Ondanks het slechte weer heb ik zaterdagavond jongstleden ontzettend genoten van een goed voetballend Go Ahead Eagles. Vitesse uit Arnhem werd even met 5-1 opgerold, alsof het niets was. De ooit ‘één van de betere subtopclubs’ uit de Eredivisie werd soms van kastje naar muur gestuurd en vaak ook scheel getikt. Ik hoorde later de commentator nog op tv zeggen; “Tikkie Takka” voetbal aan de Vetkampstraat en er was geen woord aan gelogen.

Als ik af en toe zag, hoe Rommens in samenwerking met een ontketende Willumson en Edvardsen zo door de verdediging van Vitesse heen dartelden. Echt technisch mooi voetbal gewoon. Lag het nou aan het feit dat Vitesse simpelweg zwak was of is dit Kowet inmiddels een heel sterk collectief geworden, dat moeilijk te verslaan is? Persoonlijk denk ik dat de waarheid een beetje in het midden ligt.

Want paar dagen ervoor werd er op het nippertje een beker debacle ‘à la Jodan boys of HHC’ voorkomen. Tegen HFC in Haarlem werden er heel weinig kansen gecreëerd en pas in de allerlaatste minuut kopte Nauber ons naar de verlenging toe nadat we op achterstand waren gekomen. In de verlenging werd uiteindelijk de volgende ronde veiliggesteld door een 1-4 uitoverwinning op het scorebord te produceren. Alleen kostte het ons wel 120 zware minuten om naar de Eredivisie wedstrijd tegen Vitesse Arnhem toe te leven.

Natuurlijk waren de omstandigheden in Haarlem nou ook niet echt bevorderlijk voor een goed potje voetbal. Eerlijk is eerlijk. Een gemiddelde akker of weiland in Lettele of Bathmen rondom Deventer dus, heeft al gauw een veel beter stukje grond liggen dan de knollentuin van de tweede divisionist HFC. Foi wat slecht, er was werkelijk waar niets koninklijks aan, aan het hoofdveld van de koninklijke Haarlemmers.

Maar goed, uiteindelijk zijn wij wel door naar de volgende ronde en gezien de resultaten verder in de beker, moeten we ons hierin gelukkig prijzen. (Zie bv een Pec, Heracles of een Nac) De loting voor de 2e ronde nadien was ook erg gunstig, want nu mogen de amateurs van de Treffers het proberen ons moeilijk te maken. Een geluk voor hen is wel, dat ze mogen opdraven in een prachtige ambiance aan de Vetkampstraat. Dat kan niet elke amateurvoetballer zeggen.

Maar goed, terugkomend op de wedstrijd tegen Vitesse, ‘wat heb ik genoten van de energie en inzet van de gehele selectie die op het veld stonden’ zeg. Willumson met z’n prachtige goals, met name de eerste, ontstaan door een ‘assisten drieluik’. Één Kowet speler leidde de boel af met de bal in de handen langs en achter de lijn, de supersnelle ballenjongen Floris van Wezenbeek (Held) gooide een andere bal in een ‘wereldrecordtempo’ van 0.003 seconden naar Bas Kuipers en onze aanvoerder wierp op zijn beurt weer de bal heel rap en slim naar de vrijstaande IJslander Willumson.

Tja, dan moet je zo’n prachtige opzet ook minstens even mooi afmaken en dat deed onze Viking met verve. Hij schoot de bal, in één draai, keihard en onhoudbaar voor de Vitesse-goalie Room, in de korte hoek zo de touwen in, en de bevrijdende maar dikverdiende 1-0 stond op het scorebord. Omdat de Kowet spelers de gehele wedstrijd met veel druk naar voren speelden en al heel vroeg de opbouw van de Arnhemmers verstoorden, maakte de keeper van de tegenstander op een gegeven ogenblik de kapitale fout door de bal op een stormende Oliver Edvardsen te trappen, en voor die het wist was het al 2-0 geworden, daar de bal zo het doel infladderde.

Daarna werd het 3-0 door een lucky goal van Victor Edvardsen, de bal ketste namelijk via z’n scheenbeen ook zomaar het doel in. Factor geluk was ons ook wel gezind hoor. Maar ja, geluk moet je wel zelf afdwingen hebben ze mij altijd geleerd. De uiteindelijke 5-1 werd gemaakt door Kramer, notabene een robuuste verdediger die de bal op een zeer fraaie en technische manier aannam en keurig de verre hoek inschoot. Als zelfs onze verdedigers zulke mooie goals gaan maken, dan gaat het een sowieso een heel mooi seizoen worden. We staan potverdikkeme gewoon op een stabiele 5e plaats hé!

Wie had dit kunnen dromen zo ‘pak m beet’ vanuit het seizoen 2020/2021 gezien? Derde opvolgende jaar alweer in de Eredivisie, staan dus nu op een prachtige 5e plek, met een zeer gezonde huishouding en hebben inmiddels een selectie met bijna allemaal meerjarige contracten en zodoende kapitaal op het veld. Wachtlijsten voor sponsoren en potentiële SCC houders worden ook steeds groter en groter.

Enige smet is nog dat ons ‘huis’, de Adelaarshorst, gewoonweg te klein is. De vraag overstijgt op dit moment ruim het aanbod. Het stadion moet echt heel snel naar die 13.000 plaatsen. Dan gaat dat de club weer paar miljoen euro extra opleveren en kunnen er meerdere Kowetsupporters een SCC aanschaffen.

Verder wil ik ook even terugkomen op het staken van vijf à tien minuten van de wedstrijd door de absurde KNVB-regels inzake bekertjes bier op het veld. Kijk, persoonlijk zou ik zelf nooit zo’n bekertje drank weggooien, zonde van de drank en ook van het geld. Maar voetbalbeleving beleeft iedereen een beetje op zijn/haar eigen manier. De één gooit van vreugde het bekertje de lucht in of richting voren, waardoor de kans bestaat dat het op het veld kan belanden. De ander balt weer de vuisten en ‘high-fived’ met al z’n kompanen op de tribune, maar om nou een wedstrijd stil te gaan leggen voor zoiets onbenulligs brengt alleen maar irritatie en hoongelach op. Niemand is er bij gebaat toch?

Als men doelbewust naar een speler of scheidsrechter gooit dan kan ik het me enigszins voorstellen dat je dan ff staakt. Nogmaals ik keur het zeker niet goed, maar een voetbalsupporter in euforie is nu eenmaal wat emotioneler dan rationeler, zolang er maar geen geweld gepleegd wordt. Dus AUB kappen met die domme regel! We zijn ook het enige land in de wereld waarvoor een wedstrijd gestaakt kan worden.

Zaterdagavond wacht er een mooi duel met RKC Waalwijk. Win je in Waalwijk, dan ga je echt meedoen om play-offs voor Europees voetbal. Als deze selectie ook in de winterstop intact blijft, gaan wij een heel, heel mooi seizoen beleven in Deventer. Misschien gaan we wel geschiedenis schrijven. Aankomende zaterdag hebben wij vanuit vak 19 een ‘dubbeldekker’ partybus gehuurd om met een mooie mix fanatiekelingen ons Kowet naar de overwinning te schreeuwen. Zin aan!

Vorig artikelSV Epse krijgt te weinig tegen De Hoven
Volgend artikelDeventer Voetbal topscorer – week 44
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.