Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is het weer de beurt aan Robert Heukels!

Merkwaardige contrasten

Als inwoner van de grote stad Amsterdam staat de voetbalwereld voor de geboren Deventenaar die ik ben, totaal op zijn kop. Ik aai de Ajacieden in deze knetterende dagen maar troostend over hun bol en bekijk keer op keer de stand in de eredivisie. Wij van Kowet staan al wekenlang in het linkerrijtje, Ajax bungelt ergens boven de streep.

Humor is een fijn middel in Mokum en dus wordt hier druk geïnformeerd hoe dat dan werkt, zo’n promotie/degradatie play-offs. Ik ben de expert, het zijn precies die play-offs die wij van Kowet ieder jaar zo graag willen ontlopen. Inmiddels ben ik Mister Subtop en wordt er al weer vanuit de Amsterdammers geïnformeerd of Willum Willumsson goed genoeg zou zijn voor Ajax. Omdat ik ook humor heb, zeg ik dan dat het me lijkt dat de IJslander uiteindelijk een stap hogerop wil maken. Dat woord ‘hogerop’ moet ik dan nog wel drie keer herhalen, voordat het kwartje valt.

De huidige ontwikkelingen met de merkwaardige contrasten prikkelen uiteraard wel de roodgele geest. Laten we Ajax maar even voor wat het is, dat is eventjes niet zo veel, laten we eens mijmeren over de rol van Go Ahead Eagles in deze losgeslagen eredivisie. Hoe goed zijn wij nu echt?

Binnenkort spelen we tegen de twee beste ploegen, PSV en Feyenoord, geen ongunstige timing, want die maken momenteel nogal wat kilometers en overuren, het Europese voetbal is immers weer begonnen. Het zijn twee wedstrijden die normaal gesproken weinig punten opleveren, maar voor René Hake en zijn staf zal het een fijne testcase zijn: hoe ver is onze ploeg nu eigenlijk, wat kunnen we en wat kunnen we nog niet en kunnen we misschien wel meer dan we dachten?

Maar eerst spelen we nog tegen het wonder Halilovic en het verrassend sterke Fortuna van Danny Buijs. Het moet weer flink gaan spoken vrijdagavond aan de Vetkampstraat, Fortuna is nog ongeslagen en een beste uitdaging voor iedere tegenstander. Maar kom op, Kowet is thuis niet te kraken en ons Calimero-petje is allang af. Het is een ongekend affiche en dat had werkelijk niemand een tijdje terug bedacht. Go Ahead-Fortuna, topwedstrijd. Beloning bij winst: een plek in de top 5. Omdat het komend weekend ook Ajax-Feyenoord is zou het gat naar de Amsterdammers…

Enfin, laten we maar focussen op waar we goed in zijn de laatste jaren. Stapje voor stapje, beetje bij beetje groeien als club. De ziel en het postuur van Paul Bosvelt is meer en meer in Go Ahead Eagles gekropen. De Scandinavische invasie heeft de ploeg spierballen gegeven en veel frisse energie. De ruggengraat staat met echte leiders als Kuipers en Deijl, maar ook met de dubbele zes (Rommens-Linthorst) en een sterke keeper (De Lange) als een huis.

In de regiekamer van het elftal regeert verstand en vernuft. Go Ahead heeft een no-nonsense team vol geestdrift en veerkracht, waarbij de basis breder en breder wordt. Vorig seizoen zaten we nog wel eens met het angstige gevoel van ‘als er maar niet gewisseld moet worden’, nu denk je: ‘breng ze er maar in, die gasten, we worden er niet slechter van.’

Laten we rustig blijven, nog altijd speelt Go Ahead een rol in de schaduw, nog altijd kakelen de landelijke media louter over Feyenoord, PSV en Ajax. Maar in de lucht hangt de sfeer van revolutie. De provincie komt eraan. Go Ahead-Fortuna, wat een heerlijke wedstrijd staat daar op het menu. Tovenaar Willum versus tovenaar Alen, de slimme nuchtere Hake tegen de bevlogen Buijs, een kolkende Adelaarshorst als decor en de vette beloning die boven het stadion hangt. In Amsterdam zouden ze er een moord voor doen.

Vorig artikelWesepe sluit bekerwedstrijden af met gelijkspel
Volgend artikelAannemersbedrijf Temmink weer hoofdsponsor bij SV Helios
Robert Heukels (1969) werd geboren in het St. Jozef ziekenhuis, bijna op de middenstip van de Adelaarshorst. Zijn oma breide jarenlang sjaals in de kleuren van juweel. Vanaf 1992 zette hij zich in voor de club, met als hoogtepunt de functie van teammanager onder Foeke Booy en Dennis Demmers. Voormalig hoofdredacteur en momenteel schrijft Robert boeken over voetbal zoals, de in mei uitgekomen, biografie van Louis van Gaal.