De zon schijnt, de zijlijn van het sport Zuiderlaan in Twello lonkt. De onder-18 en de onder-21 spelen daar hun promotiewedstrijden. ‘When saterday comes.’ Maar er moet getikt worden. Nog een keer blikt Toon Schuiling vooruit. Adelaarsoog over Ramon Czestochowa, 6% kans, Amin Sarr en een Keeswoord.

Adelaarsoog 15 mei 2022: Heerenveen uit

De eerste Go Ahead training van het Eredivisieseizoen 2022-2023 staat gepland voor zondag 19 juni, zo las ik deze week. Da’s over iets meer dan een maand. Dat verklaart waarom geen speler zin heeft in de play offs. Want dan ben je dus nog een tot twee weken bezig en hou je amper tijd over om de accu op te laden. En als je de play offs wint mag je bij wijze van ultieme beloning half juli afreizen naar verre oorden om te spelen tegen Bruno’s Magpies, Petroclub Hincesti, Paok, Ramon Czestochowa, Novavank of Ruzomberok. Voor supporter Robert Bugter, die deze geweldige namen deze week tweette, een geweldig vooruitzicht. Voor gemiddelde eredivisie voetballer niet.

Raar maar waar. Na vier nederlagen op een rij zijn wij nog steeds niet uit beeld voor plaats 8 en dus deelname aan die vermaledijde play offs. Wij hebben nog 6% kans zo is uitgerekend. Dat lijkt weinig maar een jaar geleden was onze kans op promotie naar de Eredivisie nog kleiner. Het blijft voetballen en al helemaal bij Go Ahead.

Revival – En dus staat er zondagmiddag tegen Heerenveen nog wat op het spel. Want ook Heerenveen is nog in beeld voor de achtste plaats. Zowel Go Ahead als de Friezen hebben de play offs overigens niet in eigen hand. Als NEC thuis wint van Fortuna spelen zij de komende week tegen AZ. Daar waar Deventer vooruit kijkt naar het feest op de Brink lijken ze in Heerenveen net iets meer zin in een potje voetbal te hebben. Het Abe Lenstrastadion was het afgelopen seizoen vaak akelig leeg maar voor zondag zijn nu al 23.000 kaarten verkocht. Dat zal niet alleen met de komst van Go Ahead te maken maar ook met recente  prestaties van het team van Ole Tobiassen. Woensdag werd kansloos verloren van Ajax maar daarvoor was er sprake van een soort van revival. Dat na een slecht seizoen waarin zelfs Heerenveen af en toe angstig naar beneden moest kijken.

Amin Sarr – Maar dat leed is geleden. Tobiassen heeft de schwung er aardig in gekregen. Beste speler van Heerenveen is de jonge spits Amin Sarr. De Zweedse jeugdinternational met Senegalese en Gambiaanse roots werd in de winter voor ettelijke miljoenen overgenomen van het Zweedse Malmö. Sarr heeft alles om uit te groeien tot een echte topspits. Lengte, snelheid, scorend vermogen en een goede basistechniek. Na een wat moeilijke start heeft ook ex Naccer Thom Haije zijn draai gevonden in Heerenveen. Haije is inmiddels de dirigent op het Friese middenveld. Derde topspeler bij de Friezen is rechtsback Milan van Ewijk. Deze jongen verkoos een paar jaar geleden ADO boven Go Ahead en maakt sindsdien furore. Speelt in zijn eerste Heerenveen jaar de pannen zodanig van het dak dat zowel Feyenoord als PSV interesse tonen. Kort en goed, het wordt een zware dobber voor ons.

Kers op de taart – Desalniettemin zal er Kees, van wie de voornaam volstaat, veel aangelegen zijn om te winnen en Heerenveen weg te houden uit de play offs. Het is voor een trainer fijn om in te stappen bij een club die een teleurstellend seizoen achter de rug heeft. Dan kan het al snel beter. Of zijn manschappen er ook zo over denken is de vraag. De wil om nog een kers op de taart te plaatsen is er wel maar de pijp lijkt leeg. Dat is best jammer maar geen ramp. Het is, ongeacht de uitslag van zondag, een prachtig seizoen geweest.

Een seizoen dat wij niet alleen afsluiten in Heerenveen maar ook begonnen tegen Heerenveen. Wij verloren toen met 0-1. En toch keerde ik toen eigenlijk best opgelucht huiswaarts. Wij bleken competitief er nog maar eens een ‘Keeswoord’ tegen aan te gooien. Sterker nog wij hadden in de seizoensouverture meer verdiend. Dat meer kwam later. Wij wonnen van Sparta en PEC en draaiden een fenomenale oktober maand. De lege Adelaarshorst haalde in de winter de schwung even uit het team maar na een zwaar bevochten 2-2 in de Grolsch Veste  speelden wij ons in het voorjaar al rap veilig. En dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat is te onbelangrijk om een smet te noemen.

Wij moeten het morgen in Heerenveen zonder Gerrit Nauber doen. Da’s geen punt, althans in deze fase van het seizoen. Ik hoop wel dat zijn knieblessure meevalt. Wij hebben hem ook het volgend jaar hard nodig. Ook Cuco Martina doet niet mee. Ook geen ramp. Lucassen verving hem tegen Feyenoord prima en zal ook, in zijn laatste wedstrijd in het rood en geel, zijn stinkende best doen. Dat doet hij namelijk altijd. Boyd komt net tekort voor de Eredivisie maar was voor mij in de afgelopen twee jaar onze vleesgeworden ‘biet ‘m in de rugge’. Bedankt Boyd en succes bij NAC, ook een club die bij je past.

Verder dragen ook Brouwers, Oratmangoen en mogelijk Cordoba en Kramer zondag voor het laatst het roodgeel. Wij gaan ze missen. Maar tegelijkertijd draait de voetbal wereld door. Wij geven ze op de Brink nog een klaterend applaus op de Brink om vervolgens uit te kijken naar de vervangers. In een gat vallen doen wij niet. Terwolde lonkt. Over een kleine maand al. Zonnetje, korte broek, teenslippers, twee lang mocht het niet. Nu al zin in.

Maar eerst zondagmiddag. Heerenveen – Go Ahead, wij gaan het  zien én horen. In het Abe Lenstra-stadion, voor de ESPN buis of met het oor gekluisterd aan Salland1.

Met roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Heerenveen vs.Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende vrijdagavond als om 20:00 het duel begint in De Adelaarshorst.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Vorig artikelKansen missend s v Twello verslaat Winterswijk toch met 4-0
Volgend artikelNieuwe twaalfklapper voor Helios. Gehavend Gorssel is dit keer het slachtoffer
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.