Zaterdagavond speelt Go Ahead Eagles in Leeuwarden tegen Cambuur. Toon Schuiling laat zijn Adelaarsoog vallen op deze wedstrijd. Over Friezen, of juist niet, de kracht van Cambuur en de ingetogenheid van Kees van Wonderen.

Adelaarsoog 9 september 2021 – Cambuur uit

Toegegeven, het is wensdenken. Maar als ik louter afga op de resultaten van het vorig seizoen dan zijn wij toch een beetje een Angstgegner voor Cambuur. Voor de competitie wonnen wij uit met 0-2 en speelden wij thuis gelijk (0-0). Voor de beker wonnen wij met 1-2. Tweemaal winst, eenmaal gelijk, vier goals vóór, één tegen. En wie maakte die goal voor Cambuur? Ragnar Oratmangoen!

Niet uit Friesland – Om te beginnen. Noem Cambuur geen Friese ploeg! Dat is het niet. Op bezoek bij DKV, 30 kilometer verder op, dus Heerenveen, wappert de Anti Fries vlag in het uit-vak. “Wij voelen ons Leeuwarder en Nederlander, niet Fries. Dat willen wij laten zien. Zie het als een tegenreactie op het overdreven Friese nationalisme en folklorisme”, aldus Peter van Cambuur Culture in een interview met Vice.com. Fries of niet, Cambuur is een mooie club: Volks, rauw, vaak verlegen om centen en al decennia aan het jeremiëren over een nieuw stadion. Een beetje Go Ahead maar dan in het blauw en geel.

Grootste schande ooit – Onder leiding van Henk de Jong, de trainer die zo sympathiek is dat het bijkans onsympathiek wordt, timmert Cambuur al twee jaar lang aan te weg. Bij het stilleggen van het seizoen 2019-2020 stond de club, met nog een handjevol wedstrijden te spelen, een straatlengte voor. Het vervolg kent u. Geen degradatie, dus ook geen promotie. Niet Maradonna’s ‘Hand van God’ uit 1986. Ook niet het onderkant lat doelpunt van Geoff Hurst uit 1966. Nee hoor!  “Het niet promoveren van Cambuur is de grootste schande uit de sport ooit”, was getekend Henk de Jong.

Hoe het ook zij: In Leeuwarden zaten ze niet bij de pakken neer. Wat heet! Ook in het seizoen 2020-2021 was Cambuur volstrekt ongenaakbaar: 15 punten voor op de nummer 2, en dat was niet de Graafschap…

Geoliede machine – Op het team De Jonge en consorten stond de afgelopen twee jaar geen maat. Een geoliede machine waarvan iedere speler weet wat hem te doen staan. Niet met grof geld bij elkaar gekocht maar gewoon goed gescout. En anders dan bij ons slaagde Cambuur er wél in om de boel bij elkaar te houden. 80% van de Cambuur basis voetbalt al 2 jaar samen. Dat zorgt voor stabiliteit. Beste speler is Mees Hoedemakers. Een beetje de Luuk Brouwers van Leeuwarden. Buitenspeler Kallon zit geregeld op de brommer terwijl Erik Schouten vanuit de achterhoede de opbouw verzorgd. De oersterke linksback Alex Bangura staat in de notitieboekjes van veel scouts.

Cambuur verloor de eerste wedstrijd onterecht van Groningen, ging er op tegen PSV om vervolgens FC Twente van de eigen nep mat te vegen. Drie punten uit drie wedstrijden. Cambuur en Go Ahead hebben wel wat van elkaar weg.

Ingetogen – Na de verdiende overwinning tegen Sparta is Deventer en omstreken in de gloria. Het aantrekken van de Spaanse linksbuiten Cordoba valt ook goed terwijl de selectie fitter en dus breder wordt. En of het allemaal niet op kan werd vorige week donderdag Bundesligist VFL Bochum met 0-2 verslagen. Het moet niet gekker worden en daarom doet Van Wonderen aan verwachtingenmanagement. Kees liep na de zege tegen Sparta heel ingetogen van het veld. “Er ging genoeg fout, wij verzuimden de wedstrijd in het slot te gooien. Sommige jongens gingen voor zichzelf spelen. En tegen tien man kansen weggegeven, dat mag gewoon niet”, zo gaf hij richting onze verslaggever aan. Ook relativeerde hij de overwinning op Bochum. “Die speelden bij lange na niet met de sterkste elf. En die er wel instonden hadden er niet bijster veel zin in”, aldus de Go Ahead Eagles trainer.

Welke 11 Go Ahead spelers er aanstaande zaterdag vanaf 18.45 uur in Leeuwarden op het veld is onduidelijk. Het zou zo maar kunnen dat dezelfde elf beginnen als tegen Sparta. Van Wonderen is geen man van grote wisselingen. Bovendien is er niet heel veel reden tot verandering. Tegelijkertijd neemt de concurrentie toe. Voordeel hier van is dat een wissel bij Go Ahead, anders dan vorig jaar, niet meteen een verzwakking betekent. Met name voorin heeft Kees legio mogelijkheden. En hoe anders is ook dat vergeleken bij het vorig jaar.

It giet oan!

Ojee toch bijna de mist in. Hoe dan ook , ik heb er zin in. Aanstaande zaterdagavond Cambuur – Go Ahead, twee clubs die op elkaar lijken. Blauw geel tegen rood geel. Twee clubs van vlees en bloed. Twee echte en mooie volksclubs.

Roodgele groet,

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je SC Cambuur vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook aanstaande zaterdagavond in een uitzending die om 18:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Leeuwarden start om 18:45.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3.
Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Sport Live Radio DeventerRTV Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 36
Volgend artikelKees van Wonderen naar FC RDC
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.