Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Wat brengt Go Ahead Eagles ons de komende weken…

Afgelopen donderdag in de vroege avond kreeg mijn vrouw de schrik van haar leven. Opeens kwam ik met een chagrijnig gezicht uit mijn ‘mancave’. Wat is er, je kijkt toch naar voetbal op de tv en dan wil je toch nooit gestoord worden.  “Nou, aan dit voetbal ga ik mijn kostbare tijd wat ik nog heb niet besteden. Wat een aanfluiting is deze wedstrijd”. Ik heb het hier over de Europa Cup wedstrijd Getafe – Ajax. Nu zat Ajax met haar blessures wel in een dip, maar deze Spaanse tegenstander mocht toch geen enkel probleem zijn. Het toneelstuk dat Getafe opvoerde had niets met voetbal te maken. Als volleerde acteurs lagen ze bij elk wissewasje te kronkelen van de pijn met een gezichtsuitdrukking of ze flink geraakt waren. In mijn tijd wisten wij wel raad met dat gedrag. Binnen de kortste keren lag er daadwerkelijk een speler op de brancard. Dit kon in de jaren ’70 nog. De wedstrijden werden in die tijd nog opgenomen met 1 camera. Tegenwoordig gebeurt dit met 8 camera’s en daarnaast heb je ook nog de VAR. Ik kijk graag naar voetbal op welk niveau dan ook of het nu Champions League is of een wedstrijd in de 5e klas zondag. De lol gaat er echter snel af met nog zo’n paar wedstrijden als Getafe –Ajax.

Maar gelukkig de volgende dag om 22.00 uur was mijn humeur al een stuk beter. Onze Deventer Trots had de volle winst behaald tegen NEC. De 3 punten waren binnen ondanks dat het spel niet best was. Deze overwinning was heel belangrijk na drie nederlagen op een rij. De bekernederlaag tegen FC Utrecht en het verlies tegen MVV heeft de ploeg weer wakker geschud. Met 9 punten achterstand op de 2e promotieplaats en twee belangrijke wedstrijden tegen Volendam en De Graafschap voor de boeg lijkt rechtstreekse promotie moeilijk haalbaar. Nacompetitie halen werd door mij vooraf al gezien als een uitstekend resultaat. Na 8 maart weet De Gier wat hij daadwerkelijk moet gaan doen. Toch nog gokken op de 2e plaats of zich voorbereiden op de nacompetitie. Met dan nog 9 wedstrijden voor de boeg kan hij dan de selectie optimaal voorbereiden voor het bekende toetje met hopelijk hetzelfde resultaat als zijn door velen vergruisde voorganger Hans de Koning. Tegen het einde van het seizoen worden de verschillende pijntjes bij spelers steeds meer herkenbaar. Daarom is het te hopen, dat de lichte blessures van Veldmate en Corboz meevallen, zodat ze tenminste optimaal fit zijn voor de play off’s.

Nu ik toch de naam van Hans de Koning noem, dan moet ik constateren dat hij als trainer toch bijzondere kwaliteiten heeft. Dit bewees hij in Deventer en ook nu weer in Venlo bij VVV. Als opvolger van Robert Maaskant heeft hij tot op dit moment nog geen wedstrijd verloren en brengt hij de club uit Venlo steeds verder weg van een degradatieplaats. In Deventer werd hij in mijn ogen onterecht ontslagen door ‘luchtfietser’ Dennis Bekking, die hem met een niet eredivisie waardige selectie opzadelde. Daarom gun ik hem dit succes in het zuiden.

De komende weken zal blijken hoe de club uit Deventer er voor staat. Gaan ze rechtstreeks of geven ze ons het bekende toetje.