Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Prirrriiriiirrriiirrrriitttt! Zo ongeveer moet het eindsignaal van scheidsrechter Kamphuis hebben geklonken. Wat volgde, was een oorverdovend gejuich en gezang op de tribunes van ons mooie Adelaarshorst. Later op TV zag je de gebalde vuist en glimlach van Algemeen Directeur Jan Willem van Dop. Het resultaat van keihard werken in alle geledingen van de club. Het kleine nietige Kowet, maar bovenal dé degradatiekandidaat nummer één in de ogen van de zgn. voetbalkenners, had zojuist weer een mooi hoofdstukje toegevoegd in de ál zo rijke voetbalgeschiedenis van Go Ahead Eagles Deventer. In één jaar vier punten afsnoepen van de kampioen van Nederland, welke inmiddels ook tot de beste in de subtop van Europa behoort. Het zeer vermogende en ‘almachtige’ Ajax Amsterdam. Die club met die 1 op de stropdas, die club van ‘wzawz’ huppeldepup of zo, die club van de altijd zo sportieve Sjaak Swart, die club die altijd zo dedain neerkijkt op alle andere clubs en zich erg verheven boven de rest voelt. Die club já. Daarom was het extra lekker deze historische overwinning.

Door vooral wilskracht, geloof in eigen kunnen, hard werken, soms ook gewoon goed voetbal en niet te vergeten de hulp van de twaalfde man met elkaar goed te mixen, heeft het tot deze resultaat geleid. Een victory waar je trots op kan zijn. Het elftal heeft kei- en keihard gewerkt om de overwinning uiteindelijk over de streep te trekken. Wat laatst tegen Twente net niet lukte, lukte het ditmaal tegen Ajax wel.

Man, ik kan wel janken van geluk, zulke belangrijke punten in strijd tegen degradatie van zo’n grote tegenstander afpakken zijn met recht, echte ‘bonuspunten’. Wat hebben wij op de tribunes genoten met z’n allen. Een ‘heldenepos pur sang’ op het heilige gras van de Adelaarshorst werd ons voorgeschoteld. Die dekselse Cordoba is echt een topspeler die we helaas volgend jaar gaan missen, want ondanks dat men van beide kanten zeer tevreden zijn over het lopende seizoen, kan Kowet hoogstwaarschijnlijk zo’n goede speler niet overnemen van Atletico. Simpelweg te duur. Misschien, heel misschien, dat de huurovereenkomst een jaartje verlengd kan worden. Dat zou al heel wat zijn. Wat is deze Spanjaard goed zeg, als een ware plaaggeest is onze buitenspeler overal op het veld te vinden en maakt in verhouding ook nog eens vele en mooie goals. Persoonlijk denk ik enerzijds, dat je als club zijnde deze speler voor bijvoorbeeld een miljoen kan overnemen, het gewoon moet doen. Als je hem dan volgend jaar weer zo laat voetballen dan kan je er dikke winst mee maken door hem voor paar miljoen te verkopen. Maar dat is mijn bescheiden mening, want aan de zijlijn is alles makkelijk he! Wel een gok waard zo’n investering, maar raakt hij daarentegen zwaar geblesseerd dan heb je een groot probleem.

Zo’n risico zal de club waarschijnlijk niet aandurven, deels ook wel terecht hoor. Dus anderzijds ben ik dan ook wel weer realistisch en nuchter. Keeper Noppert heeft inmiddels ook aangetoond dat hij een ware versterking is, echt respect voor deze lange koele kikker! Nog iets meer naar de sportschool om nóg sterker te worden dan kan niemand deze ‘kast’ wat maken, tis net alsof de Lebuinustoren voor het aluminium staat. Fier en recht overeind. Dêh. Ook geniet ik enorm van Oratmangoen. Ondanks dat ie af en toe een beetje te lang doordraaft vind ik hem een goede voetballer. Zijn dribbels zijn ook vaak beeldschoon. Als een vlinder dartelt hij vaak speels de vijandelijke zestien in. Er straalt dan altijd gevaar van hem uit, heb dan het gevoel dat er elk moment wat kan gebeuren. Echt een mooie voetballer deze klasbak, eigenlijk best wel vreemd dat ze hem hebben laten gaan in Leeuwarden. Verder zag je dat Idzes beter tot zijn recht komt als defensieve middenvelder, jaagde goed af, lekker agressief. Ik denk dat hij zich daar veel beter voelt dan als centrale verdediger. Daar moeten gewoon Nauber en Kramer staan. Zo geef je niet veel weg.

Wat verder ook mooi was dat ‘Henne’ oftewel Dennis Hendriksen weer eens een wedstrijd kon bezoeken. Onze zieke vriend doet het naar omstandigheden goed. Dennis viel gelijk met de neus in de boter met een overwinningswedstrijd tegen Ajax. Mooi dat je hebt genoten Henne en stay strong amigo!

Op een gegeven ogenblik zat ik na de wedstrijd om me heen te kijken en zag een jongentje van een jaar of tien onbezorgd en warm aangekleed met o.a. een roodgele muts en dito kleuren sjaal om. Ik zag hem genieten van de overwinning, zo intens blij was dat kereltje, met z’n glimmende pretoogjes. Op dat ogenblik moest ik ineens aan de Oekraïense kinderen denken. Vooral dat ene meisje dat aan de pers vertelde om vooral niet dood te willen gaan. Hartverscheurend. Maar ook het geschreeuw van kinderen na een aanslag rondom een flatgebouw ging door merg en been. Echt erg. Wat een contrast. Een kind hoort onbezorgd te kunnen spelen en genieten van het leven. Geen angst, pijn of verdriet. Hoop met heel mijn hart dat de terreur over de hele wereld voor eens en voor altijd verdwijnt. Dat er overal vrede is en iedereen met en naast elkaar kan leven. Maar ik hoop bovenal dat alle kinderen op de wereld net als dat ene kereltje laatst in de Adelaarshorst kunnen genieten van mooie dingen.

Voor vanavond staat er weer wat moois op het menu. De halve finale in ons eigen huis tegen die andere topclub, namelijk PSV uit Eindhoven. In de competitie hebben we ze het al erg lastig gemaakt, met pijn en moeite wisten de Eindhovenaren uiteindelijk in de slotfase 1-2 te winnen, waar een gelijkspel meer dan terecht was geweest gezien het goede spel van Kowet die avond. Maar dat was toen, en nu is nu. Vanavond alles, maar dan ook echt alles wat je in je lijf hebt, geven om de finale van de beker te kunnen halen, dit geldt ook voor ons, de supporters. “Once in your lifetime”, hè! Zien jullie het al voor je? Met 20.000 Kowetsupporters naar de Kuip afreizen en dan in de finale tegen Ajax voor de derde keer dit seizoen niet verliezen en uiteindelijk met een Dennenappel van zilver terug komen naar ons mooie stadje. Daar ben je maximaal, zo’n pak m weg 260 minuten (als er verlengd wordt en strafschoppen in het spel zijn) van af. Alles is mogelijk. Aan de hele Kowet selectie zeg ik: “Schrijf je eigen geschiedenis door alles te geven en vereeuwig jezelf dan voor altijd.”
Verrukking alom in Deventer en omstreken.

God wat hou ik veel van deze club ❤️💛❤️

Vorig artikelAdelaarsoog op PSV thuis (beker)
Volgend artikelGehoopte stunt Go Ahead Eagles blijft uit
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.