Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselden elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Marco Timmer is gestoipt en zijn opvolger heet Jan Willem van Dop met zijn debuut vandaag…

De kop is eraf

Op 13 augustus was het dan eindelijk zover. We mochten weer naar het stadion om de aftrap van de Eredivisie seizoen ’21/’22 te verrichten in onze mooie Adelaarshorst. Wat hadden we ernaar uitgekeken. En wat was het een mooi en fijn weerzien met veel supporters. Helaas kon niet iedereen komen vanwege de regeling dat slechts 2/3e van het stadion gebruikt mag worden. En vanwege het feit dat iedereen moet zitten, lieten we de staanvakken 6, 7 en 8 leeg. Gelukkig had Sfeerteam ADHD daar een mooie oplossing voor. Wat een actie zeg, niet alleen sfeerdoeken op de B-side, maar ook over de gehele IJsseltribune en vak 19. Kippenvel!

Maar wat schetste mijn verbazing? We waren op zondagavond in Studio Voetbal opeens, samen met Feyenoord, onderwerp van gesprek, want we hadden ons stadion verkeerd ingericht. Denk je de overheid van dienst te zijn, door de staanvakken niet te gebruiken aangezien iedereen moet zitten, was het weer te vol in de andere vakken… Geef dan duidelijke instructies, dat we niet 2/3e van de gehele capaciteit mogen gebruiken maar per 2/3e per bezet vak. Dus moest Hugo de Jonge het met spreekkoren een week later ontgelden in De Kuip.

De maandag na Feyenoord – Go Ahead Eagles hoorde ik op NPO Radio 1 een hele discussie over publiek bij voetbalwedstrijden, waarbij luisteraars hun mening mochten geven. Natuurlijk is dat een kans voor mensen die eigenlijk hun gram willen halen door niet beargumenteerd hun mening te geven dat het beter is de stadions voor publiek te sluiten. Waarom? We zijn óf gevaccineerd óf hebben een negatief testbewijs bij ons en er liggen er bewijzen vanuit de GGD dat er vanaf de start van de voorbereiding bij het bezoeken van voetbalwedstrijden geen extra besmettingen zijn geweest. Gelukkig bevestigd door de directeur van Ahoy, mevrouw Jolanda Jansen. Groot compliment voor haar hoe zij het opnam voor het voetbal, gebaseerd op feiten, terwijl zij nog steeds niets mogen organiseren qua evenementen. Daarom ook mooi te vernemen dat de KNVB en Mojo de handen ineenslaan, ofwel: laten we als voetbal de stadions “beschikbaar stellen” voor evenementen die nu niet binnen georganiseerd kunnen worden. Dan ben je solidair met elkaar.

Maar goed, we waren opeens weer onderwerp van gesprek en Hugo de Jonge gaf vervolgens aan dat het zo niet meer kon en dat clubs die ouderwetse staanvakken hebben, dus geen ‘Safe Standing’ (leuningen met klapstoeltje), de staanvakken mogen aanpassen zodat men daar kan zitten. Dus hebben we afgelopen donderdag met deze clubs (NEC, Cambuur, NAC, Heracles, Graafschap en Go Ahead Eagles) een overleg gehad met de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en KNVB om tot oplossingen te komen. En die waren er. En kregen het akkoord van de overheid om zo verder te gaan. Er mogen planken worden neergelegd, tuinstoeltjes worden geplaatst, halve maantjes worden geschilderd met nummering, of de staanvakken leeg houden maar de overige vakken maximaal voor 2/3e te bezetten. Als alles er maar op wijst dat men moet zitten. Dus dat gaan we dan ook maar doen. Sparta kwam te vroeg, maar voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle zullen we vak 6, 7, en 8 voorzien van halve manen met nummering en zullen iedereen verzoeken te gaan zitten. Dus ik denk dat dit goed nieuws is voor iedereen die een plaats heeft op de B-Side, dat ze weer terug kunnen naar hun oude plekkie. En de ploeg ook vanaf die zijde tot steun te zijn. Want die steun is hard nodig en dat weet Kees van Wonderen ook. Sterker nog, ik heb in mijn 25 jaar dat ik werk in het betaald voetbal nog geen trainer meegemaakt die zich uit zichzelf bij mij meldde om te praten over het optimaliseren van de stadionbeleving. Dus ik was zeer positief verrast dat Kees hier zelf mee kwam.

We hebben op 20 juli een eerste bijeenkomst gehad met een groep van ca. 30 supporters om over technische zaken te praten en daar heeft Kees aangegeven een vervolgsessie te willen beleggen om over de stadionbeleving en het optimaliseren van de interactie tussen spelers en supporters te praten. Ditmaal met de spelers erbij. Dus op 11 augustus waren vanuit de spelersgroep Bas Kuipers, Luuk Brouwers, Boyd Lucassen en Jacob Mulenga aangeschoven.  

Met als duidelijke opdracht: ga met elkaar in discussie en kom met een plan hoe het nóg beter kan in De Adelaarshorst. Nou, ik kan zeggen dat ik daar zeker het vertrouwen in heb, want ik zie en hoor bijvoorbeeld al de nodige voorbeelden voorbijkomen van de toekomstige opkomsttune.

De kop is eraf, de eerste punten zijn binnen en de tribunes weer bijna vol (2/3e), dat geeft veel vertrouwen voor dit seizoen.

Vorig artikelKleine nederlaag SV Epse tegen VV Gorssel
Volgend artikelNipt verlies SV Schalkhaar tegen OWIOS in de beker
Jan Willem van Dop (1960) werd geboren in Ermelo en is sinds 1996 actief in het betaald voetbal, 9 jaar in de directie van Feyenoord Rotterdam, daarna 6 jaar voorzitter/algemeen directeur FC Utrecht en sinds 2018 algemeen directeur van Go Ahead Eagles.