Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Bijna werd een volgende ronde in de KNVB-beker ons door de neus geboord door het ‘fantastische’ optreden van de leidsman uit Zeist. Natuurlijk moet je het uiteindelijk wel zelf doen wat we gelukkig ook wel deden. Klasse prestatie waar je U tegen zegt hoor. Maar als de tegenstander in het zadel wordt geholpen door de heer Manschot (de betreffende scheidsrechter), geeft hen dat wel dat extra voordeel om de wedstrijd te laten kantelen. Een 100% overtreding op Navratil werd bijvoorbeeld over het hoofd gezien, omdat de scheids het gewoon niet aandurfde om te fluiten bij de 1-2 stand voor Kowet. Uit de counter van Twente gaf hij wel een vrije trap voor de Enschedeërs waaruit een doelpunt voortvloeide.

Ook vergat hij een keer rood te geven aan Twente na de overtreding op onze flankspeler Edqvist. Ondanks dat de competitie veruit belangrijker is dan het bekertoernooi, blijft het toch heerlijk om een club als Twente in Enschede uit te schakelen. Niet alleen lekker voor de club, ook voor de spelers zelf, maar vooral ook voor de supporters. Die supporters, die altijd trouw en onder elke weersomstandigheid het elftal fanatiek komen aanmoedigen..

Een puike prestatie om met 5-2(!) in Enschede te winnen van de ooit zo ‘machtige’ ex-kampioen FC Twente. Ik denk ook dat de bovenste 8 à 9 plaatsen van de eerste divisie weinig meer onder doen voor de nummers 11 tot en met 18 van de eredivisie. Dat laten de resultaten ook wel zien. Zie Fortuna, zie Sparta, zie Emmen, en ondanks dat RKC weinig punten heeft behaald, maken ook zij vaak ervaren eredivisionisten het erg moeilijk.

Nogmaals, een schitterend mooie overwinning en proficiat voor alles wat rood-geel minded is. Morgen maar weer met een heerlijke smile op het werk rondlopen. Dikverdiend en op eigen kracht nog wel. Straks een mooie loting en het bekeravontuur kan weer verder voortduren.

Ook niet te vergeten: we zijn nu inmiddels 17 wedstrijden ongeslagen, voor wat het dan waard is hè. Ondanks dat we 15 wedstrijden ongeslagen bleven in de competitie, leverde het niet heel veel punten op. Omdat er simpelweg 10 x gelijk werd gespeeld en maar 5 x gewonnen werd. Ik verlies dan veel liever 5 potjes en win er 10. Plek 3 i.p.v. plek 6 en 5 punten meer t.o.v. nu zou je dan behaald hebben. Maar voor het moraal is het geweldig dat men weet dat dit Kowet pas 2 x verloren heeft het lopende voetbalseizoen inclusief de bekerwedstrijden. Zeer knap.

Om de prestaties van ons Kowet maak ik mij eigenlijk niet zo druk, maar daarentegen maak ik mij wel meer druk om de randzaken rondom onze club. Wij staan in heel Nederland bekend als een echte volksclub, met een trouwe maar bovenal fanatieke en rauw aandoende aanhang. Wij lachen en juichen samen en als het moet huilen en delen we ons verdriet samen.

In het verleden kwam onze club zeer positief in het nieuws hoe wij (de supporters) Jelle ten Rouwelaar steunden, de Ossche tragedie met die aangereden kindertjes steunden en ook altijd onze clubiconen steunden die ons ontvallen waren. Omdat het altijd oprecht was, kweekte dat veel goodwill.

Zoals de meesten van jullie weten is 1 van onze maten erg ziek. En voor deze kameraad (Vecht Henne, vecht!!) hadden onze supporters fakkels aangestoken en een vlag uitgerold. Naar mijn weten zijn er hiervoor stadionverboden gegeven. Niet voor vandalisme, niet voor hooliganisme, niet voor baldadigheid, maar voor het ophouden van een fakkel om een vriend en medesupporter te eren en extra kracht te geven. Persoonlijk vind ik het ontzettend lachwekkend dat men om die reden ‘sv-tjes’ (stadionverboden, redactie) worden uitgedeeld.

We moeten er met z’n allen ervoor waken dat we niet doorslaan met allerlei ‘mierenneukerij’ regeltjes. We moeten de DNA van deze volksclub wel beschermen. Tegen het randje aan soms, maar niet erover. Lekker fanatiek en vol passie maar absoluut niet bedreigend. Schreeuwend en lallend maar niet beledigend of discriminerend. Dit is onze club, altijd al zo geweest en het zal ook altijd zo blijven. En dat moeten we koesteren mensen.

Door dit ‘faire’ fanatisme van het Kowet-publiek hebben veel clubs het in principe altijd wel moeilijk in de Adelaarshorst wat dus vaak een voordeel oplevert voor het team. Soms kan je supporters ook voor een gesprek uitnodigen en hoor- en wederhoor toepassen zonder ze gelijk te straffen of te veroordelen. Ik weet uit ervaring dat het meer positief resultaat oplevert dan bijvoorbeeld stadionverboden voor paar maanden en meer uit te delen. Wij van Kowet zullen daarom nooit bijvoorbeeld een AZ of Heerenveen willen of kunnen worden. Laat ons alsjeblieft ‘gewoon’ supporter zijn en blijven. Supporter van Kowet. Uit Deventer. Die sprookjesachtige en mooie stad. Daar heb ik soms mijn zorgen over.

Met z’n allen ervoor gaan om Kowet daar te brengen waar het hoort!

Groetjes, Erdal