Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Geeft het kerstverhaal van Kroes ons enige hoop?

Met de winst op Roda JC sloot GAE de eerste helft van de KKD af. Een zevende plaats op de ranglijst en de 3e ronde van de KNVB beker is meer dan de supporters enkele maanden terug verwacht hadden. De spelwijze in deze laatste twee wedstrijden had weer iets van het oude GAE voetbal. Voetbal met passie en strijd wat de ploeg bij eerdere wedstrijden miste. De noodgedwongen wissels in het team door blessures en ziekte bleken bijzonder goed uit te pakken. Er werd eindelijk weer vooruit gevoetbald met meer lef. Maar laten wij niet te vroeg juichen. GAE staat op de plaats waar ze gezien de begroting moeten staan. Het door Alex Kroes genoemde proces ontwikkelt zich wel heel erg traag. Hij heeft voor de Deventer Trots een routemap klaar liggen voor de toekomst. We moeten echter nog even geduld hebben. Maar uit eigen ervaring weet ik dat plannen op lange termijn in de voetballerij erg moeilijk te verwezenlijken zijn.

Deventer Voetbal bracht vorige week het kerstverhaal van onze grootaandeelhouder. Dit stuk moest ons hoop geven voor de toekomst. Helaas heb ik heel weinig nieuwe dingen gelezen. De plannen voor de toekomst zijn nog hetzelfde als 22 maanden geleden, toen Kroes een groot gedeelte van de aandelen overnam van De Vroome.

Nieuw voor mij was wel, dat hij tot de 35 beste spelers van Nederland behoorde op zijn 14e jaar en met veel topvoetballers gevoetbald heeft zoals Kluivert en Reuser bij Ajax. Het technisch beleid en de scouting wordt nu nog bepaald door Paul Bosvelt. Alex voelt zich op dit moment een eeneiige tweeling met Paul, maar in de toekomst wil hij meer vingers in de pap hebben dan nu, bij het aantrekken van spelers. Ook doen hun vrouwen leuke dingen samen. Als ik dat lees, dan denk ik bij mijzelf, doe niet zo klef. In het betaalde voetbal moet je zaken en privé gescheiden houden en zeker bij een situatie van “wie betaalt, bepaalt”. Kroes kreeg al snel wat hij voor ogen had. Een technische staf, waarmee hij goed door de deur kan. De Go Ahead jongens Maatman en Heering werden de klos.

Over de jeugdopleiding is hij meer dan tevreden. Volgens hem gaan toekomstige jeugdspelers eerder kiezen voor GAE dan voor Vitesse of FC Twente. Dit ondanks het feit dat de jeugdopleiding nog steeds door de KNVB gehonoreerd wordt als regionale opleiding en er afgelopen jaar opnieuw bezuinigd werd. Alex is zoals hij zelf zegt “geen gokker”. Wij hoeven dan ook niet te rekenen, dat hij gaat investeren in nieuwe spelers. Want er wordt nooit meer geld uitgegeven dan dat er binnen komt. Maar als je binnen een aantal jaren naar een begroting van 12,5 miljoen toe wilt groeien, dan moet er nog heel veel water door de IJssel.

De belangrijkste zin in het kerstverhaal was voor mij de volgende:
Als de randvoorwaarden in orde zijn, zoals het stadion, de jeugdopleiding en het verzorgingsgebied, gaan we het doel halen. De wens is binnen een periode van vijf tot zeven jaar, waarbij uitbreiding van het stadion essentieel is.

Om dit te realiseren zal er niet alleen flink geïnvesteerd moeten worden. De uitbreiding van het stadion vergt niet alleen veel geld. Ook zullen veel problemen met de gemeente en de bewoners rondom het stadion moeten worden opgelost. Om tot een veel groter stadion te komen, zullen wij misschien wel afscheid moeten nemen van mijn zo geliefde Adelaarshorst.

Om de jeugdopleiding op te schalen tot een nationale jeugdopleiding, die jaarlijks drie spelers aflevert aan de 1e selectie en om het jaar een eigen opgeleide speler verkoopt, zal de club ook de knip moeten trekken. Zo lang de opleiding niet op peil is, zal de club moeten gaan investeren in een betere scouting, zodat miskopen zoals de laatste jaren het geval waren, niet meer voorkomen.
Het komende jaar zal de begroting waarschijnlijk weer teruggeschroefd worden naar 4,5 miljoen. De belangrijkste spelers op dit moment (Gorter en Beukema) zullen ongetwijfeld in 2021 verkocht worden. Hopelijk blijft er dan van de transfers nog wat centjes over voor het versterken van het elftal. De speler, makelaar en investeerders zullen ongetwijfeld ook mee willen eten uit de ruif.

Het beoogde doel (groter stadion en een stabiele eredivisieploeg) is nog ver weg. Om de route te korten is het misschien mogelijk dat Alex zijn aandelen verkoopt aan een grote investeerder (Red Bull) zoals in Leipzig of dat Paul eens met zijn vriendjes in Manchester gaat praten om te komen tot een soort satelliet club met City. De steenrijke eigenaar daar heeft nog wel wat geld en spelers over.

Al met al is er nog veel werk aan de winkel voor Kroes en de zijnen. Als extra zekerheid ga ik straks nog maar even een oudejaarslot kopen. Een gedeelte van de te winnen 30 miljoen kan ik dan mooi aan de club besteden.

Ik wens u allen een PRETTIGE JAARWISSELING EN VOORAL EEN GEZOND 2021!

Vorig artikelCafé 1902 TV bedient Kowet fan op hun wenken
Volgend artikelSV Colmschate ’33 verlengt contract met Rowdy van der Hoop
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.