Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Uitgespeeld

De kogel is door de kerk. Kees van Wonderen heeft besloten te kiezen voor een nieuw avontuur elders. Dit kun je hem niet kwalijk nemen. Hij heeft hier in de Adelaarshorst een meer dan uitstekende prestatie geleverd. Kees kennende zal hij er alles aan doen om de klus in Deventer positief af te sluiten met eredivisiebehoud. Zijn inbreng over het aantrekken van nieuwe spelers in de huidige transferwindow is, met zijn beslissing om niet te verlengen, echter uitgespeeld. Dit blijkt wel uit het niet aantrekken van Chris David. Net als Kees vond ik David inderdaad een meer dan kwalitatieve aanvulling van de selectie. Een dag later was de situatie totaal anders. Kroes en Bosvelt hadden waarschijnlijk anders beslist. Dit is hun goed recht, want zij moeten zorgen voor het materiaal waar de coach mee moet werken. Ik ben wel benieuwd wat voor tropische verrassingen Paul nog voor ons in petto heeft.

De komende periode is voor GAE van enorm belang. Hoe komt de selectie uit de korte winterstop. De corona zorgt voor veel verdeeldheid. De discussie over het wel of niet vaccineren speelt een grote rol. Niet alleen in ons eigen leven, maar ook in de voetbalwereld. Zowel internationaal als nationaal. De spelers zijn even uitgevlogen naar verre oorden en zie de nieuwe variant Omikron heeft zijn werk gedaan. Het virus tiert welig. Voor mij is het onbegrijpelijk dat de KNVB in samenwerking met de clubs niet vooraf heeft ingegrepen. Slechts 75% van de voetballers is gevaccineerd. De leiding van de BVO’s hebben ook boter op hun hoofd. Ze hadden bijvoorbeeld het besluit kunnen nemen geen ongevaccineerde spelers in hun selectie te willen. Om toch de bubbel in stand te houden, had men kunnen beslissen om tijdens de winterstop gewoon te blijven trainen. Dit is niet abnormaal want een gewone werknemer in het bedrijfsleven heeft ook geen winterstop. Bovendien heb je een morele verplichting tegenover je medespelers, de club en de maatschappij. Dus laat die korte vakantie schieten. Natuurlijk weet ik, dat de tijden veranderd zijn. In mijn tijd was je verplicht om je griepprik te nemen. Bij griep of verkoudheid kwam de clubarts aan je bed en gooide er een spuit in zodat je zondag kon spelen. Op je trouwdag moest je ‘s morgens eerst nog trainen. Je accepteerde dat, omdat je ook speelde met de centen van je collega’s.   

Het programma voor de komende weken is niet makkelijk. Buiten de bekerwedstrijd tegen Heerenveen zijn de komende 5 competitiewedstrijden tegen RKC (thuis), Heracles (uit), Groningen (uit), AZ (thuis) en Twente (uit) van groot belang. Hieruit moeten minimaal 6 punten gehaald worden om aan het einde van de competitie tot 34 punten te komen.

In mijn eerdere columns heb ik al aangegeven, dat het scorend vermogen van de selectie matig is. Er zijn te weinig doelpunten ingekocht met het aantrekken van Cardona en Lidberg. Daarom zou een scorende spits en/of een aanvallende middenvelder een welkomende versterking zijn voor Kees van Wonderen. Een kwaliteitsinjectie op deze posities is absoluut nodig om met een gerust hart het einde van de competitie af te wachten.

Ik hoop van harte, dat de club verschoond blijft van de besmettingen en dat Kees en zijn mannen de benodigde punten de komende weken binnen kan harken. 

Vorig artikelHans van der Hoop keert terug bij VV Heerde
Volgend artikelGertie Wichers nieuwe trainer SV Epse
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.