Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Marco Timmer.

Komoptan Kees

Go Ahead promoveert. Wat is dat een lekkere eerste zin om op te tikken. Het zijn nog veertien potjes en daarna natuurlijk nog de play-offs, maar dit is mijn huidige gevoel. Uiteraard zorgt de stand op de ranglijst, het weinige aantal tegendoelpunten en de ontwikkeling van het team voor dat sentiment, maar het werd afgelopen maandag versterkt toen ik naast Kees van Wonderen in de Voetbal International talkshow met presentator Kees Jansma zat.

Voordat het mijn beurt was aan te schuiven, keek ik met collega Freek Jansen op de televisie naar het eerste deel van de uitzending. Onze beider conclusie: Wat is Kees van Wonderen serieus. En stiekem werd ik daar heel erg blij van. Het voetbal staat bol van de oude jongens krentenbrood trainers. Met de vaak neplach aan de kont en de humorloze kleedkamerhumor zijn ze nooit ver weg. Kees van Wonderen is daar niet van, gelukkig niet.

Ja, onze Kees was serieus, maar hij was vooral inhoudelijk goed en hij etaleerde zijn kennis zonder de vaak kenmerkende trainersarrogantie. Toen ik mijn waardering niet onder stoelen of banken stak en toch ook mijn ongenoegen uitte over het begin van het seizoen waarbij Van Wonderen geen moment onbenut liet op te tekenen dat Go Ahead toch echt de achtste begroting heeft van de Eerste Divisie, zei de trainer direct: ‘Ho, ho, de tiende hè…’

Hij zei erbij dat de wens en het verlangen naar de Eredivisie bij een club als Kowet erg groot is, maar dat er clubs zijn met veel meer mogelijkheden. ‘Dit schuurt’, zei Van Wonderen. ‘Ik riposteerde direct dat dit klopt, maar dat Go Ahead natuurlijk al heel lang de potentie heeft om Heracles Almelo en PEC Zwolle achterna te gaan.

Wat Van Wonderen zei, zijn de laatste stuiptrekkingen de groeiende verwachtingen van de fanatiek achterban te managen in de hoop de druk bij zijn spelersgroep en zichzelf weg te houden. Maar wat Van Wonderen – en ook de spelers die aan het woord kwamen – in het vervolg van de show ook zei, het versterkte mijn gevoel dat er dit seizoen iets heel moois staat te gebeuren alleen maar.  

Van Wonderen zei ondermeer dit: ‘We hebben na de winterstop wel wat voor de kiezen gekregen’, uiteraard doelend op het verschrikkelijke leed dat doelman Mitchel Michaelis en zijn vriendin Jenn trof met het overlijden van zoontje Jax. De impact van dit enorme verlies op de spelersgroep, de staf en iedereen binnen, maar ook buiten de club, is heel erg groot.

Het immense verdriet en de verslagenheid zorgen echter ook voor nog meer eenheid binnen het team. De vreselijke pijn kan nooit meer bij de familie worden weggenomen, maar voetballers willen hun teamgenoot niet alleen in woord, maar ook in gebaar met goede prestaties maximaal steunen. Het is in het voetbal een natuurlijke reflex.

Van Wonderen had het ook over de corona-uitbraak. ‘Toen zijn er wat zaken aan het licht gekomen. Sommige jongens hebben zich enorm ontwikkeld op andere posities waardoor je het gevoel krijgt dat iedereen van invloed is op de prestaties van het elftal. Vanaf dat moment zie je het team zich steeds nadrukkelijker met elkaar ontwikkelen. Dat is leuk om te zien.’ Iedereen binnen de selectie voelt zich dus gewaardeerd en gerespecteerd.

De trainer had het over de lol van het trainerschap. Dat zit voor hem vooral in het werken met gasten die graag willen, met elkaar beter willen worden en die iets voor elkaar over hebben. ‘In die gelukkige omstandigheid zitten wij’, zei Van Wonderen. Ook dat maakte me blij. En zo ging het maar door. Wat Jeroen Veldmate en Luuk Brouwers over hun trainer zeiden bijvoorbeeld. De term ‘economisch lopen’ viel. Van Wonderen gebruikt deze Cruijffiaanse term dat ‘niet lopen als een kip zonder kop’ betekent, geregeld. En als dat gebeurt, stoten de spelers elkaar aan en zeggen ze met een knipoog: Kijk, daar heb je hem weer…

Dat Veldmate en Brouwers dit voor de camera durven zeggen, zonder hun trainer daarbij belachelijk te maken en dat Van Wonderen er vervolgens smakelijk om kan lachen, zegt me dat het tussen het team en deze trainer heel erg goed zit. Een belangrijke voorwaarde voor succes.

We zien die goede relatie ook terug op het veld. In de bereidheid alles te doen om te winnen. Niemand verzaakt. Nog veertien potjes en natuurlijk de play-offs, maar potverdulleme wat geloof ik in een stunt. Met je tiende begroting van de Keuken Kampioen Divisie. Er zijn nog meer redenen te noemen waarom promotie erin zit.  

‘Trainer zijn boeit’, zei Van Wonderen. ‘Ik doe het graag, ik wil eruit halen wat erin zit, het houdt me bezig en het laat me niet los.’ Van Wonderen zit er dus bovenop, zonder dat het krampachtig wordt, volgens zijn spelers. Volgens Dick Schneider is Van Wonderen zelfs de ‘beste trainer van Go Ahead sinds Dr. Frantisek Fadrhonc.’ Hoppa.

Zestien keer de nul, een record en nog een reden nadrukkelijker te durven dromen. Go Ahead Eagles is niet makkelijk te verslaan. En als je zelf steeds de nul houdt, hoef je ook maar één keer te scoren om te winnen.

Nog een reden? Deze groep zal volgend seizoen niet meer hetzelfde zijn. Doelman Jay Gorter en Sam Beukema zullen gaan en Go Ahead een heel mooi bedrag opleveren. Samen met hun collega’s zijn ze bezig aan een mooi seizoen, maar ze willen het een heel bijzonder en gedenkwaardig jaar maken. Eén voor in de geschiedenisboeken. Lukt dit, wie weet, misschien blijven ze dan wel.

En zo kun je ongemerkt weg blijven dromen, meer en meer redenen verzinnen waarom promotie erin zit en en passant een volle Brink visualiseren. De laatste fase van het seizoen breekt straks langzaam aan. Het recept is simpel. Zodra de vierde, vijfde of zesde plek definitief binnen is, voetballen met de play-offs in gedachten. Geef sommige spelers rust, laat anderen die het nodig hebben juist spelen. Benadruk zo die eenheid en zorg dat de spelers in de play-offs topfit zijn. Erik ten Hag deed het in 2013 ook zo. Niet de beste voetballers promoveerden toen, wel het beste en het fitste team.

Nog veertien potjes en de play-offs

Komoptan Kees…

Vorig artikelFotogalerij GA Eagles vs. Telstar
Volgend artikelMatchtalk: Jong AZ vs. GA Eagles vanavond
Marco Timmer is een 48-jarige inwoner van Deventer. Omdat hij al snel in de gaten had niet de nieuwe Johan Cruijff te zijn, schreef hij op dertienjarige leeftijd in een boekje: Later als ik groot ben, wil ik schrijven over voetbal. Dat lukte. Go Ahead Eagles loopt een beetje als rode draad door zijn leven. Eerst bracht medecolumnist Robert Heukels hem namelijk naar Sportweek. Drie jaar later haalde Johan Derksen, hij zat als jeugdspeler in het befaamde internaat van de club, hem naar Voetbal International. Op de tribunes in De Adelaarshorst zit Marco Timmer al een jaar of dertig.