Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is het weer de beurt aan Erdal Ascipinar!

Afgelopen zaterdag 18 maart werd FC Utrecht – Go Ahead Eagles gespeeld in stadion de Galgenwaard te Utrecht. Met uiteindelijk een heerlijk mooi resultaat voor ons clubje uit Deventer. Maar op 18 maart in Utrecht, precies vier jaar geleden, vond er een verschrikkelijke gebeurtenis plaats. In een Utrechtse tram schoot een laffe Gökmen T. vier onschuldige mensen dood en verwondde er zes, waarvan twee zwaargewond.

Ik las in de Volkskrant een reportage met de familie van één van de dodelijke slachtoffers, Rinke Terpstra. Deze 49-jarige man was op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek, net zoals de andere slachtoffers. Rinke heeft uiteindelijk 5 passagiers gered door een raam van een deur in te trappen daar alle deuren dicht bleven. Hij liet eerst al die 5 mensen voor gaan en op het moment dat Rinke uit de tram sprong werd hij in de rug geschoten door de laffe moordenaar.

Een heldendaad heeft deze held verricht, maar helaas werd zijn leven afgenomen door een moordlustige klootzak. Doordat er een kapot beeldscherm was, kon de trambestuurder niet zien wat er in het achterste tramstel aan de hand was. En omdat men aan de noodrem had getrokken, blokkeerde de bestuurder, volgens procedure, de deuren van de tram, waardoor de passagiers geen kant meer op konden. Mede daardoor zijn er zoveel slachtoffers gevallen.

Afgelopen zondag kwamen supporters van beide clubs bij elkaar om kransen en bloemstukken neer te zetten bij de herdenkingsplek. Om nooit te buigen voor terrorisme en de aanslag nooit meer te vergeten. Ook werd er net voor de wedstrijd met beide supportersgroepen een soort van ‘meet and greet’ georganiseerd. Om te laten zien dat de menselijke maat ver, maar dan ver, boven alles staat.

Persoonlijk vind ik dat de negatieve berichtgevingen over ‘supportersvandalisme’ veel groter worden belicht dan de positieve dingen die supporters en clubs met elkaar organiseren. Zoals de gezamenlijke herdenking in Utrecht met de Kowet supporters of de geste van PEC Zwolle naar de bezoekers van NAC Breda. De supporters van NAC werden als ‘echte gasten’ ontvangen inclusief een feestje in het uitvak van het Zwolse stadion. Zo hoort voetbal te zijn.

Tuurlijk is er fanatisme en rivaliteit én natuurlijk gebeurt er wel eens wat. Waar niet in godsnaam? Maar waarom zijn er collectieve straffen, als 90/95% van de supporters zelf niks strafbaars doet of achter de daden van de betreffende vandalen staat. Gewoon degene die ‘de grote jongen’ wil spelen, oppakken, goed straffen en daarna weer opvoeden. Iedereen verdient een tweede kans in mijn ogen als het vergrijp niet al te groot is. Pak je die kans aan, dan ben je weer welkom. In Groningen zagen we ook hoe de oude garde de jonge gast corrigeerde die Jetro Willems een klap had verkocht.

Rivaliteit is een zeer belangrijk onderdeel van supporter zijn en je mag best tot het randje gaan, elkaar een beetje jennen en vooral voor je clubkleuren staan. Dat hoort er toch een beetje bij. Dat verhoogt de sfeer en de interactie op de tribunes. Maar ken AUB je grens. Helaas ben ik toch bang dat uitwedstrijden bezoeken in Nederland tot het verleden gaat behoren. De politiek en met name de politie wil geen uitfans meer in de stadions. Volgens hen kost het teveel manuren die ergens anders ingezet kunnen worden. Eeuwig zonde voor onze kinderen en kleinkinderen, dat ze straks geen uitwedstrijd meer van hunnie favoriete club kunnen bezoeken.

Ons Kowet won dik verdiend van FC Utrecht afgelopen zaterdagmiddag. Ondanks dat er voor de zoveelste keer een 100% penalty werd onthouden voor onze club. Ik weet verder ook niet meer wat er moet gebeuren op het veld om een penalty te krijgen. Echt ongelofelijk dit. Maar goed, op eigen kracht genoeg kansen afgedwongen en dan op z’n ‘Duits’ de overwinning gepakt in de 94e minuut! Het goed gevulde uitvak ontplofte van geluk en blijdschap. Belangrijke drie punten werden meegenomen naar Deventer om zodoende ook lekker ver weg van de degradatieplaatsen te blijven.

Het gevolg van de zege van Kowet, was dat de voorzitter van de plaatselijke FC, de heer Van Seumeren, naar de kleedkamer van de thuisclub stuifde om zijn ongenoegen duidelijk te maken wat zelfs resulteerde in een handgemeen met 1 van de Utrecht-spelers. Met al mijn respect en ook al pomp je er veel geld in meneer Van Seumeren, de kleedkamer moet alleen maar toegankelijk zijn voor de technische staf en de spelers. Wat dat aangaat, ben ik ontzettend blij met onze ‘baas’ Kees Vierhouten, die zich lekker op de achtergrond houdt. Zoals het hoort.

Rust is van essentieel belang om te kunnen presteren. Over anderhalf week wacht er weer een mooie thuiswedstrijd tegen Ajax waarvan wij de laatste 3 wedstrijden niet hebben verloren. Wie zaterdag 18 maart 2023 wel verloor, was FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles uit Deventer, maar vooral ook de laffe moordenaar Gökmen Tanis, die dik en dik verloor van FC Utrecht én Go Ahead Eagles samen. Want samen buigen wij NOOIT voor terrorisme en vergeten deze aanslag NOOIT! Held Rinke Terpstra en de overige omgekomen slachtoffers (namen zijn mij niet bekend) rust zacht en voor de gewonden en betrokkenen heel veel sterkte en beterschap!

Vorig artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 29 en 30 oktober
Volgend artikelFC RDC vermorzelt Koninklijke UD
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.