‘Adelaarsoog’: dé voorbeschouwing op het komende duel van Go Ahead Eagles. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zondagmiddag 14.30 uur.

BOEM!

Daar komt het dan toch in de 88e minuut, slimme bal van Willum op Thibo die de bal voortrekt en als een duveltje uit een doosje is Sylla op de juiste plek aanwezig om de 0-1 te scoren. Iedereen die ONS KOWET lief heeft veert vol van vreugde op. In het uitvak is de vreugde zelfs zo groot dat je van een uitbarsting van extase kunt spreken. Een een behoorlijk aantal extatische glazen bier vliegen door de lucht. Erg? Nou nee, alleen jammer dat er ook wat op het veld terecht komt en dus wordt het staken.

Dat heeft ongetwijfeld Rogier Meijer, de trainer van NEC, de gelegenheid gegeven om zijn elftal op scherp te zetten. Rene Hake heeft de gelegenheid gekregen om zijn elftal ook op scherp te zetten en te waarschuwen voor de storm die ongetwijfeld zal komen. Niets uitspelen, alle ballen hoog de tribune over rossen en zorgen dat je geen corner weggeeft. Zoiets zal het geweest zijn. Dan is daar toch, in de 90e minuut, de vermaledijde corner die je niet moet weggeven. Plots is daar NEC verdediger Mathias Ross die toch te makkelijk de bal kan inkoppen, 1-1.

BALEN? Jazeker, maar laten we eerlijk zijn. Je gaat met nul punten naar een uitwedstrijd en keert toch met 1 punt erbij huiswaarts. En weer niet verloren! Weinige clubs kunnen zulke statistieken overleggen. Daar mogen we met zijn allen best trots op zijn.

Dan komende zondag om 14:30 uur. De Tukkers gaan de IJssel niet over. De Adelaarshorst is hun eindstation. Tot op heden is dat mooiste stadion van Nederland voor menig club een bijna onmogelijke vesting om een positief resultaat te behalen. Dat moet maar zo blijven. FC Twente is soms net GAE. Thuis speelt men vaak de pannen van het dak, maar uit wil dat niet altijd lukken.

Mees Hilgers is er niet bij nadat hij afgelopen weekend in tweede instantie een rode kaart kreeg. Onbegrijpelijk dat de scheidsrechter die vreselijke/smerige overtreding zelf niet zag en door de VAR er op gewezen moest worden. Blijven er voldoende zeer goede spelers over. Kwalitatief zijn enkele spelers net iets beter dan de spelers van GAE.

Dat hoeft geen nadeel te zijn, want het collectief van GAE staat voorlopig als een huis. Daar moet Twente maar doorheen zien te breken. Van de laatste drie wedstrijden tegen Twente heeft Kowet er geen verloren, uit twee keer gelijk en afgelopen 19 februari thuis zelfs met 2-0 gewonnen. De laatste keer dat zij in de Adelaarshorst wonnen was op 5 december 2021, met 1-2. Laat dat voorlopig maar zo blijven.

Misschien kan GAE profiteren van het feit dat Twente met drie nul verloren heeft van PSV. Hun trainer Josef Oosting zal er alles aan doen om het moraal van zijn elftal op te poetsen en een elftal de wei in sturen dat zal willen winnen. Onze staf zal en wil het zelfde doen, altijd willen voetballen om te winnen. Er is een duidelijke visie ontwikkeld. Om René Hake te citeren: ‘Ik denk dat dit het gevolg is van het plan dat we vorig jaar hebben ingezet. Gestaag bouwen we stap voor stap aan een betere club, waarin we op allerlei gebieden de club proberen te verbeteren’. Iedere dag iets beter willen worden, of dat nou is door kookcursussen, ademhalingssessies, ijsbaden en yoga. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen.

Weer een welgemeend advies geven over welke tactiek toe te passen tegen Twente heeft geen zin, Hake en zijn staf trekken toch hun eigen plan, blijkt steeds weer. Maar tegen hen geldt uiteraard weer het devies, WIJ willen thuis weer winnen. FC Twente dusdanig storen dat zij niet in hun geliefde spel kunnen komen. Direct druk zetten, het publiek dat te keer gaat en als het kan snel scoren. Dan moeten zij komen en liggen er ruimtes voor voor GAE. Ugalde, van Wolfswinkel, Vlap en die kleine Steijn dusdanig in de weg lopen dat zij gefrustreerd raken en geen bal meer goed kunnen raken. Wat zou dat mooi zijn, de wens is hier wel de vader van de gedachte natuurlijk. Onze spelers moeten weer iets boven hunzelf uitstijgen, dan is veel mogelijk.

Stel, Willumson heeft zijn vorm weer te pakken, beide Edvarsdsens scoren, het middenveld, de verdediging en de keeper spelen een puike wedstrijd. Welke elf er ook starten, een overwinning ligt in het verschiet.

Weer drie punten erbij?
Ik zie het wel zitten..

Hup Kowet!

Volgens mijn doorgaans zeer betrouwbare bron is, woensdag tegen het eind van de middag, de energie voorraad voor de veldverwarming geleverd. Het veld kan verwarmd worden. Er kan dus ondanks de vorst gevoetbald worden.

Roodgele groet,
Carlo Giugie

Vorig artikelDe rood-gele column van Edwin Lugt – week 48
Volgend artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 2 en 3 december