‘Adelaarsoog’: dé voorbeschouwing op het komende duel van Go Ahead Eagles. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg, Carlo Giugie en Jan Willem Spaans. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zaterdagavond 21.00 uur.

Rood-geel tegen zwart-geel. Oud tegen nieuw, Deventer tegen Arnhem, adelaar tegen adelaar. Go Ahead Eagles – Vitesse is een mooi, traditioneel affiche met genoeg bespreekpunten.

A bridge too far
Het leukste feitje over de stedenkundige relatie tussen Deventer en Arnhem is natuurlijk ‘A bridge too far’, de prachtige film over de Slag om Arnhem die gedeeltelijk is opgenomen, u weet het, in… Deventer. Hier stond nog wel een mooie brug waar de filmsterren om konden knokken. Zodoende. Met knokken – vergeef me het matige bruggetje – gaan we ons zaterdagavond ook bezig houden. Knokken om drie punten welteverstaan.

Cees van Kooten
Foto: Niet te Kraken

De geel-zwarten hebben deze eeuw een paar keer flink gewankeld, maar ze zijn nog altijd een vaste waarde in de Eredivisie, waardoor ontmoetingen met Go Ahead schaars geweest zijn. Twee jaar geleden besliste een strafschop-in-cadeauverpakking, uitgepakt door Luuk Brouwers, het treffen in GelreDome in Deventer voordeel, maar aan de Vetkampstraat is de laatste zege op Vitas echt een hele poos geleden.

We moeten terug naar februari 1980. Cees van Kooten scoorde, Martin Koopman ook, Wim Woudsma maakte er twee en Dick Schneider staat op het scoreformulier. Het werd die middag 5-1. De tien thuiswedstrijden erna leverden nooit een Deventer zege op, al was het vorig jaar heel dichtbij. Pas diep in blessuretijd griste de Gelderse formatie een puntje uit het vuur, dat ze die avond overigens ook dik verdienden.io

Vitesse
Strompelend en badend in inmiddels bijna traditioneel chagrijn baant Vitesse zich een weg door de Eredivisie. Het elftal van Phillip Cocu speelde vrijdag heel behoorlijk tegen PEC Zwolle en deed zich met een puntje best een beetje tekort. Het gevolg is dat ze bij aftrap in Deventer onder de rode streep staan, met de verzachtende omstandigheid dat ze de vier beste ploegen van de Eredivisie al gehad hebben. Dinsdagavond hadden ze het, net als Go Ahead, knap lastig in de beker. Bij Groene Ster in Heerlen, dat toch nog wel van minder kaliber is dan Koninklijke HFC, won de ploeg nipt met 0-1 door een late goal.

Go Ahead Eagles - Vitesse
Go Ahead Eagles – Vitesse

Dat is sowieso het punt waarop Go Ahead zich moet voorbereiden: Vitesse is uit sterker dan thuis tot dusver. De twee overwinningen in de Eredivisie werden ook op vreemde bodem geboekt: in Volendam en, tot gróót jolijt in Arnhem, ook in Nijmegen. Het zou Vitesse veel deugd doen om Go Ahead na negen maanden zonder nog eens een thuisnederlaag aan te smeren, maar Cocu heeft een volle ziekenboeg.

Carlens Arcus, Melle Meulensteen en Joel Voelkerling Persson misten de bekerwedstrijd in Limburg met blessures, op het Heerlense plastic zag de coach ook Mathijs Tielemans en Miliano Jonathans geblesseerd afhaken. Het is nog maar de vraag of het vijftal fit is voor de wedstrijd in Deventer.

Go Ahead Eagles
Laat het een waarschuwing geweest zijn. De 0-0 tegen Sparta was nog in orde door een zwakke eerste helft te compenseren met een prima tweede bedrijf, maar de brilstand in Almere zaterdagavond was gewoon niet goed genoeg als je kijkt naar hoeveel kwaliteit de ploeg heeft. En dan was er dinsdag de bijna-afgang in Haarlem. Gerrit Nauber koos een prima moment voor zijn eerste goal voor de club.

Het is voor René Hake te hopen dat zijn spelers er wel door zijn wakker geschud. Dan is de schade nog te overzien: ‘gewoon’ in de volgende ronde van de beker en – het moet benoemd – op de vijfde plek in de Eredivisie. Die prestatie is en blijft formidabel, als er zaterdag eindelijk weer eens een thuiszege op Vitesse te noteren valt, dan zal de situatie nog een week ongewijzigd zijn.

DEVENTER, NETHERLANDS - AUGUST 19: Bas Kuipers of Go Ahead Eagles celebrates after scoring the team's first goal with Willum Willumsson of Go Ahead Eagles during the Eredivisie match between Go Ahead Eagles and FC Volendam at De Adelaarshorst on August 19, 2023 in Deventer, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)
Bas Kuipers en Willum Willumsson Foto: Henny Meyerink

Ongewijzigd zal het elftal niet zijn, zoveel durf ik wel te voorspellen, al is het maar omdat Jeffrey de Lange normaliter zijn plek onder de lat weer inneemt. Ook Gerrit Nauber en Sylla Sow, die weinig spelen, zullen na hun marathonoptreden aan de Spanjaardslaan wel naar de bank verschuiven. En wat met Bobby Adekanye? De buitenspeler heeft het vaak moeilijk om negentig minuten te spelen, nu heeft hij er honderd gemaakt.

Er zullen veranderingen zijn, zoveel is zeker, waarbij het de vraag ook is of Willum Willumsson terug kan keren. Als de IJslander klaar is om te starten, is het puzzeltje niet zo moeilijk. Zo niet, dan heeft dat voor ons toeschouwers de interessante bijvangst dat we iets meer te weten zullen komen over hoe Hake de hiërarchie in zijn ploeg ziet.

Vorig artikelDe rood-gele column van Edwin Lugt – week 44
Volgend artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 4 en 5 november