Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Marco Timmer.

De Deventer (t) rots

Afgelopen week kwam de Helmondse Neuroloog Erik Matser in het nieuws. Het NRC onthulde dat de FIFA, de Wereldvoetbalbond, het baanbrekende onderzoek van Matser uit 2000 naar hersenschade door koppen heeft gedwarsboomd. De neuropsycholoog is niet rancuneus en wil het momentum benutten met de oprichting van een onafhankelijk instituut voor sport neurologie. Volgens Matser kan de FIFA rekenen op miljarden aan schadeclaims van voetballers met hersenletsel.

Toen ik het las, dacht ik meteen aan Sam Beukema. En heel egoïstisch dacht ik ook direct: als hij dit nieuws maar niet tot zich heeft genomen. Want wat kan die gozer goed en hard koppen, en wat is dat een machtig wapen. Met zijn kopgoal tegen NAC leidde Beukema de vernederende 6-0 zege in in het bekerduel met de club uit Breda. Die wedstrijd had van mij bij een 5-0 ruststand overigens afgelopen mogen zijn. NAC miste zes spelers door corona en had daarnaast nog vier geblesseerden.

Maar goed, Sam Beukema scoorde met het hoofd en dat was dit seizoen al de derde keer. Persoonlijk vond ik die tegen FC Eindhoven het mooist. Directe tegenstander Bart Biemans weet namelijk wat er gaat komen, maar kan niet voorkomen dat het ook gebeurt. Er is een vrije trap van links. Met Biemans als zijn bewaker loopt Beukema door het gehele strafschopgebied om met de juiste timing voor zijn schaduw te komen en de bal binnen te knikken.

Het is goed dat de standaardsituaties zo goed lopen, want aanvallend zijn we nog te onmachtig. Van de tien goals werden er zes door een verdediger of een middenvelder gemaakt. Het is wachten tot het moment dat Jacob Mulenga volledig wedstrijdfit is en Kees van Wonderen 4-4-2 met Hendriks en Mulenga voorop gaat spelen.

Omdat het spel in ontwikkeling is en dus zeker nog niet altijd goed, ga je automatisch zoeken naar andere zaken bij je cluppie om van te genieten. Als je de wedstrijden niet heel eenvoudig wint, moet je zorgen dat je in elk geval niet verliest. In dat opzicht geniet ik dit seizoen wel van de defensie van Go Ahead.

In de tien officiële wedstrijden die het team van Van Wonderen speelde, hield het liefst zeven keer de nul. Dat is een knappe prestatie. En ik hoop dat het pact dat de uitstekende doelman Jay Gorter met Sam Beukema en Jeroen Veldmate heeft gesloten stand houdt. Ze hebben een missie en ik hoop van ganser harte dat ze slagen. Ze willen het record van vijftien keer de nul houden uit de boeken verdedigen.  

Het is mooi dat een jongen uit de eigen opleiding op dit moment letterlijk een hoofdrol vertolkt. Het had niet veel gescheeld of de Rots van Deventer had helemaal niet meer in De Adelaarshorst gespeeld. Zonder een minuut te spelen zat Beukema twee seizoenen geleden in de selectie van John Stegeman. Het contractje van de voetballer liep af, de optie daarin werd niet verlengd, maar Beukema hoefde ook niet per se weg van de clubleiding. Hij kon blijven, maar dan wel voor een amateurcontractje van 145 euro in de maand.

Veel jongens zouden gekrenkt in hun eer teleurgesteld de deur in De Adelaarshorst achter zich dicht hebben geknald. Zo niet Beukema. Hij wil ten koste van alles slagen bij zijn cluppie. Die mentaliteit maakt hem als speler en dat zien we nu terug in het veld. Vorig seizoen begon hij in de eerste wedstrijd op de bank, in de tweede tegen SC Cambuur mocht hij bij een 3-0 achterstand invallen en vanaf dat moment is Beukema behoudens door blessures niet meer uit de basis verdwenen. Uit zichzelf belde Alex Kroes in september vorig jaar met Beukema om hem alsnog een volwaardig contract te geven.

Dat Beukema uit het juiste (Deventer) hout is gesneden, bleek al in de jeugd. Toen Go Ahead nog een gezamenlijke opleiding had met FC Twente en Heracles Almelo, speelde Beukema in de B2 onder René Nijhuis. Toen de Eagles er in 2014 uitstapten, moest eigenlijk alles wat uit Deventer kwam weg. Beukema had echter al een telefoontje gekregen dat hij door mocht. Totdat Nijhuis bij Cees Lok moest komen en te horen kreeg dat hij nog één speler moest lozen. Het ging tussen Beukema en Stefan Beltman die lang geblesseerd was geweest. Nijhuis zei dat hij Beltman daardoor nog niet goed kon beoordelen. ‘Ok,’ zei Lok, ‘Dan gaat Beukema weg.’ In een afsluitend jeugdtoernooi in Duitsland werd de Deventenaar speler van het toernooi. Daar waren Twente-scouts bij aanwezig. Beukema kreeg te horen dat hij alsnog kon blijven. Maar de verdediger had zijn keus al lang gemaakt, hij wilde slagen in het roodgeel.

Hij is hard op weg die droom waar te maken. Is het dan allemaal goed wat Beukema laat zien? Zeker niet. De voetballer presteert prima, maar wel naast de zeer ervaren Veldmate. Zowel verdedigend als opbouwend heeft Beukema nog genoeg stappen te zetten. Maar gezien het karakter dat hij in het veld meebrengt, hebben we daar vertrouwen in. De mannen van het gerenommeerde databureau Sci Sports becijferden vorig seizoen al dat Beukema van alle rechter centrale verdedigers in de Keuken Kampioen Divisie de beste defensieve statistieken kon overleggen. Aanvallend stond hij op de zesde plaats. Gezien zijn huidige doelpuntenproductie ben ik benieuwd naar zijn aanvallende cijfers aan het eind van dit seizoen.

Dat het plafond van Beukema zeer waarschijnlijk niet in Deventer ligt, is mooi voor de voetballer en ook goed voor Kowet. Beukema heeft nog een contract tot medio 2023. Daarin is geen clausule opgenomen, zodat de club goed aan hem kan verdienen. Hoe hoog die transfersom zal zijn, ligt aan de verdediger zelf. Als hij zijn huidige prestatiecurve doorzet, moet een bedrag van minimaal 500 duizend euro er toch in zitten. Te hopen is dat het stokoude record van Jan Kromkamp een keer uit de boeken gaat. Hij vertrok in 2000 voor drie miljoen gulden naar AZ. De kans dat Beukema dit transferrecord verbreekt, is niet groot, maar hij is momenteel wél het beste voorbeeld van hoe clubeigenaar Alex Kroes het voor zich ziet. Jonge talenten, het liefst uit de eigen opleiding, ontwikkelen en daarmee waarde creëren op het veld. Laat Beukema maar de eerste in een hopelijk zeer lange reeks zijn. 

Vanaf deze plaats wensen we Hans Kraaij Jr. als voorzitter van de Sam Beukema fanclub daarom heel veel succes. Zet de Deventer (t)rots iedere week maar flink in de etalage, zodat als geïnteresseerde clubs zich melden – ze zijn er nu al, maar nog niet concreet – de absolute hoofdprijs wordt betaald.

Vorig artikelGo Ahead Eagles veegt vloer aan met NAC – UPDATE foto’s!
Volgend artikelTrainerspraat: met Harold Dengerink van s.v. Twello
Marco Timmer
Marco Timmer is een 48-jarige inwoner van Deventer. Omdat hij al snel in de gaten had niet de nieuwe Johan Cruijff te zijn, schreef hij op dertienjarige leeftijd in een boekje: Later als ik groot ben, wil ik schrijven over voetbal. Dat lukte. Go Ahead Eagles loopt een beetje als rode draad door zijn leven. Eerst bracht medecolumnist Robert Heukels hem namelijk naar Sportweek. Drie jaar later haalde Johan Derksen, hij zat als jeugdspeler in het befaamde internaat van de club, hem naar Voetbal International. Op de tribunes in De Adelaarshorst zit Marco Timmer al een jaar of dertig.