Zondag Ajax, woensdag PSV en zaterdag Utrecht. Drie topwedstrijden. Drie topwedstrijden in één week. Drie topwedstrijden thuis. In een barstensvolle Adelaarshorst. Hoe mooi is dat! Maar first things first, dat is Ajax. Uit haalden wij het bloed onder de nagels van Amsterdammers vandaag. Lukt ons dat ook in eigen huis? Toon Schuiling blikt vooruit. Adelaarsoog over roeien en ruiten, David, Goliath en hét podium voor Inigo Cordoba.

Adelaarsoog – Zondag 27 februari 2022 – Ajax thuis

Welgeteld negen punten. Dat is het verschil tussen de nummers 10 en 18 van de Eredivisie. Dat betekent dat wij de komende twee en halve maand met Groningen, Heerenveen, Heracles, RKC, Willem II, Fortuna, Sparta en Zwolle strijden om lijfsbehoud. Dat maakt dat bijna iedere wedstrijd in de Eredivisie voor ons belangrijk. En dus volg je op vrijdagavond RKC – Twente. En dus bal je je vuist als Twente in de laatste minuten de volle puntenbuit wegkaapt uit Waalwijk.

Over Twente gesproken. Daar pakten wij afgelopen zondag een punt. Dat is absoluut een resultaat. Maar aanvankelijk baalde ik. 25 in plaats van 23 punten voelt zo veel beter. 25 punten brengt, om met Foeke Booij te spreken, 30 punten kaap, in zicht. En met Ajax op komst was dat toch lekker geweest.

Edoch, optimisme is een plicht voor de Kowetsupporter.

En dus was ik maandag al weer blij met de onverzettelijkheid van Nauber met A U.  Niet Gerrit of Gait zoals Robert Heukels ons deze week in zijn fijne column voorhield. Blij was ik ook met de onverzettelijke Isac Lidberg die geweldig scoorde en met de bij vlagen geniale Inigo Cordoba. De 2-2 tegen Twente was echter vooral de prestatie van een knetterhard werkend collectief en een onverminderd bevlogen trainersstaf.

Nog niet zo lang geleden mocht ik samen met een aantal andere supporters aanschuiven bij Kees. Die ogen, die blik. Verbeten, vastberaden. Geloof mij, die gaat door roeien en ruiten om ons er in te houden. Echt, als Heerenveen op zondag 15 mei een zetje richting KKD nodig heeft, dan krijgt Heerenveen dat zetje.

Saboterend –  ‘Hier heb ik zo geen zin in. Dit is gewoon met afstand de grootste klotenwedstrijd van het seizoen’. Woorden van deze strekking schreef ik, medio november 2021, voorafgaande aan Ajax uit. Gelukkig hadden de boys van Kees er in die laatste wedstrijd voor de lockdown wél zin in en sleepten ze een historisch punt weg uit de Arena. Een deel van het land, het bioscooppubliek van Ajax voorop, sprak schande van ons saboterende optreden. Een deel van het land vond het David tegen Goliath.

Ook zondag blijft het David tegen Goliath. 8 miljoen tegen 160 miljoen. Champions League tegen het rechterrijtje. Deijl tegen Antony. Normaal gesproken ben je ook thuis gewoon kansloos tegen Ajax. En is het niet de vraag óf Ajax van ons wint maar met hoeveel. Maar goed, ik vergaloppeerde mij dit seizoen al eerder.

Want natuurlijk beginnen wij ook zondag met 0-0. En als Willem II het Ajax in eigen huis lastig kan maken waarom zouden wij dat dan niet kunnen?

Wat mij opvalt aan Ajax is dat onze oud trainer Erik ten Hag weinig wisselt. Dit in tegenstelling tot zijn collega van PSV. Ondanks het super drukke programma treedt Ajax vaak in dezelfde basis aan. Een snelle blik over de Ajax sites leert mij dat dit ook zondag het geval is. Dat Ajax de midweekse clash tegen Benfica zonder kleerscheuren heeft doorstaan en dus geen spelers rust geeft. Her en der wordt gerept over het inbrengen van Tagliafico voor Blind en Klaassen voor Gravenberch maar dat is het dan ook. Ajax komt op volle oorlogssterkte naar Deventer.

Kuitenbijters – Ook Go Ahead staat fysiek goed op. En dat is mooi is deze cruciale fase. Behoudens de geschorste aanvoerder Bas Kuipers is iedereen aan boord. Botos, Hengelman en Ross hebben geen Corona meer en maken dus deel uit van de selectie. In hoeverre Kees rekening houdt met de halve finale van woensdag tegen PSV is ongewis. Feit is dat hij keus genoeg heeft.

Gelet op de sterkte van Ajax lijkt het voor de hand te liggen om met vijf verdedigers te starten. Dat zou betekenen dat naast Martina, Nauber, Kramer en Deijl ook Idzes aan de verdediging wordt toegevoegd. Het kan ook zijn dat Kees kiest voor Boyd Lucassen. De soldaat uit Kilder is niet echt in vorm maar mannen als Tadic en Antony hebben een schijthekel aan dit soort van kuitenbijters. Dus wie weet.

Op het middenveld zijn Rommens en Brouwers zekerheden. Al is dit natuurlijk ook wel een mooie wedstrijd om onze winteraanwinst Evert Linthorst speeltijd te geven. Voorop krijg Lidberg zonder twijfel de voorkeur in de basis boven Marc Cardona. De bal zal vaak blind naar worden geramd en anders dan Cardona loopt Lidberg wel overal op. En verder is een volle Adelaarshorst met Ajax als tegenstander natuurlijk hét podium voor Inigo Cordoba om te excelleren. Cordoba is nog steeds een naam in Spanje en een goed optreden tegen Ajax verhoogt zijn marktwaarde. Dus let op hem zondag!.

Wie het, een beetje in de schaduw van Cordoba, ook verrassend goed doet bij ons is Ragnar Oratmangoen. Qua effectiviteit – het is een beetje een prima donna – kan er nog een tandje bij. Maar deze jongen is gewoon een hele behoorlijke eredivisievoetballer. En dat is, gelet op zijn CV als voetballer tot nu toe, toch best bijzonder en ook verrassend. En dus prima werk van de scouting.

Zondag Ajax, woensdag PSV, zaterdag Utrecht. Oh wat is het toch fijn……..Ik zeg +3 punten en op 17 april 2022 zien wij elkaar in de Kuip.

Roodgele groet,
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je FC Twente vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag, in een uitzending die om 14:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Enschede start om 14:30 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Salland1 verslaggever Erik van Luttikhuizen sprak direct na het duel met FC Twente met Kees van Wonderen en daarnaast ook met Ragnar Oratmangoen en Joris Kramer. Die gesprekken zijn terug te luisteren via onderstaande linkjes van SoundCloud. Deze interviews zijn beschikbaar gesteld door Salland Sport, het sportprogramma van de streekzender Salland1. De vrijwilligers van Deventer Voetbal en Salland1 werken nauw samen en komen zo iedere week tot een compleet document van alle Go Ahead Eagles wedstrijden.

Vorig artikelKon. UD slaat nieuwe weg in met Cees Marbus
Volgend artikelVerdiende overwinning voor SV Twello in Winterswijk
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.