HET ORAKEL VAN EPE EN JANNIE NIET NAAR AJAX

In mijn column van begin oktober meldde ik te verwachten dat Go Ahead Eagles dit seizoen op plaats 8 zou eindigen. Er waren op dat moment 10 punten uit 7 wedstrijden behaald dus je zou kunnen stellen dat dit een vrij boude voorspelling was… En eerlijk is eerlijk, voorspellen is niet mijn grootste gave.

Zo belde ik in de zomer van 2014 vanuit Delphi in Griekenland met trainer Foeke Booy en wist ik hem te vertellen dat het plaatselijke Orakel mij zojuist had ingegeven dat we het komende seizoen als 11e -en daarmee twee plaatsen hoger dan seizoen 2013/14- zouden eindigen. Vertrouwend op mijn voorspelling accepteerde Foeke dat de selectie kwalitatief fors minder was dan het jaar ervoor (o.a. Promes, Falkenburg en Antonia waren vertrokken) en begon hij vol goede moed aan seizoen 2014/15. Welnu, het resultaat is bekend, het was Foeke helaas niet eens gegund het seizoen af te maken, we eindigden dat seizoen als 17e en degradeerden tot overmaat van ramp na een tweeluik tegen De Graafschap.

Met deze wetenschap in het achterhoofd kwalificeerde een aantal mensen (waaronder mijn complete gezin) mij dit keer dan ook als een zwever, als een over-optimist die het contact met de realiteit had verloren en, om in de actualiteit te blijven, als een soort Dilan Yeşilgöz of Frans Timmermans, die voorafgaand aan de verkiezingen beiden zeker dachten te weten dat zij premier van ons land zouden gaan worden. En we weten inmiddels hoe dat gelopen is, nietwaar.

De sceptici komen echter inmiddels met rasse schreden terug op hun diskwalificatie van mijn voorspellend vermogen. We zijn namelijk 6 wedstrijden en maar liefst 12 punten verder en bezetten daarbij zelfs de 5e plaats, met 4 punten voorsprong (plus een veel beter doelsaldo) op nummer 6, S-P-A-R-T-A.

Met 22 uit 13 ligt Go Ahead Eagles dus (meer dan) op koers om ‘mijn doel’ van 45-50 punten te behalen. De resterende drie wedstrijden tot aan de winterstop (FC Twente en FC Utrecht thuis, Excelsior uit) zullen daarbij bepalend zijn of ik vanaf 1 januari wekelijks geld apart moet gaan leggen voor het fust bier dat ik bij het behalen van plaats 8 heb beloofd. Alsdan mag ik in de toekomst ook als het ‘Orakel van Epe’ worden bestempeld. Vind ik zelf althans.

Echter, te midden van al deze positieve berichten dreigen er zich donkere wolken boven De Adelaarshorst te ontwikkelen. De spectaculaire prestaties van Go Ahead Eagles zijn namelijk ook in Amsterdam niet onopgemerkt gebleven. Bij Ajax wisten ze natuurlijk al langer dat er veel goeds uit Deventer komt. Nadat Marc Overmars en Erik ten Hag de Amsterdamse trots het afgelopen decennium zowel sportief als financieel tot grote hoogten wisten op te stuwen, is het nu aan Alex Kroes om de -na het gedwongen vertrek van Overmars- zieltogende topclub weer uit het moeras te trekken.

Wat Kroes in drie jaar tijd bij Go Ahead Eagles heeft neergezet is met gerust hart meer dan indrukwekkend te noemen en ik twijfel er dan ook niet aan dat Alex dit kunstje bij Ajax gaat herhalen, op voorwaarde dat hij niet al teveel gaat worden tegengewerkt door de 3e, 4e en 5e Mokumse colonnes. U mag mij overigens ook aan deze voorspelling houden.

Het hardnekkige gerucht gaat echter dat Alex, zodra hij medio maart 2024 bij Ajax in dienst is getreden, er alles aan zal doen om Kowet club-icoon Jannie over te halen met hem mee naar Amsterdam te verkassen. De inmiddels 74-jarige Jannie staat er namelijk bekend om ‘ze’ allemaal gek te maken en dat is iets waar ze op de Amsterdamse tribunes dit seizoen wel wat van kunnen gebruiken. De Johan Cruyff Arena verslaat De Adelaarshorst namelijk weliswaar ruimschoots wat betreft het aantal plaatsen, maar qua sfeer kan het er echt niet aan tippen. Iedere bezoeker die het geluk heeft gehad een ‘avondje Kowet’ te ervaren, zal volmondig bevestigen dat het meest sfeervolle stadion van Nederland toch echt aan de Vetkampstraat in Deventer is gevestigd.

Wie Jannie met haar vlag heen en weer rennend voor de B-Side gek wil maken is overigens niemand geheel duidelijk: zijn het de eigen supporters of de eigen spelers, is het de tegenstander, de supporters van de tegenstander, het arbitrale trio of is het gewoon gericht op iedereen die in het stadion aanwezig is. Wat het ook moge zijn, het heeft wel effect want het fanatieke publiek heeft er mede voor gezorgd dat Go Ahead Eagles nu al 13 wedstrijden op rij in de Eredivisie thuis ongeslagen is.

Laten we hopen dat de dag dat we Jannie niet meer als jonge hinde voor de B-side zullen kunnen zien rennen nog ver in de toekomst ligt – al voorzie ik dat Jannie, als zij over een jaar of 15 wellicht niet meer zo mobiel is, zich tegen die tijd in een rolstoel al zwaaiend met haar vlag heen en weer zal laten rijden.

Dus Alex: veel succes in Amsterdam maar blijf af van onze Jannie, Jannie hoort in Deventer!

Vorig artikelEnter en ABS spelen een vermakelijke wedstrijd
Volgend artikelAdelaarsoog op Twente thuis
Edwin Lugt
Edwin Lugt (1962, Delft) vervulde de positie van voorzitter van Go Ahead Eagles gedurende de periode 2013-2018. Daarvoor was hij in het voetbal al actief als voorzitter van SV Epe (4 jaar), directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (6 jaar) en directeur van de Australische topclub Sydney FC (2 jaar). Eind 2021 verkocht hij zijn sinds 2011 opgebouwde telecombedrijf aan DeltaFiber. Sindsdien verblijft hij met zijn vrouw Henriette 6 maanden per jaar in Australië, waar één van hun drie kinderen studeert.