Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Covid-19 of niet, we moeten verder!

Het coronavirus trekt een zware wissel op ons allemaal. Iedereen heeft er mee te maken en voorlopig zullen wij hiermee moeten leven. Ook de sportwereld ontkomt hier niet aan. Voor de toekomst van de voetbalsport kan dit problemen met zich meebrengen. De wat grotere voetbalverenigingen in de amateursector zullen het komende halfjaar de financiële gevolgen hiervan ondervinden, want veel van die verenigingen zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van kantine-inkomsten. Bovendien moeten de clubs in juni van volgend jaar rekening houden met een verlies aan leden niet alleen bij de senioren maar ook bij de jeugd. Als voetballer jong of oud wil je wedstrijden spelen in competitieverband en niet zoals bij de jeugd nu alleen maar trainen en af en toe een onderlinge wedstrijd. De animo gaat er dan snel af en de gang naar Netflix en FIFA 2020 wordt dan snel gemaakt.

Het betaalde voetbal lijdt ook onder het virus. Een flink aantal clubs zitten met positief geteste spelers. Kijk naar Ajax, AZ, PSV, MVV en NAC. De laatste ploeg kwam voor de beker naar Deventer met een veredeld jeugdelftal van O18. Door al deze omstandigheden kunnen gekke uitslagen ontstaan. Als echte voetballiefhebber begint mij het kijken naar wedstrijden zonder publiek met ingeblikt geluid zo langzamerhand te vervelen. Er gaat toch niets boven een volle Adelaarshorst met alle toeters en bellen. Dan mag het vertoonde voetbal op de koop toe wat minder zijn. De wedstrijd van afgelopen weekend in een verlaten stadion was er een om niet aan te zien. Excelsior wou niet en Go Ahead kon niet. Een voordeel als je thuis zo’n wedstrijd bekijkt, is dat je zoals afgelopen zaterdag nog eens kon zappen naar de kwalificatie van Max en de bergetappe in de Vuelta.

Toch heeft de Deventer formatie op papier geen slechte selectie. Gorter is een uitstekende keeper, die mij doet denken aan Nico van Zoghel, sterk in en voor de goal. Een doelverdediger, die punten voor je pakt en als je in een luchtduel niet luistert, je als verdediger een bloemkooloor slaat. Verdedigend staat het prima met Droste, Beukema, Veldmate en Kuipers. Ook de vervangers ogen goed. Op het middenveld lopen voor KKD-begrippen goede voetballers. Idzes, Brouwer,Eyibel, Eddahchouri, Coroz en Ross zijn spelers, die stuk voor stuk meer in hun mars hebben dan ze nu laten zien. Menige ploeg zou willen, dat zij gezegend waren met aanvallers als Rabillard, Hendriks, Berden en Mulenga. Dennis Arentsen van de Stentor heeft gelijk met wat hij zegt over het spel. De ploeg speelt zoals de trainer is. Aardig, vriendelijk correct, beschaafd, georganiseerd, dus al met al degelijk.

Voor een tegenstander is het team makkelijk te analyseren. De opbouw is traag met veel breedte spel tussen Beukema en Veldmate, die beide dan vaak openen met een diagonale pass naar de vleugelspitsen. Is die mogelijkheid er niet, dan komt Brouwers de bal halen. Er is te weinig diepte in het spel en het team is zonder bal veel te weinig in beweging. Het ontbreken van een duidelijk spelbepaler is hier mede debet aan. De creatieve voetballers zoals Idzes en Eddahchouri moeten meer initiatief tonen en het voortouw nemen. Deze selectie heeft met wat meer passie mogelijkheden genoeg om in de top mee te draaien.

Mijn kleindochter van 8 zei laatst tijdens het spelletje Jenga tegen mij toen ik het moeilijk had: opa geloof in jezelf dan komt het goed. Ditzelfde wil ik meegeven aan de selectie.

Vorig artikelBrilstand na saai duel tussen Go Ahead Eagles en Excelsior
Volgend artikelMatchtalk – SC Telstar – Go Ahead Eagles
Gerard Somer
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.