Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Weer hebben wij een jaar achter ons gelaten, soms met een lach en soms met een traan. Als Kowet fan mogen wij absoluut niet klagen over het afgelopen jaar. Het jaar 2021 zal in Deventer de geschiedenisboeken ingaan als de wederopstanding van een roemruchte volksclub. De derde promotie in acht jaar, en drie keer is nu eenmaal scheepsrecht in Nederland, dat betekent dus dat vanaf nu Go Ahead Eagles heel lang in de eredivisie zal blijven: “Dromen mag hè!” Onze dromen zijn de instructieve impulsen die onze geest ons toefluisteren. Als je dus goed naar het gefluister van je geest luistert, kan het je gelukkig maken. Want dromen op zich, is niet verplicht. Vrijblijvend kan en mag het, wanneer, waar en hoe vaak je maar wilt. Het is een soort van verlangen om ons ergens te brengen waar men zich uiteindelijk erg gelukkig waant.

Als ik na een intensieve werkdag op de bank neerplof vallen, buiten de katten om, ook alle lasten van mijn schouders af. Dan ga ik maar eens lekker dromen over ons mooie clubje. Ver in de toekomst zie ik dan Kowet voetballen in een groter en nog mooiere Adelaarshorst (met eindelijk een vernieuwde B-Side en IJsseltribune) voor minimaal 13.500 supporters in de eredivisie. Mede ook door de herrijzenis van de ooit zo befaamde jeugdinternaat, speelt de club elk jaar om Europees voetbal. De beste talenten uit heel Nederland worden zó in de watten gelegd dat ze, buiten de traditionele top drie om, allemaal naar Deventer komen, waar op het Rielerenk een imposant trainingscomplex is neergezet met hulp van de gemeente. Als we ons wederom plaatsten voor Europees voetbal worden er heerlijke tripjes door heel Europa gemaakt. Van Napoli tot Lissabon, van Londen tot Boedapest of van Istanbul tot Berlijn. Bij de ene keer een broodje köfte en een ijskoude Efes pilsje in de hand en een ander keer weer een overvette ‘fish and chips’ op het menu met een ouderwetse ‘Lager beer’.

Het voetbalmuseum aan de Brink trekt dan inmiddels meer dan een miljoen bezoekers per jaar en komt steevast in de subtop van de ‘best bezochte musea’ van Nederland. Een echte Rembrandt op het groene laken is een ode aan heel voetbalminnend Nederland en past dus voortreffelijk in voetbalstad Deventer. Ook de stichting ‘Niet te Kraken’ krijgt een prominente plek in dit museum, waardoor een deel van het museum uit het mooie rood-geel inclusief een vleugje paars bestaat. De begroting is inmiddels 500 bitcoins en daarmee staat Kowet bij de eerste 7 clubs van Nederland. Topspelers kunnen er 5 bitcoins per jaar verdienen, de wat mindere goden een bitcoin of 3.

Ondertussen is de baard van Klink zo lang geworden dat ie de nieuwe ‘Gandalf’ is geworden van een nieuwe reeks Lord of the Rings films. Opnames worden vanzelfsprekend gemaakt in ons sprookjesachtige Deventer, want waarom zou men helemaal naar Nieuw Zeeland trekken voor een sprookjesachtig decor terwijl het hier in Deventer voor je voeten ligt. Door de link van Klink met de ‘LOTR’ acteurs maakt Frodo op zijn beurt een remake van Green Street Hooligans maar in plaats van West Ham United worden nu de fanatieke Go Ahead Eagles supporters gevolgd. Paultje Bosvelt speelt natuurlijk de hoofdrol naast Frodo als leider van de rood-gelen. Bewapend met zijn beroemde scheermes en boksbeugel (Paultje ooit zelf ontworpen, zie onderstaand zijn afbeelding…) struint ie alle bossen af naar de vijand.

De door Paul Bosvelt gemaakte afbeelding waar Erdal aan refereert in zijn droom…

Alex Scrooge, ehh Kroes, heeft van Kowet niet de 14e maar 7e club van Nederland gemaakt en verdient daarmee een toptransfer naar Ajax en volgt Marc Overmars op als directeur voetbalzaken. Jan Willem van Dop heeft ondertussen eigenhandig zoveel grote bedrijven in het oosten met het rood-gele virus besmet, dat sponsoren op een gegeven ogenblik op een wachtlijst komen. Janny maakt nog steeds iedereen gek, weliswaar met een rollator maar toch, ze blijft trouw aan het het rood-geel. En loopt steevast haar rondjes op de B-Side. Zo’n 35 kilometer verderop richting het noorden wordt jaar in jaar uit keihard gewerkt om weer eens een IJsselderby op het hoogste niveau te spelen. We wachten nog steeds in Deventer…

“Verbeelding is dus belangrijker dan kennis, voornamelijk ook omdat kennis beperkt is, daarentegen bestrijkt verbeelding de hele wereld”, zei Albert Einstein ooit. Daarom is dromen ook zo leuk. Iedereen de beste wensen nog en laten we met z’n allen gaan knallen dit jaar💪🏻

Vorig artikelTrainerscarrousel | Harold Dengerink verlengt bij SV Twello
Volgend artikelKick Maatman nieuwe trainer FC RDC
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.