Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is het weer de beurt aan Erdal Ascipinar!

Strijd in het voetbal wordt altijd mooier als er een bepaalde rivaliteit heerst, of het nou om verschillende steden, streken of culturen gaat. Een zogenaamde derby is altijd +1 in mijn voetbalbeleving. Aankomende zondag staat weer eens de IJsselderby op het programma op het hoogste niveau.

De strijd tussen de arbeiders van Deventer en de ambtenaren van Zwolle, de strijd tussen de Lebuinustoren en de Peperbus, de strijd tussen 0570 en 038, fauna technisch is het de strijd tussen de adelaar en wolf, oftewel de strijd tussen het warme roodgeel en het koele blauwwit. Normaliter een wedstrijd van formaat en een derby waar vele Deventenaren en Zwollenaren graag naar uitkijken.

Deze wedstrijd is méér dan alleen maar drie punten, het gaat om de stad- en club-eer en het gaat erom wie zich voorlopig de baas van IJssel mag noemen. Ook wordt bepaald d.m.v. deze wedstrijd wie op het werk met een enorme glimlach loopt en wie bloedchagrijnig is de hele week.

Ondanks het feit dat de wedstrijd al jaren op een verschrikkelijke tijdstip wordt gespeeld en zonder een biertje is het nog vele malen erger dat de beide supportersgroepen geen tifo mogen doen in de aankomende derby. Ja jullie lezen het goed: een tifoverbod! Dus geen spandoeken, geen vuurwerk, geen ‘groteske’ uiting met clubkleuren en ook geen ‘diss uitingen’ vanuit beide kanten enz enz..

En de grote vraag is eigenlijk waarom?? Omdat er misschien 1 a 2 % van de supporters over de schreef gaan. Het overgrote deel van de supporters gedraagt zich wel gewoon, maar desalniettemin worden er helaas deze beperkingen opgelegd in de IJsselderby door de beleidsbepalers.

Bij deze derby hoort nou eenmaal fanatisme, passie, strijd en wat grimmigheid. Ook elkaar een beetje uitdagen met tekst en gebaar zonder over het rauwe randje heen te gaan, hoort er een beetje bij. Zolang ratio maar boven emotie staat, is dat prima. Dit alles 90 minuten lang en dan na de wedstrijd weer naar huis, hetzij blij en opgewekt of anders maar balend en chagrijnig.

De collectieve straffen van de laatste tijd helpen niet in mijn ogen. Want wat een individu doet, is hij of zij zelf verantwoordelijk voor, bovendien moet degene niet ‘piepen’ als hij/zij gestraft wordt voor zijn/haar gedrag. Daar ga je niet een hele tribune of de hele club verantwoordelijk voor stellen. Als bv. een familielid een strafbaar feit begaat op een feestje, hoef ik toch niet gestraft te worden omdat ik toevallig ook op dat feestje ben en er verder helemaal niets mee te maken heb.

Om dus nu hele tribunes leeg te laten of een tifoverbod op te leggen, is in mijn ogen niet eerlijk of rechtvaardig. Je pakt het recht van goedwillenden hiermee meteen af en bovendien is voetbal ten alle tijden van het volk. De normaliter heerlijke IJsselderby wordt mijns inziens door deze maatregelen langzamerhand vermoord. Maar goed laten we het nu maar een beetje over het voetbal hebben van Kowet en Pec.

Als je kijkt naar de prestaties en het spel van beide clubs, dan gaat het enigszins gelijk op, met de kanttekening dat Kowet een wedstrijd minder heeft gespeeld. Ik denk dat over het algemeen Kowet voetballend iets verder is dan Pec, daar het geraamte van de selectie nagenoeg gelijk is gebleven of zelfs nog sterker is geworden. Pec Zwolle heeft het thuisvoordeel, maar moet nog wel van vele nieuwe spelers een team smeden.

Desondanks verwacht ik eerlijk gezegd een gelijk opgaande strijd met hopelijk aan het einde drie belangrijke punten mee terug naar het mooie Deventer. Zo blijf je voorlopig lekker meedoen in de subtop en blijf je ver weg van de degradatieplaatsen. Verder vind ik dat wij een sterke middenveld hebben en ook de aanval kan me redelijk bekoren. Pec vind ik daarentegen verdedigend iets steviger en meer ervaren als ons. Kowet krijgt nog te makkelijk goals tegen.

Ondanks alle onnodige beperkingen hoop ik op een mooie wedstrijd. Helaas is de derbysfeer zo goed als verpest, toch wil je als Deventenaar of Zwollenaar de baas van de IJssel zijn. Alles geven met je roodgele hart, voor de eer van club en stad! Alle roodgelen, succes aanstaande zondag, zodat we de hele week met de borst vooruit kunnen lopen op het werk.

Vorig artikelDiepenveen vs. Overwetering afgelast wegens sterfgeval
Volgend artikelAdelaarsoog op PEC uit
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.