Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Jan Willem van Dop wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Vandaag is de laatstgenoemde weer aan de beurt!

Wat een seizoen

Wie had gedacht dat we momenteel op plaats 9 zouden staan met nog 5 wedstrijden te gaan? Ik niet. En helemaal al niet dat we nu naar boven moeten kijken, want de kans bestaat dat we zelfs na 15 mei nog aan de bak mogen.. Dat tekent ook onze selectie en staf: nu we veilig zijn, wordt doorgeschakeld naar het hoogst haalbare: de 8e plaats en dus Play-Offs. Gewoon uitspreken, waarbij je er dan ook niet op wordt afgerekend als het niet lukt.

Inmiddels zijn we druk bezig met de gemeente om het beloofde huldigingsfeest te organiseren, dat zoals het er nu naar uitziet, zal plaatsvinden op zondag 15 mei, direct na afloop van de uitwedstrijd tegen Heerenveen, op De Brink. Zelf heb ik een dergelijk feest nog niet meegemaakt, maar er al veel over gehoord. Een feest, waarbij we ook gaan proberen zoveel mogelijk spelers uit te nodigen die onderdeel waren van de vorige selectie die de promotie heeft afgedwongen. Want daar is dit idee natuurlijk ontstaan. We hopen op vele duizenden supporters die dit dubbele feest met ons komen vieren.

Sowieso is de verbinding met de supporters de afgelopen jaren toegenomen, heb ik het gevoel. En dat niet alleen door de goede resultaten. De seizoenkaartaantallen lopen al jaren op, en ook in coronatijd bleven we nauw verbonden. Tekenend daarvoor vind ik de supportersinitiatieven op mediagebied. Lange tijd was het voornamelijk de club die zond, en de supporters die ontvingen. Maar supporters zijn ook zelf steeds meer zenders aan het worden. Voor supporters, door supporters. Denk aan initiatieven zoals Café 1902 TV, Vetkamppraat en de verschillende mooie accounts op social media, zoals een Kowet Prentjes. En afgelopen maandag mocht ik te gast zijn bij de eerste aflevering van Code Rood Geel!

Ook andere supportersinitiatieven blijven ons verblijden, zoals de Memorial Garden, waarvoor vanuit de Eredivisie afgelopen vrijdag nog opnames plaatsvonden. Daarover binnenkort meer. Of denk aan de door Nefit Bosch gesponsorde Vlaggenactie in de buurt, ook geïnitieerd en uitgevoerd door supporters. En als meest recente voorbeeld het mooie initiatief van Kippenhok in samenwerking met Retrobridge met de bestickering van gebouw Larenstein, waarbij eer wordt aangedaan aan onze clubhistorie. Allemaal zaken waar we als club trots op kunnen zijn; zaken die Go Ahead Eagles een nóg mooiere club maken.

Die mooie club staat natuurlijk ook voor uitdagingen. Neem bijvoorbeeld technisch vlak met onder meer de gedegen zoektocht naar een nieuwe trainer. Ik ben echt trots op ons technisch apparaat onder leiding van collega Paul Bosvelt. Hij is er met zijn scoutingteam in geslaagd de juiste spelers aan te trekken en deze spelers een meerwaarde te geven, getuige de transfers die de afgelopen twee seizoenen hebben plaatsgevonden of nog gaan plaatsvinden. Natuurlijk wil je een elftal bij elkaar houden maar dat is voor clubs van onze grootte echt een utopie. Het is onderdeel van een voetbalbedrijf dat spelers komen en gaan. En dan het lieftse niet transfervrij laten vertrekken, maar er op tijd bij te zijn zodat je als club nog een vergoeding kan opstrijken. Vorig seizoen ging het om Sam Beukema en Jay Gorter, dit seizoen gaat Luuk Brouwers ons verlaten en verwacht ik dat hij niet de enige zal zijn.

Dat is nu eenmaal de keerzijde van het behaalde succes en dat is dus ook niet erg. Zolang we er maar op voorbereid zijn. Over elke transfer wordt nagedacht hoe deze het beste voor de club in te kleden en dat kunnen we echt aan Alex Kroes overlaten. Vaak een mooi basisbedrag, maar aangevuld met extra bonussen en een doorverkooppercentage. Ik hoor nog wel eens supporters roepen dat we te weinig voor een speler hebben gevraagd, maar die hebben geen dossierkennis en hebben het helaas niet bij het rechte eind. We waren vorig seizoen niet voor niets de gezondste club in het betaald voetbal en zullen ook dit seizoen op een mooie manier afsluiten.

Financieel gaat het de club ook voor de wind. Dat is ook nodig, want naast een goed elftal willen we in 2024 een nieuwe IJsseltribune en B-Side gerealiseerd hebben. Ook daarvoor zullen eigen middelen beschikbaar moeten zijn.

Onze seizoenkaartcampagne is onlangs gestart en ik verwacht dat we voor aanvang nieuwe seizoen hetzelfde aantal seizoenkaarthouders hebben. Als (bijna) iedereen verlengt, kunnen we helaas geen nieuwe seizoenkaarthouders verwelkomen, ondanks de grote animo daarvoor. Met dat gegeven is de realisatie van de nieuwe IJsseltribune, waarmee we naar een capaciteit zullen gaan van ca 13.500 plaatsen, echt noodzakelijk.

Gisteren ben ik ook bij de algemene ledenvergadering geweest van de Supportersvereniging, ook al zo’n supportersgeleding die ontzettend belangrijk is voor Go Ahead Eagles. Deze vergadering kon vorig jaar geen doorgang vinden vanwege corona. Je voelde dat er nog wat open issues  waren, die met elkaar zijn besproken en ik hoop ook uitgesproken, want we hebben met zijn allen maar één doel en dat is alles voor de club Go Ahead Eagles, samen! Het feit dat ook gisteravond de behoefte werd uitgesproken om met ALLE geledingen (SV, Kippenhok, ADHD, Juweeltjus, Business Club) spoedig een keer om de tafel te gaan doet me deugd en ik zal die handschoen graag oppakken.

Maar eerst nog vijf competitiewedstrijden, waarvan twee thuis. Om te beginnen op 1 mei tegen Vitesse. Dan kunnen we ons verheugen op het uitgestelde afscheid van Sam Beukema, dat eerder dit seizoen niet door kon gaan. Ik kan alleen maar heel blij zijn hoe heden, verleden en toekomst nu gekoesterd worden door club en supporters.

Vorig artikelPascal Klein Velderman – Speler van de Week – week 14 – Powered by 11Teamsports
Volgend artikelTerwolde pakt punt in Epse
Jan Willem van Dop (1960) werd geboren in Ermelo en is sinds 1996 actief in het betaald voetbal, 9 jaar in de directie van Feyenoord Rotterdam, daarna 6 jaar voorzitter/algemeen directeur FC Utrecht en sinds 2018 algemeen directeur van Go Ahead Eagles.