Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

GROTE ZORGEN, kleine ergernissen

Als de premier het land toespreekt, dan is dat niet voor niets. Tijdens de oliecrisis in 1973, op de terugweg van de training bij Vitesse, hoorde ik Den Uyl. De wereld zou volgens hem nooit meer zo worden zoals het was. Nu in 2020 was het Rutte, die ons meegaf dat we ons in moeilijke en zeer onzekere tijden bevinden. De regering heeft om reden van veiligheid besloten ons dagelijks leven tot minimaal 1 juni aan enorme beperkingen te moeten onderwerpen om de uitbraak van het Coronavirus in te dammen.

De grootste zorg voor ons allemaal is de veiligheid en gezondheid van onszelf, onze partners, onze families en onze vrienden. Deze pandemie vereist inzicht en aanpassing van iedereen. Alles buiten een goede  gezondheid is nu niet meer belangrijk. Het Coronavirus baart mij grote zorgen. Als persoon in de risicogroep kan ik alleen doen wat de overheid van mij verlangt en ik hoop, dat iedereen zich daar aan houdt. Niet in ons eentje maar samen redden wij het.  

Het voetbal op welk niveau dan ook is op dit moment dan ook niet belangrijk. De competities worden waarschijnlijk niet afgemaakt, nu alle evenementen tot begin juni zijn verboden. Al denkt de KNVB nog anders. Als columnist voor Deventer Voetbal ben ik aan de beurt om een column te schrijven over Go Ahead Eagles. Dat wil ik toch niet nalaten omdat de huidige situatie bij mij kleine ergernissen doet opborrelen. 

Toen ik een aantal weken geleden in de Stentor las, dat de contractbespreking met Jack de Gier werd uitgesteld tot eind maart, ging bij mij direct een belletje rinkelen. Als je al zolang meeloopt in het betaalde voetbal als speler, trainer, bestuurslid en technisch manager dan voel je aan je theewater dat dit het eerste en laatste seizoen wordt van Jack. En inderdaad, het contract werd niet verlengd. Waarom ontslag? Aan de resultaten kan het niet liggen. Hij heeft het maximale uit deze groep gehaald. Het deelnemen aan de nacompetitie was het hoogst haalbare met dit materiaal.

Tot mijn verrassing had de club binnen een paar dagen een nieuwe coach en wel voor twee seizoenen, namelijk Kees van Wonderen. Van Wonderen was een goede voetballer. Als trainer heeft hij bij diverse clubs als assistent gewerkt en het Nederlands team van O18 en O17 begeleid. In zijn hele trainingsloopbaan heeft hij echter nog nooit de eindverantwoording gehad bij een betaalde club. Dus verwacht van mij geen oordeel over zijn trainerscapaciteiten omdat ik hem nog nooit heb zien trainen. De tijd zal leren of hij een einde kan maken aan het trainerskerkhof in Deventer. 

Na De Gier moesten ook de beide assistenten Heering en Maatman vertrekken. Ook niet voldaan ? Voor Kick Maatman is dit heel vervelend. Als kind van de club heeft hij de Deventer trots nooit in de steek gelaten in diverse functies. Daarom had ik meer empathie verwacht bij de beleidsbepalers. Deze vaardigheid om zich in te leven in de gevoelens van anderen ontbreekt volgens mij op dit moment bij de club. Go Ahead (Eagles) is altijd een warme club geweest. Daar kan ik over meepraten omdat ik daar al 70 jaar rond loop.

Maar sinds Alex Kroes het als enige voor het zeggen heeft is de kou ingetreden. Wie betaalt, bepaalt is een gezegde dat zeker geldt in het huidige voetbal. De club van het volk mag echter geen speeltje worden van een miljonair. Goed communiceren is erg belangrijk. Dit blijkt wel in deze tijd van de Coronacrisis. Alex Kroes legt ons in een zin uit waar de club naar toe gaat. In de komende 10 jaar zal GA Eagles in het linker rijtje van de eredivisie staan. Hoe hij dit voor ogen heeft, weten wij als stakeholders niet. De Gier ontslagen omdat hij niet paste in de nieuwe ideeën. Welke nieuwe ideeën ?

Als je over 10 jaar een vaste waarde wilt zijn in de eredivisie, dan moet er een beleid zijn op korte-, middenlange- en lange termijn . Het zou goed zijn om de weg naar een volwaardige eredivisieploeg over 10 jaar eens uit te leggen aan de 9000 toeschouwers die elke 14 dagen de tribunes bezetten. 
 
Mijn kleine ergernissen heb ik overgebracht aan Paul Bosvelt. Paul heeft mij enigszins gerustgesteld door te melden dat de identiteit van de club altijd bewaard zal blijven en van een handelshuis in de toekomst absoluut geen sprake is. 

Voor de komende maanden veel sterkte voor iedereen. Let vooral goed op elkaar in deze voor onze gezondheid zware periode.