Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Vandaag begint de meteorologische lente

Afgelopen zondag won onze oud trainer Erik ten Hag met Manchester United de League Cup. Hij had slechts acht maanden nodig om zijn eerste prijs te pakken. Het kan verkeren zei Bredero, dat blijkt nu ook weer. Eerst met scepsis bekeken door de supporters en binnen een half jaar wordt hij op handen gedragen. Met een door hem zelf geschreven open brief aan de supporters kan hij voorlopig niet meer kapot in Engeland.

Ook René Hake werd in Deventer niet al te enthousiast ontvangen door de supporters. Zeker niet toen de eerste wedstrijden verloren werden en de punten pas in het zesde duel kwamen. René heeft evenals Erik ten Hag dezelfde nuchterheid in zijn benadering naar spelers toe. Zodoende heeft hij er in Deventer een goed voetballende ploeg van weten te maken. Maar een verzorgd spelende ploeg brengt ook gevaren met zich mee. Dit zag ik in de uitwedstrijd tegen Sparta en nu ook weer in Emmen.

Toen ik na de thuiswedstrijd tegen FC Twente het programma van de komende weken doornam, dacht ik bij mijzelf: Als het een beetje meezit kan de lente wel eens eerder voor het elftal beginnen dan 21 maart. De duels tegen Emmen, Cambuur en RKC moeten met dezelfde  voortreffelijke instelling zoals tegen de Tukkers toch minimaal 6 of 7 punten opleveren. Met 31 of 32 punten in de pocket kan de ploeg de laatste 9 wedstrijden met een goed gevoel tegemoet zien.

Adekanye verwoorde het na de wedstrijd tegen Emmen goed. “We hebben veel kwaliteit in de ploeg, allemaal jongens die creatief zijn.” Maar dit kan ook een valkuil worden. Je hebt naast creatieve spelers ook werkers en slopers nodig, die een resultaat over de streep trekken door desnoods een bal op de tweede ring te rammen. Ik heb al eens eerder geschreven, dat verdedigen geen vies woord is. Bij de jeugd zie je het al. Vraag een speler waar hij wil spelen, dan is het antwoord op nummer 10 of in de spits. Verdedigen is echter ook een vak. De duels zowel tegen Sparta en Emmen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd door persoonlijke fouten van de verdedigers. Tegen Emmen werd er zowel bij de eerste als tweede tegengoal verkeerd verdedigd. De ‘ouwe’ (Fadrhonc) leerde ons als verdedigers van begin af aan twee belangrijke dingen: Zie bij voorzetten en flankballen altijd de bal en de tegenstander en zorg er voor dat je je directe tegenstander aan de binnenkant dekt.

Als deze fouten niet meer gemaakt worden, dan kan vandaag de meteorologische lente voor de rood/gele brigade beginnen.

Vorig artikelStevig verlies De Gazelle tegen Raalte
Volgend artikelHelios blijft overtuigen
Gerard Somer
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.