Veilig, maar toch spannend! 29 gespeeld, 36 punten, plaats 9 met zicht op plaats 8. Geen zomermodus maar Europamodus. En daarom is de match, zondagnamiddag tegen Fortuna, óók voor ons van belang. Toon Schuiling blikt vooruit op Fortuna Sittard uit. Adelaarsoog over “The Bright Side of Life”, een Griekse slager en een voorspelbare coach.

Adelaarsoog 24 april 2022 – Fortuna Sittard uit

Het zijn ongekende tijden! Robert Heukels wijdde er op deze prachtsite een fijne roodgele column aan. Robert schreef, zoals alleen hij dat kan, over het Go Ahead van 1978-1979, over Kees van Kooten, Tommy Kristiansen, Martin Koopman een JoJo Jeans. ‘Nooit meer zo’n mooi team als toen. Nooit meer zo’n grote trots’, zo schreef Robert om af te sluiten met het alleszeggende “tot Kees kwam”.

Zo is het!

Van het rechter rijtje KKD naar het linker rijtje van de Eredivisie. In amper een jaar tijd. Dat is genieten mensen. En laten wij dat, gelijk Robert Heukels, dan ook doen! Laten wij dat koesteren. Dat lukt niet iedereen, zo stel ik vast. Het nakende afscheid van Kees, de verkoop van Brouwers en Oratmangoen en het onvermijdelijke vertrek van Cordoba zorgt her en der voor fikse zuurbrand. Potentiële aanwinsten als Finn Stokkers en Richard van der Venne worden met een ‘mwaoh’ geduid en het wachten op de nieuwe trainer duurt menigeen te lang. En dat mag dan iedereen weten ook. ‘Always Look On The Bright Side Of Life’, is geen Deventer Erfgoed om het maar eens zo te zeggen.

Deventer is hier in bepaald niet uniek. Ook bij collega volksclubs als NEC, NAC en Cambuur is het gejeremieer nooit ver weg. Succes is voor de fans van deze categorie clubs geen vanzelfsprekendheid. Het lijntje tussen blinde euforie en ‘het was niks, het is niks en wordt ook niks’ is dun. Ik denk ook uit een soort van zelfbescherming. Als je er niet veel van verwacht dan kan het ook nooit tegenvallen. Hoe anders is dat bijvoorbeeld bij een club als Ajax. Winnen geldt daar wél als een vanzelfsprekendheid. En als er wordt verloren dan ligt het altijd aan een ander. Het syndroom van Sjaak Swart heet dat in medische kringen.

Uit alle windstreken – Tot zover de psychologie van de koude grond. Over naar de actualiteit en dat is Fortuna tegen Go Ahead. Zondag om 16.45 uur in Sittard. De ploeg van trainer Sjors Ultee staat op dit moment met 26 punten op de 15e plaats. En dat is net boven de streep. De Limburgers, althans de ploeg uit Limburg; de selectie herbergt vooral spelers uit alle windstreken, veegde vorige week de vloer aan met concurrent Sparta. En is dus in goeden doen. Er staat ook gewoon een heel aardig team.

Her en der lees je dat Fortuna het laagste spelersbudget heeft van alle 18 eredivisieclubs, maar dat lijkt mij baarlijke nonsens. Jongens als Seuntjes, Verrips, Duarte, Flemming, Tekie en Semedo staan voor een aanzienlijk bedrag op de pay roll en worden op zijn minst deels extern gefinancierd.

Een aardig team dus. Het aanvalsduo Flemming/Seuntjes zou ook bij, pak ‘m beet,  FC Utrecht in de basis staan terwijl middenvelder Deroy Duarte als een talent geldt. Verwachting is dat Duarte zondag op het middenveld wordt vergezeld door Tesfaldet Tekie. Dit omdat routinier Ben Rienstra nog kampt met de naweeën van een hersenschudding. Dat is overigens geen verzwakking. Tekie is een goede speler. Wij kennen hem nog van de 1-3,  een aantal maanden geleden in Deventer. Achterin houdt de Griekse slager Dimitris Siovas of Siovas Dimitris, je weet het nooit met die Grieken, de boel in de gaten. En dat doet hij met donder en geweld. Op goal staat Yannick van Osch. En dat is best bijzonder. Fortuna haalde, het minimale spelersbudget ten spijt, in de winter Michael Verrips uit Engeland. Dit vanwege het disfunctioneren van Yannick van Osch. Kost een paar cent die Verrips, maar dat heb je ook wat, zo klonk het in Limburg. Verrips zit al weken kneiter chagrijnig op de bank. Het kan verkeren.

Fortuna voetbalt de laatste tijd ook heel behoorlijk. En reken er op dat de winst tegen Sparta de Limburgers een boost geeft. Het gaat er op zondagnamiddag in Limburg. Dat is een ding wat zeker is.

Ultieme doel bereikt – Grote vraag is natuurlijk of de mannen van Kees, van wie de voornaam volstaat, zich na twee weken rust nog kunnen opladen. Het ultieme doel, directe handhaving, is immers bereikt. Hoe reëel achten de boys zelf de kans op deelname aan de play offs?  De stand op ranglijst biedt perspectief, het resterende programma ook. Maar wij hebben geen wereldteam. Tegen Cambuur en Willem II wonnen wij met overtuigende cijfers zonder heel overtuigend te spelen. Tegen PEC had het kwartje ook de andere kant op kunnen vallen. Maar die negen punten uit de laatste drie wedstrijden maken wél dat wij onbevangen kunnen aftrappen in Sittard.

Wie dat gaan doen? Zeg het maar! Ik tik deze voorbeschouwing 48 uur vóór het eerste fluitsignaal. Ik heb werkelijk geen idee hoe de selectie er fysiek opstaat. Ik heb ook geen idee of Kees spelers als Heil en Cardona, die toch tegen de basis schurken, eens laat beginnen. Kees zal de komende dagen zonder twijfel waarschuwen voor de kracht Fortuna. ‘Die zijn in goede doen”, je hoort het hem zeggen. Hij zal zonder twijfel zeggen dat wij goed moeten zijn om te winnen. Dat het op 90% niet gaat lukken. Want is Kees is super voorspelbaar. Wij gaan hem missen.

Nog vijf wedstrijden. En komt het jongensboek af en komt deelname aan de play offs voor Europees voetbal daadwerkelijk in beeld? Wij gaan zondag zien én horen. In het stadion, met bijna 600 Go Ahead supporters, voor de ESPN buis of met het oor gekluisterd aan Salland1.

Met roodgele groet

Toon Schuiling

Vorig artikelFinale #HanzeCup op 3 mei tussen SV Heeten en Go Ahead Eagles
Volgend artikelStug verdedigend SV Twello geeft Blauw Wit geen kans
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.