Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Jan Willem van Dop wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Vandaag is de laatstgenoemde weer aan de beurt!

Trainerskeuze

Deze week werd bekend dat René Hake onze nieuwe trainer is voor de komende drie seizoenen. Mooi nieuws en ik wil René ook via deze weg van harte welkom heten bij de club!

Uiteraard zijn we als club wederom niet over een nacht ijs gegaan in de zoektocht naar een nieuwe trainer. Maar ik kan me zo voorstellen dat supporters – ook omdat het even geduurd heeft – benieuwd zijn wat er allemaal vooraf gaat aan zo’n aanstelling en wie er allemaal bij betrokken zijn.

Natuurlijk heeft technisch manager Paul Bosvelt een grote inbreng in dit hele proces. Samen met grootaandeelhouder Alex Kroes besteedt hij vele uren aan het voorwerk om te komen tot het zogenaamde bekende lijstje. Deze namen worden gedeeld met de andere aandeelhouders en met mij als algemeen directeur. In dit geval bestond de lijst van kandidaten uit drie personen. Afgesproken werd dat we met alle 3 kandidaten gesprekken zouden voren.

Niet alleen Paul, Alex en ik, maar ook onze vertrouwenspersoon kwam toen in beeld. Deze laatste krijgt in het betaald voetbal een steeds prominentere rol, denk dan aan zaken waar collega’s terecht kunnen in geval van bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. Maar ook in dit proces is er een taak voor hem weggelegd.

In deze gesprekken, die soms samen, maar ook soms apart van elkaar plaatsvinden, komen diverse zaken aan bod. Zo praat Paul over bijvoorbeeld de onze speelstijl, de technische organisatie, scouting en jeugdopleiding. Alex geeft zijn visie over het meerjarenplan van de club en de financiële mogelijkheden en ik behandel de niet-voetbal organisatie en de supportersbeleving. Zo komt de hele club aan bod.

De vertrouwenspersoon voert een geheel ander gesprek en dat gesprek kan worden gezien als een psychologische test. De kandidaat wordt beoordeeld en ondervraagd over zaken als motivatie, planning, feedback en “hoe ga je om met tegenslagen?”.  Na dit gesprek wordt een rapport opgemaakt en gedeeld met de andere drie vertegenwoordigers van de club.

Nadat met alle drie de kandidaten was gesproken werd een vergadering belegd tussen de vier vertegenwoordigers van de club en dienden wij individueel een matrix in te vullen en de kandidaten te beoordelen met een cijfer voor diverse kenmerken/eigenschappen. Zo worden de kandidaten beoordeeld op zaken als: aandacht/oog voor ontwikkelingen van talenten als individu, aandacht/oog voor ontwikkeling van het team, balans vinden tussen presteren en waarde creëren, breder perspectief kunnen zien (club belang vs eigen belang), energie geven, intelligentieniveau, management/leiderscapaciteiten, realisme, stressbestendigheid, tactisch vermogen, visitekaartje/uithangbord voor club in goede en slechte tijden en voetbalvisie die past bij het DNA van Go Ahead Eagles.

Alle vier de clubvertegenwoordigers geven cijfers voor voornoemde punten. Deze worden naast elkaar gelegd en besproken. In de uiteindelijke keuze weegt de beoordeling van de technisch manager het zwaarste want hij zal dagelijks met de hoofdtrainer werken.

Ik moet u zeggen dat ik een dergelijke aanpak in de 25 jaar dat ik meeloop in het betaald voetbal nog niet had meegemaakt. Het gevoel dat soms leeft bij supporters is dat een lijstje wordt opgesteld en dat er een keer wordt afgesproken om over de financiën te praten en de nieuwe trainer er vervolgens is. De financiën zijn bij ons aan het begin en aan het einde van het proces een praatstuk. Aan het begin geef je een indicatie af, en aan het einde ga je er echt dieper op in, als je een trainer daadwerkelijk wilt aanstellen. Dat is het gesprek, dat vaak plaatsvindt met de technisch manager en de directeur van de club en de kandidaat met zijn zaakwaarnemer. Komt een club er niet uit met die kandidaat om welke reden dan ook, dan stapt men over op de volgende kandidaat. Vaak spelen financiën een rol of spelen er andere aanbiedingen van collega-clubs.

Dit hele proces begon voor ons in januari 2022. En het heeft uiteindelijk een tijd geduurd. Want tijdens dit proces komen er ook zaken op het pad van kandidaten waarmee je er financieel niet uitkomt, of kandidaten die midden in het traject toch voor een andere club kiezen. Of waarbij je als club zegt dat het toch niet goed voelt. Maar het werkt ook de andere kant op: soms komen er gaandeweg het proces kandidaten beschikbaar, zoals in dit geval René. Doordat we geduld hadden betracht en niet met stoom en kokend water een nieuwe trainer hadden aangesteld, konden we met hem nog voorgenoemd traject ingaan.

Over René Hake kunnen we kort zijn: hij is een no-nonsense persoon en past heel goed bij onze club. Ik kan niet alles uit het rapport noemen maar ik noem één zin uit zijn rapport: “René is naast het teamverband ook sterk gericht op de individuele ontwikkeling van spelers en heeft het inzicht en de tools om effectief en gestructureerd hieraan vorm en inhoud te geven. Dit verwacht hij tevens van zijn stafleden”.

Ik kijk met veel plezier uit naar onze samenwerking!

Vorig artikelFC RDC voetbalt blamage van zich af
Volgend artikelSallandia verliest in en tegen Terwolde