Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Van de intelligente lockdown naar….. wat?

De gevolgen door de ‘corona’ zijn niet alleen ingrijpend voor een mensenleven, maar ook voor de hele maatschappij. Veel bedrijven zullen in de komende maanden het loodje leggen. Een groot aantal mensen zullen daardoor hun baan verliezen. De lockdown zal zeker heel langzaam afgebouwd worden. Wij zullen voorlopig moeten leren leven in een 1,5 meter maatschappij.

Wat het voetballen betreft, kunnen we het uitspelen van de huidige competitie wel vergeten. Afgelopen dinsdag hebben wij definitief te horen gekregen, dat het houden van evenementen, dus ook voetbalwedstrijden in het betaalde voetbal, verschoven zijn tot voorlopig 1 september. Nu dit allemaal definitief is, krijg je het gedonder in de glazen. Wel of geen degradatie en promotie in het betaalde voetbal. De KNVB moet duidelijkheid geven. Wat mij betreft doen ze hetzelfde als bij de amateurs. Dus geen promotie en degradatie. Voorlopig zie ik de competitie voor volgend seizoen niet eerder beginnen dan half oktober.

Ook GAE zal niet ontsnappen aan de financiële gevolgen van deze corona-crisis. Na twee rampjaren met een verlies na belastingen van 440 duizend euro in 2017 /2018 en ondanks de meevaller door transfers van 350 duizend euro, een verlies van 241 duizend euro in 2018/2019, zou dit seizoen met zwarte cijfers worden afgesloten. Nu de competitie waarschijnlijk niet uitgespeeld wordt of de komende wedstrijden gespeeld moeten worden zonder publiek, dan zullen de zwarte cijfers spoedig rood kleuren.

Het komend seizoen zal er ook flink gesneden moeten worden in de begroting. De begroting gaat terug van 5,4 miljoen naar voorlopig 4 miljoen euro volgens clubeigenaar Alex Kroes. Op de spelersbegroting zal ongetwijfeld ook bezuinigd moeten worden. Als professional zou dit het laatste onderdeel zijn, waar ik de kaasschaaf over heen ging halen. Nu komt het erop aan hoe inventief de beleidsbepalers van de Deventer Trots zullen zijn.

Op andere terreinen kan mijn inziens extra bezuinigd worden. Een technische staf van nu 7 personen voor de 1e selectie lijkt mij voor een top eredivisieploeg al overdreven, laat staan voor KKD-ploeg. Een hoofdtrainer met een assistent (toch maar Maatman) is voldoende. In plaats van een keepers- en een High Performance trainer had de optie in het contract van Elmo Lieftink gelicht kunnen worden.

Verder zou ik de jeugdopleiding onder de loep nemen. De extra 100 duizend euro voor het komend seizoen zal wel niet doorgaan. Gezien het rendement van de eigen opleiding zou een samenwerking met een andere BVO (Vitesse, De Graafschap, PEC Zwolle) een van de opties zijn. Als een gezamenlijke opleiding in Twente kan, zou dit ook hier moeten lukken.

De begroting zal door de corona-crisis enorm onder druk komen te staan. Zeker nu Thermen Bussloo te kennen heeft gegeven volgend seizoen te stoppen als shirtsponsor. De inkomsten uit seizoenkaarten zullen iets afnemen. Uit een enquête bleek dat 90% van de achterban geen compensatie wil voor de niet gespeelde wedstrijden. De supporters zullen de club ook volgend seizoen niet in de steek laten. Voor wat betreft de business Seats vrees ik het ergste. Veel sponsors zijn bezig om de zaak financieel rond te krijgen of vechten tegen een ophanden zijnde faillissement. Waarschijnlijk 10 tot 15% van de sponsors zullen voorlopig afhaken. Gelukkig heeft FOX Sports de laatste kwart van de TV-gelden betaald. Dit voorkomt acute problemen bij veel clubs in de KKD.

De huidige situatie in de kelder van het betaalde voetbal biedt ook nieuwe kansen. Zeker voor de clubs, die hun voetbaltechnische zaken op een rijtje hebben. De meeste spelers zijn per 1 juli vrij om te gaan en staan waar ze willen. Er komt een groot aanbod van beschikbare spelers. Een club met een goed scoutingapparaat kan voor ‘weinig’ hun selectie rond krijgen. Nu moet blijken hoe creatief de clubleiding in de komende maanden zal handelen bij het oplossen van de huidige problemen en het uitdiepen van hun nieuwe ideeën. Ik wens de leiding alle wijsheid toe in deze woelige periode.

Voor de komende maanden zeg ik tegen u allen: hou vol en let vooral goed op elkaar.