Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Langzaam op weg naar de E………….

De club heeft een uitstekende week achter de rug. Door in de beker en een overwinning op een directe concurrent. Heel langzaam kruipt de ploeg naar een promotieplaats. Maar wat kan een slecht potje voetbal toch erg aantrekkelijk zijn. Dat was de bekerwedstrijd tussen IJsselmeervogels en Go Ahead afgelopen donderdag inderdaad. De neutrale toeschouwer heeft ongetwijfeld 135 minuten op het puntje van de stoel gezeten. Ondanks meer dan 70% balbezit slaagde de ploeg van de Gier er niet in om de wedstrijd professioneel dood te maken. De strafschoppenserie bracht gelukkig uitkomst en in de kwartfinale komt FC Utrecht naar de koekstad.

Twee zaken zijn mij in die bekerwedstrijd opgevallen. Zowel een positieve als een negatieve. De positieve betreft  de reactie van Gino Bosz na zijn schitterend doelpunt. Rennend naar de bank met een gezichtsuitdrukking van: zie je wel trainer, ik hoor thuis in dit elftal en niet op de bank. Jack de Gier kreeg waarop hij hoopte te zien van Gino. Een andere Bosz. Bij het op de bank zetten van een in principe basisspeler heeft hij ongetwijfeld in een persoonlijk gesprek gezegd: Ik zet je op de bank omdat ik niet tevreden ben met je vertoonde spel en bewijs mij maar,dat ik ongelijk heb. Dat bewijs leverde Bosz en de coach kreeg wat hij wou.

Het negatieve was weer ,de zeer kleine groep doorgedraaide supporters, die zo nodig de zaak weer moesten verstieren met het afsteken van vuurwerk en het gooien met aanstekers. Dit mag ik natuurlijk weer niet zeggen en ik zal in de sociale media wel weer alles naar mijn hoofd krijgen. Tegen de Graafschap koste het de club al € 3.750 en dit zal ook wel weer een boete van minimaal € 10.000 opleveren. De club moet ongetwijfeld weten wie de raddraaiers zijn, daarom aanpakken die hap.    

Als je tegen de 80 begint te lopen, dan wordt het tijd om wat ouwe troep op te ruimen. Het mooie hiervan is , dat je dingen tegenkomt zoals een VI uit 1967 met een artikel over Go Ahead. ”De ploeg speelde toen volgens dat blad fris, aantrekkelijk voetbal van doorgaans hoge kwaliteit en doordacht van opvatting. Voetbal van ’t betere soort waarnaar ’t publiek graag komt kijken. Voetbal ook waarmee de koningsploegen Ajax en Feyenoord zich eervol kunnen meten.“

In die jaren was Go Ahead een kweekvijver van talent. De opleiding met een eigen jeugdhuis was uniek voor Nederland en floreerde mede door een uitstekende en uitgebreide scouting. Jonge spelers uit Groningen, Friesland, Drente en de polder kregen in Deventer hun opleiding. Uitgangspunt van deze opleiding was destijds elk jaar 2 of 3 spelers toevoegen aan de A-selectie en 1x in de 3 jaar een speler verkopen om de begroting weer rond te krijgen. Deze doelstelling werd jaren gehaald.

Maar de tijden zijn echter veranderd. De opleiding van de club is niet meer uniek. Tegenwoordig stropen de scouts van de topploegen uit Nederland en buitenland alle velden af. De kanjers uit de diverse jeugdploegen gaan al op jonge leeftijd naar Ajax, AZ en PSV. De grootste talenten uit die opleiding gaan met de hele familie naar het buitenland waar met miljoenen wordt gesmeten. Om die redenen is tien jaar geleden de zelfstandige jeugdopleiding door mij en Hans de Vroome afgeschaft mede omdat de KNVB destijds aangaf dat GAE spelers opleiden voor het amateurvoetbal. Om kosten te besparen trad GAE toe tot de gezamenlijke opleiding van FC Twente en Heracles Almelo.

De huidige leiding van Go Ahead is druk bezig met de toekomst en vindt een eigen opleiding heel belangrijk voor de toekomst. In vergelijking met het verleden wordt daar veel meer geld voor uitgetrokken.  Er komt een aanzienlijke uitbreiding van het aantal spelers. GAE gaat volgend seizoen met zes jeugdteams de competitie in. Er komen een aantal nieuwe trainers waaronder volgens kenners een droomkandidaat voor Onder 19. Al met al erg ambitieus voor een regionale jeugdopleiding.

Hopelijk wordt in de toekomst de doelstelling van destijds weer werkelijkheid en komen er de komende jaren weer talenten uit de eigen opleiding in het eerste team van de Adelaars. De tijd zal het leren.