Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselden elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Marco Timmer is gestoipt en zijn opvolger heet Jan Willem van Dop met zijn debuut vandaag…

Corona, een terugblik

Dit is mijn eerste column voor Deventervoetbal.nl. Ik voelde me vereerd toen ik werd gevraagd een van de vaste columnisten van het medium te worden. Hoewel er – zoals altijd – ook op dit moment veel speelt bij de club (daarover in mijn volgende columns zeker meer) trap ik graag af met een terugblik op de roerige afgelopen anderhalf jaar.

Toen we in maart 2020 voor het eerst met Corona en de daarbij behorende lockdown werden geconfronteerd wisten we allemaal niet wat ons te wachten stond.

Hoelang gaat het duren, heeft thuiswerken wel het beoogde effect, kan ieder dan wel op de normale manier zijn werk doen, hoe zal het seizoen aflopen en het nieuwe seizoen starten, wat gaat het financieel betekenen, niet alleen voor de club maar ook voor onze supporters en Business Partners? Allemaal zaken waar op dat moment geen antwoord op kon worden gegeven. Dus moet je met elkaar het zien te redden en plannen maken, scenario’s naast elkaar leggen.

Alex Kroes (aandeelhouder), Martijn Bouwmeester (financieel manager) en ik gingen de zaterdag, nadat de lockdown werd aangekondigd, direct bij elkaar zitten om alle mogelijke effecten in kaart te brengen. Die week had het commerciële team al een eerste inschatting gemaakt wat de effecten financieel zouden worden vanuit de business. We dienden er rekening mee te houden dat we in het nieuwe seizoen 2020/2021 circa 1 miljoen minder inkomsten zouden binnenhalen. Dat was zeg maar het worst case scenario. En dat hebben we ook naar buiten gebracht. Helaas is een sportjournalist niet altijd financieel onderlegd en kwam er snel naar buiten dat Go Ahead Eagles dacht in 2020/2021 een verlies te gaan lijden van 1 miljoen euro. Dit werd uiteindelijk wel gecorrigeerd, maar de onjuiste berichtgeving was al door diverse andere media overgenomen.

Vanaf dat moment werd er op alle vlakken nagedacht hoe we binding konden houden met de achterban. Digitale bijeenkomsten, Kowet Kijken (XXL), supporters meldden zich met diverse ideeën, waaronder het houden van een veiling, enzovoorts, enzovoorts. Ik stond er echt van te kijken op hoeveel steun we konden rekenen. Uiteindelijk leverde dit alles nog eens een mooi bedrag op om vervolgens het seizoen 2019/2020 als een van de weinige clubs financieel positief af te sluiten.

Maar we moesten door richting nieuwe seizoen en hadden geen idee wat ons te wachten stond, en dan met name wel/niet spelen met publiek. We werden bijna wekelijks geconfronteerd met nieuwe informatie dat de nodige effecten had op bijvoorbeeld de stadionindeling. Verschillende plattegronden werden gemaakt: indelingen met families, tweetjes en eentjes, geen staanplaatsen, ga zo maar door.

Het idee om supporters voor de verlenging van hun seizoenkaart 3 opties voor te leggen overtrof ieders verwachting. Gemiddeld 80% van de seizoenkaarthouders en Business Partners koos voor Full Support. Echt ongekend.
We weten inmiddels allemaal hoe het seizoen gelopen is. Na de eerste thuiswedstrijd tegen Jong Ajax te hebben gespeeld was het gedaan en konden we met zijn allen achter de buis. En voelde je dat het voetbal steeds meer uit je systeem ging raken, want opeens werd een competitieronde gespreid over bijna de gehele week.

Sportief hadden we een wereldseizoen met als beloning de promotie naar de Eredivisie. Maar als supporter wil je echt niet nog zo’n seizoen meemaken. De voortekenen zijn redelijk goed, het aantal vaccinaties loopt op, waardoor stadionbezoek langzamerhand weer mogelijk wordt, zonder allerlei extra opgelegde maatregelen.
Maar we zijn er helaas nog niet. Inmiddels worden de nodige oefenwedstrijden al gecancelled op basis van medische gronden, maar we weten allemaal wat dat betekent. Corona is er nog steeds.

Ik ben van mening dat we in het betaald voetbal allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen in deze en zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden: spelers, staf en overig personeel, allemaal! We mogen als werknemers blij zijn dat we het afgelopen jaar hebben kunnen doorwerken en niet, zoals in andere bedrijfstakken, zoals in de horeca- en evenementen-branche, thuis zaten.

Afgelopen weekend mochten we weer naar het stadion en hadden we de wedstrijd tegen FC Emmen in het teken gezet van een “dank je wel” naar allerlei partijen die zich hebben ingezet om een coronajaar goed door te komen. Wat was het een heerlijke beleving om tijdens mijn rondje door het stadion weer supporters te spreken. Maar helaas ging het nog niet helemaal goed met het geven van toegang op basis van de vereisten: Uploaden van negatieve test of vaccinatiebewijs in de app. Daar moeten we met zijn allen nog aan werken, al zijn we daarbij wel in grote mate afhankelijk van systemen vanuit de overheid. Het weekend van 13/8 trappen we officieel af en ik hoop dat dan alles op orde is en dat we zo spoedig mogelijk weer met vol publiek kunnen spelen. Want we hebben onze supporters als 12e man echt nodig, altijd!

Daarom hebben we onlangs ook een bijeenkomst gehouden met noem het een doorsnee van de supporters uit ons stadion, dit mede op verzoek van onze trainer Kees van Wonderen, die ook de 12e man van groot belang vindt. Dit was geen eenmalige bijeenkomst, maar krijgt spoedig een vervolg, waarbij ook een paar spelers zullen aansluiten. Daarover meer in mijn volgende column.

Ik ben blij dat ik mijn prikken heb gehad, scheelt me toch iedere keer weer zo’n sneltest en ik hoef niet in quarantaine als ik in aanraking ben geweest met een positief geteste. Het geeft veiligheid voor mezelf en mijn omgeving.

Vorig artikelWarner Hahn nieuwe doelman GA Eagles
Volgend artikelLast Man Standing: nieuwe voetbalrage waait over uit Engeland
Jan Willem van Dop (1960) werd geboren in Ermelo en is sinds 1996 actief in het betaald voetbal, 9 jaar in de directie van Feyenoord Rotterdam, daarna 6 jaar voorzitter/algemeen directeur FC Utrecht en sinds 2018 algemeen directeur van Go Ahead Eagles.