondag. Kijken of dat woensdag ook het geval is. In bomvolle Adelaarshorst, onder de mooiste lichtmasten van Europa. Het is genieten mensen!

Roodgele groet,
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. PSV rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende woensdagavond, in een uitzending die om 19:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 20:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Salland1 verslaggever Erik van Luttikhuizen sprak direct na het duel met Ajax met Kees van Wonderen, Andries Noppert, Luuk Brouwers en Mats Deijl. Die gesprekken zijn terug te luisteren via onderstaande linkjes van SoundCloud. Deze interviews zijn beschikbaar gesteld door Salland Sport, het sportprogramma van de streekzender Salland1. De vrijwilligers van Deventer Voetbal en Salland1 werken nauw samen en komen zo iedere week tot een compleet document van alle Go Ahead Eagles wedstrijden.

Vorig artikelMitchel Kiffen – Speler van de Week – week 8 – powered by 11teamsports.nl
Volgend artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 9
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.