ALLES VOOR DE VREDE: HET WK VOETBAL GAAT NAAR SAUDI-ARABIË

Het wereldnieuws wordt sinds 7 oktober gedomineerd door de oorlog tussen Israël en de terroristen van Hamas. Zoals altijd zijn onschuldige burgers -in dit geval ongeacht of het Israëli dan wel Palestijnen zijn- het slachtoffer en zeker daar waar het kinderen betreft draait ieders maag om. De beelden zijn afgrijselijk en roepen veel emoties op: onbegrip, woede en verdriet.

De polarisatie aangaande dit onderwerp is ook binnen onze samenleving in alle hevigheid losgebarsten, wellicht onvermijdelijk als men de historie van het gebied kent. Én er wordt, helaas ook niet nieuw, gezocht naar een scapegoat, een zondebok, een groep waar de agressie op kan worden gericht.

Dat onze Joodse medeburgers, die part noch deel hebben aan hetgeen zich in Gaza afspeelt, geïntimideerd of zelfs geterroriseerd worden is vreselijk en onacceptabel. ‘Het gezag’ laat het daarbij mijns inziens gruwelijk afweten, iets dat de dames en heren politici, die er altijd in uitblinken om steun breedsprakig met de mond te belijden, zich sterk mogen aanrekenen.

Blijkbaar is er wel ruimte om -pak hem beet- 5.000 politie-manuren voor een willekeurige bekerfinale of Europese risicowedstrijd vrij te maken, maar het is niet mogelijk om ervoor te zorgen dat vreedzame burgers die aan een stille tocht wensen deel te nemen of een lezing willen bijwonen, dit op een veilige manier kunnen doen. Om nog maar niet te spreken over het feit dat de drie Joodse scholen die ons land kent zich genoodzaakt voelden om tijdelijk de deuren te sluiten.

Het kan en mag niet zo zijn dat er voor intimidatie en bedreigingen vanuit een kleine (en bekende) groep wordt gebogen – en toch gebeurt dit in ons land, keer op keer. Maar goed, dit is primair een column over voetbal en dus sla ik een bruggetje, naar Saudi-Arabië.

Dit machtigste moslimland van het Midden-Oosten doet er werkelijk alles aan om in het Westen voor ‘vol’ te worden aangezien en zich goed voor te bereiden op een toekomst zonder olie-inkomsten. Hiertoe heeft Saudi-Arabië recent haar grenzen geopend voor buitenlandse investeerders en toerisme. Daarnaast wordt er sinds een aantal jaar aanzienlijk op het gebied van sport geïnvesteerd, o.a. middels het organiseren van grote sportevenementen.

Na het hosten van de Formule I, enkele grote bokswedstrijden en een paar golftoernooien heeft Saudi-Arabië zich de afgelopen jaren grootschalig op het voetbal gestort. De eerste stap was de aankoop van Newcastle United in 2021, de tweede de organisatie van het WK voor clubteams (volgende maand) en de derde het aantrekken van wereldsterren als Ronaldo, Neymar en Benzema voor haar eigen Saudi Pro League.

De ultieme doelstelling is echter om het WK voetbal in 2034 te organiseren. Met name qua imago en uitstraling vertegenwoordigt het WK een extreem hoge waarde en zeker op die gebieden heeft het land nog veel te winnen. Wat Qatar kan, dat kunnen wij ook (en beter), moet de 38-jarige Mohammed Bin Salman al-Saoed, kroonprins van Saudi-Arabië, hebben gedacht. En dus werden er sinds kort in hoog tempo miljarden uitgegeven om het WK binnen te halen.

Niet zonder resultaat, zo is inmiddels gebleken, want toen concurrent Australië, ervan overtuigd dat een groot aantal stemmen al weer gekocht was en het om die reden net als in 2010 kansloos zou zijn, gisteren bekend maakte zijn kandidatuur in te trekken, haastte FIFA-opperbaas Gianni Infantino zich om te melden dat Saudi-Arabië niet alleen de enige overgebleven kandidaat was maar tevens dat het WK 2034 inderdaad aan dat land zal worden toegewezen.    

Tijdens het FIFA congres in Thailand van mei volgend jaar moet dit voornemen (lees: besluit) nog door de 211 lidstaten worden bekrachtigd, maar niemand twijfelt er aan dat dit gaat gebeuren. Ondanks het feit dat het een land is waar vrouwen minder rechten hebben dan mannen, waar homoseksualiteit verboden is en waarvan de grenswachten gedurende de afgelopen 1,5 jaar honderden vluchtelingen uit Ethiopië bij de grens tussen Jemen en Saudi-Arabië hebben afgeslacht.

Vanuit dat perspectief is de keuze voor Saudi-Arabië natuurlijk fouter dan fout, maar toch ben ik er in zekere zin blij mee en denk ik dat het, alles in acht genomen, zeker strategisch gezien een goede zet van de FIFA is. Door het WK (nu al) aan Saudi-Arabië toe te wijzen wordt het commitment van het land namelijk ‘zeker gesteld’. Niet alleen om de komende 10 jaar te moderniseren maar ook om zich maximaal in te spannen voor het creëren van stabiliteit in het Midden-Oosten.

Saudi-Arabië, dat kort voor de aanslag van 7 oktober zelfs op het punt stond een historisch akkoord met Israël te sluiten (in de huidige situatie ‘on hold’ gezet), kan zich met het WK in het verschiet immers niet veroorloven dat het conflict verder escaleert en zich over de regio verspreidt. Sterker, de hoop is gerechtvaardigd dat het land, hiertoe aangespoord door met name de Westerse landen, er alles aan zal doen om tot een (structureel) vreedzame oplossing voor Israël en het Palestijnse volk te komen.

Het zou toch wat zijn, als onze voetbalsport daadwerkelijk aan de wereldvrede zou kunnen bijdragen.

Vorig artikelGo Ahead Eagles heeft verlenging nodig om verder te bekeren
Volgend artikelAdelaarsoog op Vitesse thuis
Edwin Lugt
Edwin Lugt (1962, Delft) vervulde de positie van voorzitter van Go Ahead Eagles gedurende de periode 2013-2018. Daarvoor was hij in het voetbal al actief als voorzitter van SV Epe (4 jaar), directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (6 jaar) en directeur van de Australische topclub Sydney FC (2 jaar). Eind 2021 verkocht hij zijn sinds 2011 opgebouwde telecombedrijf aan DeltaFiber. Sindsdien verblijft hij met zijn vrouw Henriette 6 maanden per jaar in Australië, waar één van hun drie kinderen studeert.