Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

We zijn alweer wat wedstrijdjes onderweg in de Keuken Kampioen Divisie en vanaf het begin van het seizoen is het alweer onrustig bij Go Ahead Eagles. Is het ooit wel eens rustig daar?

De komst van Alex Kroes houdt de gemoederen overal bezig. In hoeverre bemoeit hij zich nou met het aan- en verkoopbeleid van de club? Is hij de reden van het vertrek van Stegeman geweest? Op zulke momenten weet je dat je in Deventer bent. De ‘doe-maar-normaal-dan-doe-je-gek-genoeg’ man die iedere twee weken met zijn maatjes naar het stadion wil om een mooie pot voetbal te zien en een pot bier te drinken, hebben een unieke ‘Demtah’ manier van uitdrukken. Als buitenstaander zal je regelmatig raar opkijken denk ik. Ik vind het fantastisch om uitspraken over alles en iedereen op social media en het Eagles forum te lezen.

Wat mij echter ook opvalt, is de verdeeldheid in positivisme en negativisme. De selectie is lang niet op orde en de nieuwe spelers zijn bij lange na niet van het niveau wat we verwachten. Abdat, Edgvist en Rabillard zijn voorbeelden hiervan. Na het wegvallen van Veldmate en Droste werd er eveneens door Bosvelt gezegd, dat er nog drie spelers bij zouden komen om de selectie op het gewenste niveau te brengen. Afgelopen maandag, werd er op deadline-day, nog een jonge back gehaald. De 19-jarige Belg Jenthe Mertens komt over van OH Leuven. Mertens speelde in twee seizoen OH Leuven 13 competitiewedstrijden. Hiermee mag hij als een lichte gok beschouwd worden als versterking voor Go Ahead Eagles.

Twee dagen eerder werd de eveneens Belgische speler Maecky Ngombo gepresenteerd. Deze spits, met Congolese roots, heeft qua statistieken eveneens weinig tot geen indruk gemaakt op het Deventer publiek. Ngombo wisselt nu in vier jaar tijd voor de zesde keer van club en wist in ruim 60 wedstrijden (als spits) zeven maal het net te vinden.

Daartegenover zie je dan de reacties als ‘eerst zien dan geloven’ en ‘we zijn net pas begonnen, gun het technische hart even de tijd’. Rabillard heeft toch al een paar keer in liggen! Als er naar een eindklassering gevraagd wordt, varieert dat dan ook van kampioen worden tot zelfs een eindrangschikking op de veertiende plek!

Je merkt dat dit hele gevoel ook nadreunt naar de jeugd. Door het degraderen van de o19 en o17 heeft de opleiding een grote dreun gekregen. Ook het vertrek van Jan Kromkamp als jeugdtrainer is een erg slechte zaak gebleken. De nieuwe hoofd opleidingen heeft grote plannen maar zal flink aan de bak moeten om zelfs maar een gedeelte hiervan te kunnen realiseren. En mede door de twee degradaties is het juist verder achterop geraakt. De verhuizing naar Twello zorgt ook weer voor negatieve geluiden. Volgens velen hoort een club in haar eigen stad te spelen! Door de regionale uitstraling snap ik echt heel erg goed dat ze in het hart van de Stedendriehoek gaan zitten. De jeugd van AZ heeft het trainingscomplex in Wormerveer, op veertig kilometer van Alkmaar! AZ werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste jeugdopleiding van het land…

Natuurlijk ben ik vaak kritisch in mijn columns, omdat ik vind dat een column moet zorgen voor discussie. Maar we moeten wel met z’n allen op het juiste moment achter de club en haar organisatie gaan staan. Mensen binnen de club zijn allemaal professioneel en weten waar ze mee bezig zijn. Gezien de totale begroting en historie is een plek tussen plek drie en negen realistisch.

Lekker zeiken op alles en iedereen, dat hoort bij Go Ahead Eagles, dat hoort bij Deventer. Moeten we ook zeker blijven doen. Maar alsjeblieft wel met respect naar en over elkaar. En ook die onvoorwaardelijke steun die individuele werknemers van de club soms zo hard nodig hebben, is iets wat we niet moeten vergeten uit te dragen op de juiste momenten. In het stadion, maar ook af en toe op social media en in de stad eens een positief bericht over Kowet de wereld in slingeren. Daar wordt niemand slechter van.

Ik wacht gespannen af wat dit seizoen voor Go Ahead Eagles zal brengen. Zowel in De Adelaarshorst als in Twello.