Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

Het wilde nog allemaal niet zo vlotten bij Go Ahead Eagles. De nieuwe trainer Jack de Gier had op voorhand al een verdeeld enthousiasme onder de supporters. Bij zijn eerste job als hoofdtrainer bij Almere City deed hij het prima en zelfs boven verwachtingen, mede door het behalen van de achtste plaats en een periodetitel. In de nacompetitie lukte het toen niet tegen Willem II. Ook in zijn tweede jaar bij Almere City behaalde hij goede resultaten. Een reeks van acht overwinningen op rij dat seizoen is nog steeds een clubrecord. Het was dus niet gek dat De Gier door NEC gezien werd als zogenaamde verlosser.

NEC zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen en ondanks dat ze zo’n beetje de rijkste fan/sponsor van Nederland hebben, krijgen ze het allemaal niet meer van de grond. Met Leen Looyen als technische man stroomt het nou ook niet echt over van kennis en kunde. Ook met De Gier als hoofdtrainer voor het team ging het niet goed. Hij kreeg de ego’s niet op één lijn en mocht binnen een seizoen alweer vertrekken bij de Nijmeegse club.

Ik was dan ook erg verbaasd dat Go Ahead Eagles in enkele dagen tijd, na het vertrek van Judas richting PEC, al tot een oplossing was gekomen. Hoe kan het dat een trainer gevonden wordt die voldoet aan het profiel wat verlangd wordt door de club? Er is een spelersgroep waar een bepaald type trainer voor moet staan. En in no-time wisten de verantwoordelijken een trainer binnen te halen die hier aan voldoet? Ik vraag me dan af of dat profiel aangepast wordt aan de beschikbare trainers of wordt er voet bij stuk gehouden en vindt men dat deze trainer in dit profiel past?

Jack de Gier was vorige week woensdag op een gezellige avond bij een plaatselijke amateurclub aanwezig. Samen met lulmeier Bas Nijhuis en aan-elkaar-prater Bert van Losser zorgden ze voor een leuke avond waarbij verschillende anekdotes voorbij kwamen. Maar De Gier kreeg vragen uit het publiek over het huidige seizoen. Vragen als ‘is de keeper niet te dik’ werden met een lach afgedaan, maar hij ging serieus en diep in op vragen over het spelsysteem en waarom Bosz in zo’n defensieve rol werd gedrukt. Ik vond dat erg interessant en hij liet daarmee o.a. zien de supporters serieus te nemen, wanneer en waar dan ook. Maar hij liet ook zien echt verstand te hebben van het spel. Hij maakt goed gebruik van de sterke punten van zijn assistenten Maatman en Heering en hij staat tactisch zijn mannetje.

Ik vond het dan ook best logisch om tegen FC Den Bosch met Bosz in een verdedigende rol op het middenveld te starten. Natuurlijk is hij als mandekker/balafpakker geen held, maar voetballend behoort hij tot de beste van het team. Als ze via Bosz kunnen gaan voetballen, kan hij heerlijk ‘steken’ op een Navratil en Berden. Om nou Corboz hiervan het slachtoffer te laten worden, is een andere vraag en daar heb ik eerlijk gezegd geen antwoord op. Is een middenveld met Corboz, Bosz en Van der Venne niet mogelijk en kan Lieftink dan niet centraal achterin naast Veldmate spelen? Trouwens, er is ook nog een Bannink waar ik enorm gecharmeerd van ben.

Over Berden gesproken, wat een fijn spelertje is dat. Laat die knaap lekker zijn ding doen tijdens een wedstrijd en we gaan daar nog erg veel plezier aan beleven. Hij vertrok als jong knaapje van Vitesse/AGOVV naar PSV om daar de jeugdopleiding te doorlopen. Hierna keerde hij terug naar Vitesse en speelde daar sinds 2016 bij de beloften. Daarnaast speelde hij enkele jeugdinterlands tot aan de onder 19. Berden heeft een contract tot 2021 met een eenzijdige optie voor de club om met een jaar te verlengen. Direct doen zou ik zeggen.

Het was dan ook opvallend om gisteren jongens als Pouwels, Edqvist, Swart en Gorter in de basis te zien staan. Een knappe overwinning tegen Almere City, dat zeker. Maar je kunt niemand wijsmaken dat dit in jouw ogen de beste elf zijn. Als Rabillaird in het veld komt voor Pouwels, is dus je eerste spits, Ngombo, opeens je derde spits? En Verhulst zal sowieso eerste keeper zijn voor je. Een kwestie van spelers rust geven bij kleine pijntjes en overbelasting. Maar communiceer dit dan ook.

Al met al voldoende stof om na te denken voor de technische staf. Ik vind dan ook dat er vertrouwen moet worden gegeven aan de technische staf, maar zeker ook aan de spelers. Er is nog nooit iemand beter gaan voetballen na vijf wedstrijden lang uitgejouwd te zijn. Bijna alle sterkhouders hebben overigens een contract tot het einde van dit seizoen. Als ze zich niet welkom voelen zullen ze snel weg zijn. Dat lijkt me ook geen oplossing. Trouwens, er werd op het laatst verloren op 30 augustus (Eindhoven 2-1)! Thuis werd er voor de competitie zelfs voor het laatst verloren op 26 april(RKC 1-4). Dat is gewoon een erg knappe prestatie. Strijden voor een periode en dan gaan we die malle molen weer in waarbij alles kan gebeuren.