Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Marco Timmer.

Locker

De spanning is eraf, nu wordt het spannend. Na de onnodige 1-0 nederlaag tegen De Graafschap is de kans op rechtstreekse promotie wel verkeken. Het Kowet-opportunisme in die wedstrijd kwam simpelweg te laat. Geen punt natuurlijk en niet iets om lang bij te stil te blijven staan. Nog vijf wedstrijden tot de play-offs, die tijd is nodig de juiste aanvliegroute tot de grande finale te bepalen.

Spelers, staf en clubleiding kunnen daar in alle rust naar toe werken in de wetenschap dat hoe het ook afloopt ze de fans toch een mooi en competitief seizoen hebben voorgeschoteld. En dat in Coronatijd. Wat had ik het graag gezien op mijn vaste plekje op de Leo Halle. Het fanatisme, de bereidheid, de over-mijn-lijk mentaliteit, de teamspirit kortom het bijna perfecte Kowet-DNA was honderd procent zeker overgeslagen op de tribunes. De Adelaarshort was door de fanatiek intimiderende supporters kolkend uit zijn Coronaslaap tot leven gebracht. Hoe ze de Go Ahead bus naar uitwedstrijden begeleidden was in dat opzicht al veelzeggend.

Natuurlijk had er nog wat meer aangevallen mogen worden, maar dat was in de duels tegen Roda JC en De Graafschap ook op zeker gebeurd met fans op de tribunes. Wat er in het restant ook gebeurt, dank spelers en staf voor een mooi seizoen en voor de uren spannende vertier voor de TV.

Dat gezegd hebbende willen we natuurlijk niets liever dat jullie het nu goed afmaken. Daarvoor hoeft in mijn ogen echt niet heel veel te gebeuren. Eén ding is echter wel heel belangrijk. Om dat te duiden ga ik terug naar het seizoen 2012/13, het eerste jaar van Erik ten Hag als hoofdtrainer.

Ik interviewde Ten Hag bij Brasserie Kriebelz in Terwolde. Voor mij een thuiswedstrijd en de locatie was treffend, want het kriebelde behoorlijk bij de huidige Ajax-trainer. Het was Ten Hag’s eerste grote interview in VI als coach van een eerste elftal. Zijn professionalisme viel me direct op. Details zijn in het voetbal niet zelden bepalend bij winst of verlies. Als er nu één iemand daar oog voor heeft, dan is het Ten Hag. Eén van de eerste dingen die hij deed was de dug-out in het stadion vijf meter naar links verplaatsen. Hij wilde dichter tegen de middenlijn aan zitten zodat hij zijn spelers beter kon bereiken. Dat werk.

Wat me ook direct opviel is dat er een vakidioot tegenover me zat. De trainer 2.0. Ten Hag had werkelijk overal een plan voor. Tactiek, techniek, fysiek, mentaal, groepsdynamiek, ja zelfs over het inrichten van de organisatie van de club. You name it, Ten Hag had er een visie op en een plan voor.

Het gevaar bestaat dat trainers zo beschäftigt zijn met hun waarheid, werkelijkheid en hun uitvoering dat het doorslaat de andere kant op. De term control freak valt dan regelmatig. Ik kan me herinneren dat ik nog tijdens het gesprek aan Ten Hag vroeg: ‘Lach jij wel eens.’ De serieuze trainer schrok even, maar snapte wel direct wat ik bedoelde.

Ten Hag werd geboren in Haaksbergen, dat is tien kilometer van de Duitse grens. Ik gebruikte in relatie tot het fanatisme van de trainer het Duitse woord Locker. Ontspannen. ‘Jazeker’, zei Ten Hag, ‘Maar niet tijdens het werk en voetbal is een vierentwintiguurseconomie.’ We hebben er samen flink om gelachen.

Terug naar het Kowet van nu en de alles beslissende fase van het seizoen. Heren spelers, trainers en clubleiders. Blijf Locker! Laat de kramp die er in sommige situatie toch een beetje opgekomen lijkt, niet de overhand krijgen.

Op het bureau van Toon Gerbrands, de algemeen directeur van PSV, staan twee bakjes. Op de één staat beheersbare zaken en op de ander onbeheersbare zaken. De hele dag door lopen mensen met de meest uitéénlopende kwesties de deur plat bij Gerbrands. Heeft hij ergens invloed op, dan zal hij die aanwenden. Zo niet, dan gaat het in het bakje onbeheersbare zaken en laat hij het voor wat het is.

Probeer dat in deze spannende periode in het achterhoofd te houden. Natuurlijk ontstond er onrust in de spelersgroep toen bekend werd met wie Kowet wél en met wie ze niet doorgingen. En natuurlijk had dat invloed op het spel in de duels met FC Den Bosch en Roda JC. Op de manier van communiceren richting spelers en media had de club invloed. Hoe de media er vervolgens over berichten niet. Laat dat dus gaan. Maak je niet druk om randzaken en blijf Locker. Hou de focus op het spel, op de prestaties en op de beloning van een heel goed seizoen. De rest: bakje onbeheersbare zaken…

Tot slot: Tip voor Kees. Ten Hag heeft het geleerd, ontspannen te blijven in nagenoeg alle situaties. En dat is in Amsterdam waar de lijntjes binnen Ajax en naar de pers oneindig dik en ontelbaar zijn voorwaar geen sinecure.

Hoe je een selectie klaarstoomt voor de play-offs weet Ten Hag ook. Hij had er, uiteraard, een heel goed plan voor. Kees, misschien even bellen naar Erik. Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat hij onze club een zeer warm en roodgeel hart toedraagt…

Vorig artikelCompetitie in coronatijd: voetballiefhebber, spelregelkenner of beiden? – nummer 12
Volgend artikelGo Ahead Eagles in heerlijke topper ruim voorbij Almere
Marco Timmer
Marco Timmer is een 48-jarige inwoner van Deventer. Omdat hij al snel in de gaten had niet de nieuwe Johan Cruijff te zijn, schreef hij op dertienjarige leeftijd in een boekje: Later als ik groot ben, wil ik schrijven over voetbal. Dat lukte. Go Ahead Eagles loopt een beetje als rode draad door zijn leven. Eerst bracht medecolumnist Robert Heukels hem namelijk naar Sportweek. Drie jaar later haalde Johan Derksen, hij zat als jeugdspeler in het befaamde internaat van de club, hem naar Voetbal International. Op de tribunes in De Adelaarshorst zit Marco Timmer al een jaar of dertig.